Autor Wątek: Ile lakieru na poloneza  (Przeczytany 13553 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ile lakieru na poloneza
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 06, 2009, 17:15:56 pm »

TooSlow

• Gość
Czyli ten kompresor spokojnie pomaluje mi samochód, ja?

http://www.allegro.pl/item704033867_kompresor_sprezarka_50l_2_tloki_bass_polska_fv.html#gallery

Tzn. ja nim polakieruję chciałem powiedzieć :D

Ile lakieru na poloneza
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 06, 2009, 18:45:00 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
jeśli ma taką wydajność jak w opisie (w co nie wierzę, realną wydajność ma pewnie ok. 250-260l) to da radę. zobacz ile powietrza pistolet potrzebuje.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

Ile lakieru na poloneza
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 07, 2009, 22:12:42 pm »

wito

• Gość
Cytat: "TooSlow"
Czyli ten kompresor spokojnie pomaluje mi samochód, ja?

http://www.allegro.pl/item704033867_kompresor_sprezarka_50l_2_tloki_bass_polska_fv.html#gallery

Tzn. ja nim polakieruję chciałem powiedzieć :D

Powinien wystarczyć ze zdjęć wydedukowałem ze jest tam reduktor, czyli na butli 8 bar na pistolet ustawiasz jakieś 3 i powinno być ok

Ile lakieru na poloneza
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 08, 2009, 00:23:38 am »

Lukasz

• Gość
nie wiem ale jak ktos pisze ze potrzebne bedzie z 5 litrow lakieru to ja nie wiem co chemy malowac ?? caly swiat i troche kosmosu ??

na takiego mercedesa : http://moto.allegro.pl/item706037837_mercedes_w_460_czarny_mat_stan_super.html   ( dla przykladu)

calego ze wszystkim wyszlo mi 2 litry bazy i litr podkladu

ale od poczatku.

- radza - wiadomo szlifierka katowa itp
- wgniecenia - co da sie to wypychamy, matujemy papierkiem 240 w okolo i dopiero na takie mat kladziemy szpache
- szpachla - papierek 60 lub 80 przed podkladem delikatnie 240. nie robimy na wode bo po 1 tylko wiecej robimy sobie roboty 2 robimy niepotrzebne dolki
- podklad - po co sie spuszczac matowac na mokro cudowac jak mozemy rysy nawet po papierze 60 dolac podkladem. podklad sie czysci stopniowo 800, 1000, 1200, 1500 - jeszcze w zaleznosci jak jest polozony  :P
- baza - jak juz mamy podklad gladki kladziemy baze tak zeby dobrze zakryc wszystkie miejsca  malujemy tyle razy ile to jest wymagane nikt nie powiedzial ze mamy na 3 razy moalowac mozemy i na 20  razy byle z glowa
- bezbarwny - kladziemy na matowa baze tak samo 3 albo 20 razy byle by nie zrobic zlewow bo znowu mamy dodatkowa robote a po co ?? doprowadzenie do " skorki z pomaranczy" w zupelnosci wystarczy. mozemy dolewac "na lustro" ale miejmy na uwadze ze przez przypadek mozemy sobie zrobic zlewe
- polerka - papier 1200 - 1500 i jak ktos woli sie namachac to wieksze :P do polerki pasta G3
- na koncu pucowanie itp :)

glowna zasada to robimy tak zeby sie nie narobic. przy takiej pracy trzeba myslec w kazdej chwili. druga zasada to im wiecej / bardziej zmatowiony element tym lepiej. i kupujemy PODKLAD POD KOLOR. warto dolozyc i kupic przyspieszacz dolakieru ( przy dobrych wiatrach mozna polerowac po 3 godzinach) i preparat do " rybich oczek " - zapomnialem fachowej nazwy ale w sklepie z lakierami beda wiedziec o co chodzi

do malowania szpachlowania itp potrzebne:

- leb i hu*
- papiery scierne 60 80 120 240 800 1000 1200 1500 2000
- szpachla zwykla wykonczeniowka aluminiowa - na rdze
- ordrdzewiacz
- szlifierka katowa i tarcze do szlifowania
- szpachelki
- kompresor - duzy
- pistolet - dobry
- podklad pod lakier
- pasta polerska
- tasma papierowa i kupka gazet
- zmywacz silikonowy
- rozpuszczalnik nitro
- polerka - no chyba ze ktos woli machac

no chyba wszystko jak mi sie cos przypomni to dopisze ;)

Ile lakieru na poloneza
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 08, 2009, 05:15:46 am »

martynapce

• Gość
Tydzień temu walczyłam z Poldkiem, co prawda nie z całym, ale do listwy. Teorie nabytą poprzez google postanowiłam obrócić w czyn trzymając się tego samego, co kolega
Cytat: "radzio_1991"
ale będzie lepiej niz jest teraz
Mam sprężarkę 24l i kupiłam do tego  http://www.allegro.pl/item706104543_pistolet_lakierniczy_sg_02_do_zaprawek_super_cena.html  zestaw nie jest nawet namiastką tego, co powinno być.
To, co wyszło na koniec uważam za wielki sukces pomimo licznych błędów, które są niestety w paru miejscach widoczne. Koszt u fachowca min. 800zł ja się zamknęłam w 200.
Wywnętrzam się nie ze względu na to, że chce się pochwalić, bo nie ma, czym ale zeźliła mnie jedna z wypowiedzi:
Cytat: "maciejowski"
jeśli nie masz kasy na porządne lakierowanie, to nie drutuj w domu bo ten polonez będzie wyglądał 10 razy gorzej po malowaniu niż przed.
Zamieszczam zdjęcia „przed i po” czy to jest 10 razy gorzej?
[/URL][/img] [/URL][/img] [/URL][/img] [/URL][/img]

Jeszcze parę szczegółów zostało do dokończenia
A żeby trzymać się wątku to parę rzeczy, które mi pomogły. Lukasz, ma racje, co do ilości warstw ja niestety popełniłam błąd z 3 warstwami mało!!!(Nie napisałam, że lakier metalic),
dobrze przedmuchane pomieszczenie i polewanie wodą gleby podczas lakierowania,
zainwestuj w 2 litry najtańszej farby (ok. 21zł za 2L) i maluj, co popadnie u mnie różnica między 1 malowaniem a ostatnim (z tych 2L) w ogóle nie ma, co porównać.
Przed samym lakierowaniem a po odtłuszczeniu przeleć szmatką antystatyczną – może dużo nie daję, ale zawsze to mniej syfu pod lakier,·Co do rdzy fajnym preparatem jest BRUNOX
blachy oczyścić z luźnej rdzy nie do czysta!!! Płyn reaguje w zetknięciu z rdzą-twardnieje na to podkład, szpachla itd.

Ile lakieru na poloneza
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 08, 2009, 10:16:12 am »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Cytat: "martynapce"
blachy oczyścić z luźnej rdzy nie do czysta
ja mam złe doświadczenia z BRUNOXEM, polecam jednak czyścić do gołej blachy, a na to podkład reaktywny, np.: polrust.
Ma on tą przewagę nad BRUNOXEM, że można na niego położyć dowolny podkład po 30 minutach (tyle czasu schnie w temperaturze otoczenia 20 st.).
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

Ile lakieru na poloneza
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 08, 2009, 10:31:32 am »

martynapce

• Gość
Może i masz racje (wolała bym żebyś się jednak mylił   :twisted:  )Ja robiłam pierwszy raz i nauczę się pewnie na własnych błędach. No to już wyjaw co Cię zraziło. Jak napiszesz że odpada tooo się chyba wścieknę....   :evil:

Ile lakieru na poloneza
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 08, 2009, 10:35:17 am »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
Ja nakładałem BRUNOX na podłodze, po roku znowu były wykwity. Mimo iż stosowałem się do instrukcji i wszystko było dobrze zabezpieczone.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017

Ile lakieru na poloneza
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 08, 2009, 10:37:53 am »

martynapce

• Gość
no to pięknie  :evil:

Ile lakieru na poloneza
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 08, 2009, 13:57:45 pm »

Offline radosław91

• Sympatyk
  • Aktualnie posiadany: PN caro+ '99 1.6 GLi
martynapce wspaniale Ci wyszło to malowanie, moze pomozesz mi mojego pomalowac? :D , naprawde jestem pod wrazeniem w dodatku udało Ci sie to zrobic beznadziejnym najtańszym "sprzetem" kolega maciejowski mi nagadał ze pistolet za 100-200zł nienadaje sie do malowania, fakt drozszy byłby owiele lepszy i dzieki Ci za fachowe podejscie ale niestac mnie na pistolet za 1000zł

Lukasz myslisz ze 5l akrulu na poloneza to zaduzo??? bo ja nie mam pojęcia ile tego potrzeba :( a musze pomalowac mojego poldka, miałem nadzieje ze jakies 3l akrylu wystarczą i ze uda mi sie zamknąc w kwocie 400zł za akryl i podkład na poloneza ale widze ze chyba jednak nie i będe musiał kabinowac z tańsza farba :(  
POMÓRZCIE MI CHOCIARZ TROCHE POZDRAWIAM
Powered by Lpg.

Ile lakieru na poloneza
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 08, 2009, 19:44:10 pm »

martynapce

• Gość
No nie powiem dumna to ja jestem z siebie :mrgreen:  sama i bez niczyjej łachy. tylko nie wiem dlaczego baza wyglądała na identyko na wzorcu i potem w butelce a na aucie jakoś nie bardzo. Pewnie coś żle zrobiłam i jak by ktoś wiedział co to prosiła bym o info. Pewnie, że bym Ci pomogła"tyle co potrafie i jak potrafie  :mrgreen: "żeby to było ze 100 km ale Toruń to raczej dalej jest  :roll:

Ile lakieru na poloneza
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 08, 2009, 21:38:17 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
Wywnętrzam się nie ze względu na to, że chce się pochwalić, bo nie ma, czym ale zeźliła mnie jedna z wypowiedzi:
ok, cofam to co powiedziałem :P  i muszę przyznać, że jestem pod mocnym wrażnieniem tego, że kobieta wyczarowała coś takiego. :mrgreen: ale sama widzisz, że efekt z fabryki ciężko osiągnąć.  :P
tylko nie wiem dlaczego baza wyglądała na identyko na wzorcu i potem w butelce a na aucie jakoś nie bardzo.
przy metaliku bardzo wiele czynników ma wpływ na efekt końcowy, zaczynając od koloru podkładu, a kończąc na ciśnieniu powietrza, prowadzeniu pistoletu i temperaturze otoczenia.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

Ile lakieru na poloneza
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpień 08, 2009, 22:35:31 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
No to ja też coś pokażę - tak wyglądają drzwi pomalowane przeze mnie (całe) sprayem. (Oryginalnie były czerwone).

Jak się człowiek przyłoży to się da. :)
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

Ile lakieru na poloneza
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpień 09, 2009, 03:46:25 am »

martynapce

• Gość
Cytat: "maciejowski"
że kobieta

A jakie to ma znaczenie?? To, że nie sikam na stojąco nie jest wyznacznikiem moich umiejętności, zdolności i predyspozycji!!!

Wracając do tematu. Zaciekawiło mnie ile faktycznie potrzeba lakieru na całe auto. Mając już coś tam pomalowane wymyśliłam, że sobie to policzę. Wyszło, że na pokrycie całego poldka (atu)
jedną warstwą potrzeba ok. 1 L lakieru (bazy u mnie). Ciekawe jak by to się miało w praktyce. Myślę, że coś koło tego by wyszło.

Dla tych, którzy maja zamiar dopiero zacząć. Lepiej zawczasu przewidzieć niespodzianki.

[/URL][/img]

Długo siedziałam zdziwiona jak mi „drapak” do połowy się w drzwi schował!

I jeśli będziecie malować elementy na aucie to PAMIĘTAJCIE o dokładnym (szczelnym)oklejeniu. Bo mgiełka wejdzie wszędzie.

[/URL][/img]

Ile lakieru na poloneza
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpień 09, 2009, 13:08:39 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
Oklejenie normalnie FULL PROFI  :shock:

Ile lakieru na poloneza
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpień 09, 2009, 14:13:14 pm »

Lukasz

• Gość
ale po co ??

auta sie maluje brudne tzn z jakims tam brudem z kaluzy itp ale zdrowo przedmuchane tak ze pyl nie siada Ci na lakier tylko na brud. pozniej zmywasz wszystko przy myciu.

no oczywiscie elementy malowane to wiadomo i gdzie trzeba obkleic to trzeba.

syfami, kurzem na bazie nie warto sie przejmowac a na bezbarwnym to spolerujesz.

[ Dodano: 09 Sie 2009 23:54 ]
a dodam jeszcze cos :P

Cytuj (zaznaczone)
No to ja też coś pokażę - tak wyglądają drzwi pomalowane przeze mnie (całe) sprayem. (Oryginalnie były czerwone).

sprayem tez sie dobrze maluje ladnie wychodzi tylko trzeba dobrze dobrac reszte to tak jak z lakierowaniem normalnie pistoletem
Cytuj (zaznaczone)

Dla tych, którzy maja zamiar dopiero zacząć. Lepiej zawczasu przewidzieć niespodzianki.

martynapce,

po 1 za malo zmatowione, po 2 tragedii nie ma po 3 szpachlowka aluminiowa pozniej ewentualnie w wloknem szklanym  na koncu zwykla i wkonczeniowka

Cytuj (zaznaczone)
Lukasz myslisz ze 5l akrulu na poloneza to zaduzo??? bo ja nie mam pojęcia ile tego potrzeba :( a musze pomalowac mojego poldka, miałem nadzieje ze jakies 3l akrylu wystarczą i ze uda mi sie zamknąc w kwocie 400zł za akryl i podkład na poloneza ale widze ze chyba jednak nie i będe musiał kabinowac z tańsza farba :(
POMÓRZCIE MI CHOCIARZ TROCHE POZDRAWIAM

jak chcesz malowac komore silnika wszystkie wneki to moze i 5 litrow wyjdzie ale to na ladnym cisnieniu :P wogule to sobie dodaj do tego wszystkie rozpuszczalniki i dodatki ktore lejesz do lakieu i zobaczysz ile wyjdzie :P chyba w przyblizeniu z 10 litrow :P samej bazy :P

wogule to sa techniki ze nie musisz wszystkiego idealnie malowac bo niekiedy mozesz zajechac sama baza bez bezbarwnego -  no klapa od bagaznika czy silnika od spodu. po 1 nie musisz matowic a po 2 wystarczy spolerowac  mniej roboty efekt ten sam. do tego dochodzi odpowiedzine trzymanie pistoletu !
Cytuj (zaznaczone)

No nie powiem dumna to ja jestem z siebie :mrgreen: sama i bez niczyjej łachy. tylko nie wiem dlaczego baza wyglądała na identyko na wzorcu i potem w butelce a na aucie jakoś nie bardzo. Pewnie coś żle zrobiłam i jak by ktoś wiedział co to prosiła bym o info. Pewnie, że bym Ci pomogła"tyle co potrafie i jak potrafie :mrgreen: "żeby to było ze 100 km ale Toruń to raczej dalej jest :roll:

po kolei. jest lanie przynajmniej na zdieciach ale szalu nie ma. wydaje i sie ze sa cienie. powody sa 2. albo przelalas w jednym miejscu albo dawalas bezbarwny na jeszcze mokra baze.

1. baza najpierw zapylasz calosc i ogladasz co masz zle. jak cos wypadnie mozna doszpachlowac i poprawic. przy malowaniu 2 raz zapyla sie najpierw miejsca ktore przyswituje najbardziej - szpachla podklad itp dopiero pozniej daje sie na calosci baza zawsze musi byc matowa przed nastepna warstwa inaczej wyjda cienie. robota jest dluga ale przynosi efekty.

2. z bezbarwnym tez trzeba poczekac. baza musi byc idealnie matowa przed bezbarwnym. inaczej tez wyjda cienie !!

i tu masz wytlumaczone dlaczego lakier nie jest idalny jak z fabryki  8)

)

Ile lakieru na poloneza
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpień 10, 2009, 01:28:13 am »

Offline Jaro

• Sympatyk
  • Ukryta opcja niemiecka
    • Caro Orciari OHV

http://img217.imageshack.us/img217/9569/19281944.jpg

ręcznie modelowane  :mrgreen:

Te doły progów uzupełniałaś szpachlą, czy włóknem? Też mnie to czeka :|
LOW & SLOW

Ile lakieru na poloneza
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpień 10, 2009, 20:11:57 pm »

martynapce

• Gość
coś mi tu nie pasuje. ja się dowiedziałam że bazy metalic się nie matuje i bezbarwny kładzie się na wilgotną baze bo się złuszczy czy coś. Za mało zmatowione??(przed ostatnie  zdjęcie) nie wydaje mi się. Cienie są :mrgreen:  nikt nie jest doskonały a o cytrynce nie wspomne. Jestem technikiem handlu a nie lakiernikiem, dlatego szału nie ma :mrgreen:
Jaro
,  pianka montażowa + szpachla, szpachla, szpachla hehehe  :P
Cytat: "Excalibur#1937"
Mi się tam najbardziej pazurki podobają
:shock: chcesz to Ci dam namiary na salon gdzie robie zawsze  :lol:

Ile lakieru na poloneza
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpień 10, 2009, 21:47:27 pm »

Offline radosław91

• Sympatyk
  • Aktualnie posiadany: PN caro+ '99 1.6 GLi
Cytat: "Lukasz"
jak chcesz malowac komore silnika wszystkie wneki to moze i 5 litrow wyjdzie

jutro pojade i kupie ze 3 litry akrylu, jak mi zbraknie to pojade i dokupie, wnetrza nie będe malował, klapy od silnika i bagaznika od spodu tez chyba nie, zreszta zobaczymy jeszcze, jak pomaluje to moze wrzuce jakies fotki, i napisze dla innych ile tego lakieru potrzeba