nie wiem ale jak ktos pisze ze potrzebne bedzie z 5 litrow lakieru to ja nie wiem co chemy malowac

caly swiat i troche kosmosu

na takiego mercedesa :
http://moto.allegro.pl/item706037837_mercedes_w_460_czarny_mat_stan_super.html ( dla przykladu)
calego ze wszystkim wyszlo mi 2 litry bazy i litr podkladu
ale od poczatku.
- radza - wiadomo szlifierka katowa itp
- wgniecenia - co da sie to wypychamy, matujemy papierkiem 240 w okolo i dopiero na takie mat kladziemy szpache
- szpachla - papierek 60 lub 80 przed podkladem delikatnie 240. nie robimy na wode bo po 1 tylko wiecej robimy sobie roboty 2 robimy niepotrzebne dolki
- podklad - po co sie spuszczac matowac na mokro cudowac jak mozemy rysy nawet po papierze 60 dolac podkladem. podklad sie czysci stopniowo 800, 1000, 1200, 1500 - jeszcze w zaleznosci jak jest polozony
- baza - jak juz mamy podklad gladki kladziemy baze tak zeby dobrze zakryc wszystkie miejsca malujemy tyle razy ile to jest wymagane nikt nie powiedzial ze mamy na 3 razy moalowac mozemy i na 20 razy byle z glowa
- bezbarwny - kladziemy na matowa baze tak samo 3 albo 20 razy byle by nie zrobic zlewow bo znowu mamy dodatkowa robote a po co

doprowadzenie do " skorki z pomaranczy" w zupelnosci wystarczy. mozemy dolewac "na lustro" ale miejmy na uwadze ze przez przypadek mozemy sobie zrobic zlewe
- polerka - papier 1200 - 1500 i jak ktos woli sie namachac to wieksze

do polerki pasta G3
- na koncu pucowanie itp

glowna zasada to robimy tak zeby sie nie narobic. przy takiej pracy trzeba myslec w kazdej chwili. druga zasada to im wiecej / bardziej zmatowiony element tym lepiej. i kupujemy
PODKLAD POD KOLOR. warto dolozyc i kupic przyspieszacz dolakieru ( przy dobrych wiatrach mozna polerowac po 3 godzinach) i preparat do " rybich oczek " - zapomnialem fachowej nazwy ale w sklepie z lakierami beda wiedziec o co chodzi
do malowania szpachlowania itp potrzebne:
- leb i hu*
- papiery scierne 60 80 120 240 800 1000 1200 1500 2000
- szpachla zwykla wykonczeniowka aluminiowa - na rdze
- ordrdzewiacz
- szlifierka katowa i tarcze do szlifowania
- szpachelki
- kompresor - duzy
- pistolet - dobry
- podklad pod lakier
- pasta polerska
- tasma papierowa i kupka gazet