Autor Wątek: Tablica rozdzielcza świeci bez przekręcenia kluczyka  (Przeczytany 1354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tablica rozdzielcza świeci bez przekręcenia kluczyka
« dnia: Sierpień 20, 2009, 15:01:40 pm »

wagadugu112

• Gość
Cała tablica jest pod napięciem, jak przekręcę kluczyk to dodatkowo zapala się lampka czujnika świateł hamowania.
Po odcięciu stacyjki tablica gaśnie.

korzystając z tego :
http://www.teneg.com.pl/~kyllan/polonez/zestaw.html

wnioskuję ,że na styku numer 3 jest napięcie +12V nawet przy wyłączonej stacyjce , tylko skąd ono się tam pojawiło ?

help ;/

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 21, 2009, 00:29:07 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
zmień cała kostkę, grosze. Roboty na "jedno piwo"

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 21, 2009, 11:23:16 am »

wagadugu112

• Gość
a czy powodem może być zwarcie gdzieś na wiązce głownej przewodów ?
bo ostatnio samochód miał zwarcie na obwodzie zapalniczki i sie kabelki pojarały ostro,

stacyjkę też sprawdzę.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 24, 2009, 15:36:32 pm »

Damian

• Gość
Panowie ja mam podobny problem. W moim Atu zjarał się jeden przewód przy gnieździe bezpieczników (taki brązowy). odchodzi on od bezpiecznika 14 (światło wsteczne, podświetlenie tablicy) Mam tam też wolne jedno wejście ze wsuwką (kabel fioletowy) odchodzący od bezpiecznika bodajże 6 (światła awaryjne). Jak złączę te dwa kable to tablica jest podświetlona bez przekręcania kluczyka. Jednak Poldek odpala normalnie. Ale jak podczas pracy silnika rozłączę te kable i wrzucę wsteczny to momentalnie silnik gaśnie...
Proszę o pomoc.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 24, 2009, 16:03:35 pm »

wagadugu112

• Gość
kostka stacyjki była ostro zjarana tak ,że łączyła na zasilanie wszystkich obwodów , bez przekręcania kluczyka , wymienione i wszystko działa cacy , dzięki za wskazówki.