Autor Wątek: Wyciek oleju z pompy paliwowej .. ?  (Przeczytany 5147 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wyciek oleju z pompy paliwowej .. ?
« dnia: Wrzesień 02, 2009, 23:31:47 pm »

cypis1948

• Gość
Witam jestem nowy, ale juz się ucze :) . Mam w pdfie jakąś książkę o polonezach jednak nie jestem pewien jednego.

A mianowicie, mam poloneza od jakiegoś czasu ( po ojcu ), zaczeło mi kapać, dziś spoglądam pod niego a tam wyciek zlokalizowany przeze mnie jako nieszczelna uszczelka pompy paliwowej .. ? .

W tej książce jest napisane, że:
Cytuj (zaznaczone)
Pompa ma dwie przepony: górną ( koloru czerwonego) oddzieloną podkładką od dolnej 9 koloru zielonego ). Podkładka rozdzielająca przepony ma otworek, przez który wycieka olej w przypadku uszkodzenia przepony dolnej lub paliwo, jeśli jest uszkodzona przepona górna.

Bo znalezienie kapania oleju z pompy paliwowej było dla mnie dziwne, na zdjęciu jest pokazane skąd to kapie. czy jest to to o czym mowa, w tym cytacie, czy poprostu uszczelka poszła i styknie ją wymienić.

Lecz dalej to pytanie, czy tam w paliwowej ogółem jest olej gdzieś. Kapie jak nic na łączeniu (strzałka) i bardziej jako uszczelka, ale czy tam olej powinien się w ogóle znajdować. dzięki za pomoc ;).

:arrow: FOTO Z POD POLONEZA, UJĘCIE POMPY OD DOŁU, POŁĄCZENIE Z SIELNIKIEM

« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 03, 2009, 00:00:45 am »

santi86

• Gość
jak kapie benzyna to pompka do wymiany, jak olej to uszczelki miedzy pompą a silnikiem.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 03, 2009, 10:53:23 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Rozbierz pompę na kawałki (banał) kup zestaw naprawczy, za 10zł (uszczelki plus membrany) skręć będzie cacy.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 04, 2009, 22:15:05 pm »

cypis1948

• Gość
No to tak - odpisuje dziś ogółem był brak neta.

Pompka cacy raczej nie szwankuje, typu wyciek wachy ( nie stwierdziłem ), i koszt kupna nowej raczej zbędny. A, że taki zestaw naprawczy to wszędzie dostane ? . Skikne na dniach i se to cacy zrobie, moze z zamówienie tego będzie problem, ojciec nawet mi o wycięciu z dykty nawijał tej uszczelki hehe, ale obadamy na dniach, i spróbuje zakupić te uszczelki/membrany.

Dobrze, że mała usterka dobrze się sprawuje, a mi takie małe naprawki dobrze zrobią na przyszłość :) . Dzięki za porade

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 04, 2009, 22:28:13 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
uszczelki które wskazałeś na zdjęciu są jednocześnie dystansami stanowiącymi   o wydajności pompki.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 05, 2009, 10:48:28 am »

Jerzykowski

• Gość
Cytat: "Logan"
wersja najtańsza jeśli nie kapie benzyna. odkręć pompę od bloku, naładuj silikonu na blok, przyklej ten biały dystans, na niego też nawal, przykręć i palcem dookoła objedź żeby rozsmarować silikon :mrgreen: byle byś tego niebieskim nie robił bo ile byś go nie dał będą nieszczelności.
 Jak jest pęknięta membrana to żadne nakładanie silikonu nic nie da. Wystarczy wymienić przepone i po problemie.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 15, 2009, 15:16:14 pm »

Tomek_

• Gość
koszt zestawu naprawcego to 10 zł, kupno całej pompy jest bezcelowe ;)
jak odkręcisz pompe to wycieknie odrobine oleju, popuchacz i cały mechanizm pompy pracuje w oleju !!!
jeśli przepona jest cała to wymień uszczelke, podobno (ja tak zrobiłem) daje sie na 2 uszczelki, nie wiem po co ;)
aby wyciagnąć przepone:
odkręć pokrywke, będzie śrubka na pręcie, ten pręt ma na drugim koncu kształt litery T, wystarczy go wcisnąć i obrócić o 90*, próbuj a się powinno udać, ja nie wiedziałem i odkręcilem tą śrubkę i długo sie bawiłem zamin wyczaiłem jak to zrobić ;)

ps. jeśli nie masz benzyny to najlepszy i najprostszy sposób to wyjęcie tego popychacza który wystaje po odkręceniu pompy ;) pompa nie będzie pracowała wogóle, tym bardziej jeśli nie masz benzyny to jest to ważne ;)

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 15, 2009, 23:42:46 pm »

cypis1948

• Gość
Poszło gładko, auto jeżdżone ogółem na LPG więc ta paliwowa się nie namęczy,a  z przebiegu to głupio żeby już po awarii. Tak jak myślałem pierw, jedynie ciekło z uszczelki. czytałem to i owo, żeby cos ewentualnie z pompą zrobić, ale wykręcenie jej 2 śrubami, od bloku silnika i wymiana tych 2 jak ktoś powyżej wspomniał uszczelek pomogło. Jedna cos się spiekła i zrobiła nieszczelność. Zestaw, czy nówka pompa, obeszła się bokiem, będzie na inne wydatki :)

Pozdro :)

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 16, 2009, 13:12:37 pm »

Jerzykowski

• Gość
Jesteś w błędzie myśląc  że jak jeździsz na gazie to pompka się nie napracuje. Ona chodzi tak samo, nieważne czy jeździsz na gazie czy też benzynie.

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 16, 2009, 13:27:05 pm »

Tomek_

• Gość
hahaha :D ona jest mechaniczna, nie wiem czy zauwazyłeś, pracuje cały czas jak chodzi silnik, jak nie bedzie benzyny to też pracuje, z tym ze jak masz pusty bak to pompe zatrzesz

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 16, 2009, 22:01:27 pm »

Offline graczol1

• Sympatyk
    • Borek 1.4 & Caro 1.6
jak jest paliwo w zbiorniku to nie pracuje na gazie - natłoczy określone ciśnienie i sobie odpoczywa :wink: chyba że paliwo ucieka przez zaworki albo nie ma paliwa w zbiorniku to prazuje cały czas :|
nic się tak wzajemnie nie uzupełnia jak szlifierka kątowa i migomat...
...i sto koni w Borku goni...
FSO POLONEZ Your best discovery

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 16, 2009, 23:26:16 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
Cytat: "graczol1"
natłoczy określone ciśnienie i sobie odpoczywa
taa.

jak poprzednicy napisali, pompka w gle jest napędzana od wałka rozrządu przez co pracuje zawsze jak jest włączony silnik.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 17, 2009, 09:36:51 am »

Tomek_

• Gość
jak jest paliwo w zbiorniku to nie pracuje na gazie - natłoczy określone ciśnienie i sobie odpoczywa :wink: chyba że paliwo ucieka przez zaworki albo nie ma paliwa w zbiorniku to prazuje cały czas :|

gdyby to było takie proste to z wyjmowaniem benyny z auta nie było by wogóle problemu  :roll:
jesteś w błędzie, ale rób jak chcesz

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 17, 2009, 13:11:34 pm »

Jerzykowski

• Gość
Nie pomyślałeś o tym że jest takie coś jak przelew, nie wiesz o tym że do zbiornika idą dwa przewody paliwowe. To co nie przyjmie gaźnik trafia z powrotem do baku.