Sorki - no właśnie zapomniałem, że w Polonezie przecież się załącza lampkę minusem.
We wszystkich "starszych" autach sterowanie jest minusem, pozniej jak weszla magistrala CAN, to moze byc inaczej , ale tego nie wiem.
Nie wiem czy wystarczy podać plusa na cewkę przekaźnika, żeby zapalić halogeny, w momencie kiedy nie są zapalone pozycyjne, czy tam nie funkcjonuje takie zabezpieczenie?
Wystarczy. To "zabezpieczenie" polega na tym , ze napiecie na wlaczniku swietale, a co za tym idzie na + cewki przekaznika pojawi sie dopiero po wlaczeniu swiatel pozycyjnych. Na 90% tak powinno byc.
Generalnie ja bym pomyslal jeszcze o jednym aspekcie. MIanowicie o tym , zeby te siwtala zaplaly sie doipero po zamknieciu centralnego zamka.
Zastosowanie drugiej czasowki tylko dla tych swiatel to nie jest dobry pomysl , bo przy 2 zarowkach 10 W ( albo moze tam sa 2x5W ?) wylaczenie trwa kolo 15-20 sek, wiec po podpieciu cewki przekaznika , ktora nie wiem ile pradu pobiera , ale przyjmijmy to 1,5W swiecenie bedzie trwalo proporcjonalnie wiecej. No chyba ze cewka pobiera wiecej pradu , ale tego tez nie wiem. W sumie to zastosowanie tutaj osobnej czasowki byloby wygodne dla rozwiazania sprawy swiecenia po zamknieciu zamka/zamknieciu auta pilotem.
Albo wogole olac ta czasowke , ktos kto sie troche oreintuje w elektronice niech wymysli jakis prosty ukladzik. Na moje oko to powinno wygladac tak :
Zastosowac przekaznik, wziac jakiegos stalego plusa,na wejscie i na cewke , a na minusa cewki podac minus z silownika master centralnego zamka (gdy zamke zamkniety). Tylko podac go poprzez wylacznik na desce , oraz poprzez zwykly kondensator i jakiejs sensownie dobranej pojemnosci. Po pewnym czasie kondensator sie naladuje i rozlaczy przeplyw pradu. Po otwarciu drzwi kondensator sie rozladuje. Tego elemntu nie jestem pewny , bo na elektronice sie specjalnie nie znam , niech wypowie sie ktos bardzie zorientowany w temacie , czy to tak moze byc , i czy nie jest ttu potrzebny jeszcze jakis element.A na koniec wyjscie przekaznika podlaczyc pod wejscie, lub nawet wyjscie przekaznika swietl p.mglowych w skrzynce bezpiecznikow.
Jesli mamy alarm/sterownik zamka, ktory na to pozwala i druga czasowka mogla by byc zastosowana , to tez latwo mozna to podlaczyc , aby swiatla zapalaly sie po zamknieciu auta.