Autor Wątek: Komputer Bingo M zamiast sruby w Polonezie pytania :)  (Przeczytany 3730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Komputer Bingo M zamiast sruby w Polonezie pytania :)
« dnia: Październik 08, 2009, 16:19:11 pm »

marcij

• Gość
Montaz instalacji raczej niezbyt solidny. Przy zakladaniu binga troche roboty bedzie , trzeba zmienic cala wiazke elektryczna instalacji. Wszystko bedzie rozrysowane na schemacie.Napewno tez znajdzie sie w okolicy ktos , kto chetnie pomoze. Tymniemniej osobiscie nie spodziewalbym sie spadku spalania po takiej zamianie. Niektorzy twierdza nawet , ze dobrze wyregulowana sruba spali mniej.

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 08, 2009, 16:32:11 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
mariopoznan, zasadnicza sprawa ile teraz spala lpg Twoje auto. Samo zastosowanie elektroniki nie przyniesie kolosalnych efektów. Być może kwestią takiego spalania jest zużyty reduktor, można podjąć się jego wymiany bądź regeneracji. Czy byłeś na regualcji obecnej instalacji lpg w zakładzie montującym takowe, czy instalacja była sprawdzana pod kątem nieszczelności?

Ja mam u siebie bingo-m, współpracuje z silnikiem 1,4 rovera. Ja jestem zadowolony
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 08, 2009, 17:24:35 pm »

mariopoznan

• Gość
Witam!!

Dziekuje wszystkim za zainteresowanie moim tematem powiem tak.Ogolnie to jakos jezdzi to auta chociaz powiem szczerze w porownaniu z innymi Poldkami to nie jest dobrze.Przyspieszac przyspiesza dobrze nie dusi sie w calym zakresie obrotow ciagnie nie gasnie jednak pali duzo.Powiem tak w trasie jest niezle ok 10 gazu mi pali ale jezdze wolno do 100km/h to maksymalnie wiec mysle ze powinien i tak mniej.Po Poznaniu niestety mam problem palil mi latem srednio 15 jezdze spokojnie staram sie go utrzymywac na "zielonym polu".Na samym poczatku jak go kupilem to palil mi 13 po Poznaniu i nigdy ani troszke mniej.Kupilem tego poldaska prawie 2 lata temu wtedy instalacja miala roczek.Generalnie co do jakosci montazu mozna miec zastrzezenia.Byla zakladana w Tarnowie firma Expert Roczniak ul.Goldhammera 109 i drugi adres pewnie maja dwa zakladay Wielogłowy Dąbrowa 109.Prosilbym o wypowiedz kogos z tamtych stron czy zna ten zaklad.Polonez teraz ma najechane 91tys od nowosci 3 tys temu wymienialem uszczelke pod glowica i cala glowice dawalem do rengeracji wymieniali zawory docierali sprawdzali szczelnosc planowali.Samochod byl kupowane od I wlasciela i przebieg na 100% oryginalny bo jak go kupowalem to mial jeszcze orygonalne opony z 1995 roku ! :)Czy ktos z Was zna moze jakis dobry warsztat gazowy bo Ci do ktorych jezdzilem to albo na sluch regulowali albo wogole nie mieli ochoty nic robic jak Poloneza zobaczyli zreszta ogolnie w kwesti Poznania to szkoda slow.Pozdrawiam i czekam na odpowiedz Mariusz

Ps.Przypomnialo mi sie jeszcze powiedzcie mi prosze do czego sluzy ta mala masiezna srubka ten baypas.Wiem ze ona puszcza gaz do reduktora tylko nie wiem w jakim celu po co prosilbym o wyjasnienie.Jak mi wyregulowal pewien warsztat ta instalacje to koles zakrecil baypas calkowicie i tutaj mam watpliwosci jesli mialby byc zakrecona to by jej wogole nie bylo a jednak jest to mysle ze nie moze byc zakrecony.Sprezanie mam 12,5 ,12,11,5,12 wiec mysle ze calkiem dobrze :) Prosze o odpowiedz :)Po regulacja w tym zakladzie prawie zawal mialem na 32 litrach gazu przechalem 165km :/

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 08, 2009, 18:38:13 pm »

marcij

• Gość
Cytat: "mariopoznan"
ok 10 gazu mi pali ale jezdze wolno do 100km/h to maksymalnie wiec mysle ze powinien i tak mniej.Po Poznaniu niestety mam problem palil mi latem srednio 15 jezdze spokojnie staram sie go utrzymywac na "zielonym polu"

To nie tak tragicznie. Moj 1.4 pali tak samo , przy takiej samej jezdzie po troche innym miescie. Jesli robisz krotkie odcinki , dlugo stoisz w korkach , to nie ma sie czym przejmowac. Niestety cudow nie ma,swoje spalic musi.

Generalnie co do jakosci montazu mozna miec zastrzezenia.Byla zakladana w Tarnowie firma Expert Roczniak

Nie mozliwe. Pracowalem tam dwa lata temu i zdarzalo sie , ze dostawalem opierdziel za to ze kable sa krzywo , albo zbyt grubo oklejone. Chyba ze ktos pozniej cos w niej grzebal na wlasna reke i przerabial, bo zawory z filtrami gazowymi montowalismy inne. Tym niemniej , przy tak prostej instalacji nie ma to wplywu na spalanie. Ale wyglada paskudnie.

to koles zakrecil baypas calkowicie i tutaj mam watpliwosci jesli mialby byc zakrecona to by jej wogole nie bylo a jednak jest to mysle ze nie moze byc zakrecony

Moze byc zakrecony. Jego uzywa sie tylko , jak jest problem z wyregulowaniem wolnych obrotow. Jeslie reguluje sie dobrze z zakreconym , to dobrze.

Jedz do jakiegos solidnego warsztatu , niech wyreguluja Ci to na analizatorze, ale i tak nie spodziewaj sie ze urwiesz wiecej niz 2 litry w miescie i litra w trasie. Albo wyreguluj sam, lub zglos sie do kogos z forum , ktory sie tym zajmie.

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 08, 2009, 18:51:45 pm »

mariopoznan

• Gość
Witam!!!

Dziekuje marcij za odpowiedz.Nie znalem tego zakladu dlatego tak sie chcialem zapytac co to za warsztat :)Ja kupilem to auta wlasnie z okolic Tarnowa :)Zna ktos moze jakis solidny warsztat gdzie podejma sie regulacji tego mojego ciezkiego przypadku??Czy mozliwe jest zeby reduktor mial membrany do wymiany po bagatela 25 tys km??Reduktor to Lovato Elektronic teoretycznie niezly.Pozdrawiam i czekam na opinie Mariusz :)

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 08, 2009, 19:32:16 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Czy mozliwe jest zeby reduktor mial membrany do wymiany po bagatela 25 tys km??Reduktor to Lovato Elektronic teoretycznie niezly.Pozdrawiam i czekam na opinie Mariusz :)

To, możesz sam zweryfikować, przeczytaj ten opis: http://arbiter.pl/galeria/lovato-regeneracja ogólnie nt. regulacji jest już dużo na naszym forum. Poczytaj trochę a znajdziesz metodę regulacji, wpierw jednak sprawdź stan membran.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 08, 2009, 19:51:09 pm »

mariopoznan

• Gość
Witam!!!

Dziekuje wszystkim za rady.Jutro poszukam sobie jakiegos reduktora na szrocie kupie zestaw naprawczy i pocwicze na nim.Narazie nie chce ruszac tego z auta :)Dziekuje i pozdrawiam Mariusz

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 08, 2009, 21:26:02 pm »

TKD

• Gość
Ze swojej strony, do odpowiedzi kolegów, gdybyś faktycznie chciał już coś zmieniać chciałem dać pod rozwage rozważenie zastosowanie BLOSa.
Nie bede sie rozpisywal, google i forum co nieco o BLOS ie wie ;).

Powodzenia,
Mariusz

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 08, 2009, 22:52:13 pm »

mariopoznan

• Gość
Witam!!!

Blos-a znam to swietna rzecz jednak ona nie podejdzie mi do mojego Poldasa bo mam jednopunkta a blos jest do wielopunktow chyba ze sie myle :)Dziekuje za sugestie i pozdrawiam Mariusz :)

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 09, 2009, 02:13:10 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
widze ,ze jeszcze nie kupiles bingo ,wiec go sobie odpusc ,
jezeli bedziesz chcial zakladac elektronike to kup STAG-50 ,bo cena ta sama ,a sterownik lepszy

co do bay-passa to mozna go zakrecic ,bo ten parownik calkiem dobrze sie reguluje napieciem membrany ,
zdejmij membrane II komory i sprawdz w jakim jest stanie (sruby na obrzeżach parownika),
musi byc miekka i czysta ,bo jak bedzie twarda ,to nie bedzie prawidlowo dawkowac gazu

zajrzyj do filtra ,a konkretniej to zmierz ,jaki masz zalozony mikser - moze od poczatku jest zalozony za maly mikser i wyciaga za duzo gazu ,
najlepiej zrob zdjecia miksera z zalozonym wtryskiwaczem ,zmierz srednice miksera i szczeliny jaki tworzy z wtryskiwaczem (otworu ,przez ktory plynie powietrze)
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.