Autor Wątek: Ustawinie/regulacja swiatel mijania i halogenów  (Przeczytany 9554 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ustawinie/regulacja swiatel mijania i halogenów
« dnia: Listopad 11, 2009, 20:48:28 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
Witam.

Nie znalazłem nic takiego na forum. Wiec zakladam nowy temat.

Pewnie wiekszoc napisze, "po co regulowac samemu, jedz do mechanika, zrobi Ci za browara". Ale ja chciałem to przeprowadzic samemu. Pewnie niektorzy tez by chcieli wyregulowac albo "poprawić" po mechanikach :D

Szukałem w necie, ale nie znalazłem. Przyda sie na pewno taki temat tutaj.

1. Czy kazdy samochod ma taka sama zasade regulowania swiatel?
2. Jak sie ustwia kąt swiatel? Z tego co wiem, to tylko góra dól sie da...

Mam lampy z silownikami (ktore nie sa podpiete). Regulowanie polega na przekrecaniu tego silownika recznie.

Mam stara ksiazke Morawskiego (przeznaczona dla Borewicza), ale nie wiem czy to sie nadaje...

A jak wyglada sprawa z regulacja przecimgielnych przednich?

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 11, 2009, 23:57:40 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Wjedź na drogę jakąś nie oświetloną,
Postaw drugie auto na przeciw, posadź w nim kolege.
Droga musi być równa.
Ustaw światła tak żeby górna linia nie była wyższa niż samochód z naprzeciwka oddalony o 100 metrów.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 12, 2009, 16:46:40 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Ja halogeny ustawiałem tak, żeby było idealnie pod kątem prostym do drogi. Napewno nikogo nie oślepią. A rocznie to ich się i tak góra kilka razy używa.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 12, 2009, 17:07:32 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Regulacja mijania nie jest czymś szczególnie nastręczającym trudności. Wystarczy kawałek prostej nawierzchni i ściana, na którą świecisz. Ważne żeby nie być pier.....ym fiutem i nie świecić do góry tylko lekko w dół. Na co dzień łatwo to kontrolować stojąc za innym autem np. na światłach. Widzisz swoje światła na tyle poprzedzającego i łatwo ocenić czy dobrze świecą. Do świecenia w dal są długie !. Ostatnio je.b...e społeczeństwo tak niechlujnie, lekceważąco i wręcz złośliwie podchodzi do ustawienia swoich świateł, że jest to najczęściej spotykane utrudnienie/uciążliwość na drogach (przeze mnie odczuwane).
Niedługo jak zobaczycie poloneza z wielkim lustrem na tylnej klapie to będzie wiadomo, że to ja... Będą sobie miękkie fiuty we własne oczy świecić...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 12, 2009, 19:10:15 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Zgadzam  sie z tobą. Ustawienie świateł u niektórych to patologia, przeważnie są częstowani przeze mnie elektrownią.

Cytuj (zaznaczone)

Ja halogeny ustawiałem tak, żeby było idealnie pod kątem prostym do drogi. Napewno nikogo nie oślepią. A rocznie to ich się i tak góra kilka razy używa.

Absolutnie się nie zgadzam !
Ja mam halogeny ustawione tak że świecą nie dalej niż 6-8 metrów przed auto i na pobocze lekko. Używam ich bardzo często bo mam spięte (poprzez diodę) razem z długimi.
Daje to w trasie na prawdę dużo !

A i poczęstowanie kogoś taką elektrownią momentalnie sprowadza kogoś kto "zapomniał" wyłączyć długie na właściwą drogę :)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 12, 2009, 19:28:51 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
Cytat: "Stingerek"
A i poczęstowanie kogoś taką elektrownią momentalnie sprowadza kogoś kto "zapomniał" wyłączyć długie na właściwą drogę

Co dopiero jak bys mial dalekosiezne :D

Halogenów mozna uzywac w dni deszczowe prawda? duzo widze osob, ktore jezdza normalnie na halogenach. Nie razi to za bardzo, ale fajnie to wyglada :) Ale jak sprawa z policja? Doczepiaja sie do tego? Jest jakis zakaz uzywania tych swiatel?

Na kursie prawa jazdy mielismy, ze na drogach kretych mozna wlaczyc halogeny. Ale nic nie bylo ze NIE WOLNO uzywac...

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 12, 2009, 19:43:46 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
No i debile, żeby fajnie wyglądało choć sami tego nie widzą włączają halogeny w miastach na oświetlonych ulicach...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 12, 2009, 19:45:05 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
Ale chodzi mi o teren niezabudowany. Bo takie halogeny naprawde daja sporo...

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 12, 2009, 21:00:49 pm »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Opel Signum 2.2 DTI / Skoda Fabia 1.2 TSI
    • http://www.intermediaservice.pl
Cytat: "matucha#1931"
Ja halogeny ustawiałem tak, żeby było idealnie pod kątem prostym do drogi.

Głupi jestem albo cuś ale kąt prosty w stosunku do drogi to albo celujesz w gwiazdy albo w asfalt.

Moje świecą max na 15m przed autem a celują lekko w asfalt

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 12, 2009, 21:02:23 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
Pod katem prostym to jest zle, wiem bo tak mam, i jak wlacze czasem to wali po znakach po lewej stronie jezdzni. tak centralnie do góry (kierowcom Tirów pewnie bije po oczach)...

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 12, 2009, 21:30:21 pm »

marcij

• Gość
Pod maska jest nalepka okreslajaca kat ustawienia swiatel. Bodajze 1.3% z tego co pamietam. Reszta to prosta nawierzchnia , sciana  cos do mierzenia i matematyka na poziomie klasy 6.

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 12, 2009, 21:33:30 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Cytat: "FaZi_Fr"
Halogenów mozna uzywac w dni deszczowe prawda? duzo widze osob, ktore jezdza normalnie na halogenach. Nie razi to za bardzo, ale fajnie to wyglada :) Ale jak sprawa z policja? Doczepiaja sie do tego? Jest jakis zakaz uzywania tych swiatel?

Na kursie prawa jazdy mielismy, ze na drogach kretych mozna wlaczyc halogeny. Ale nic nie bylo ze NIE WOLNO uzywac...

Chyba coś słabo uważałeś na tym kursie. Świateł przednich wolno używać o ile widoczność spadnie poniżej 150m, a tylnich poniżej 50m. Ja mam prawko od 7 lat i jeszcze w takich warunkach nie jeździłem, żeby tylnych używać  :!:

Cytat: "Stingerek"
...
Ja mam halogeny ustawione tak że świecą nie dalej niż 6-8 metrów przed auto i na pobocze lekko. Używam ich bardzo często bo mam spięte (poprzez diodę) razem z długimi.
Daje to w trasie na prawdę dużo !

A i poczęstowanie kogoś taką elektrownią momentalnie sprowadza kogoś kto "zapomniał" wyłączyć długie na właściwą drogę :)

Po 1 nie wiem jak mogą kogoś sprowadzać na dobrą drogę światła, które świecą 8m do przodu  :roll:  Tak samo nie rozumiem, co mają dawać na drodze. Jak zobaczysz coś nawet 20m przed sobą, to jadąc nawet te 90km/h i tak nie zdąrzysz zareagować. Im wcześniej coś zauważysz, tym lepiej.

Zgodnie z przepisami reflektory przeciwmgłowe powinny być mocowane możliwie nisko, tuż nad jezdnią, ale nie niżej niż 25 cm (licząc od obrzeża reflektora) i nie wyżej od świateł mijania. Odległość krawędzi reflektora od bocznego obrysu pojazdu nie może być większa od 40 cm. Reflektory nie mogą zasłaniać innych świateł. Mogą być włączone tylko przy włączonych światłach pozycyjnych i oświetleniu tylnej tablicy rejestracyjnej oraz (jeśli istnieją) światłach obrysowych. Po wyłączeniu świateł pozycyjnych reflektory wyłączają się samoczynnie. Mogą być włączane i wyłączane niezależnie od świateł drogowych. Barwa światła powinna być biała lub żółta. Ustawienie reflektorów powinno być takie, aby pochylenie strumienia światła wynosiło 2,2 %. Czyli np. na ekranie odległym o 5 m od samochodu środek pasa światła powinien leżej 11 cm poniżej wysokości środka reflektorów nad jezdnią. W płaszczyźnie poziomej strumień swiatła powinien być symetryczny w stosunku do osi podłużnej samochodu.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 12, 2009, 21:33:30 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
no nikt nie odpowiedział na pytanie... te swiatla sie reguluje tylko w pionie czy w poziomie i katy tez sie da? Chodzi oczywiscie o Caro.

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 12, 2009, 21:36:18 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
dostepna jest regulacja we wszystkie strony swiata :wink:

[ Dodano: 2009-11-12, 21:39 ]
Tutaj masz opis jak ustawic prawidlowo swiatla:

Cytat: "Rudolf"
pierwsze co stajesz przed ścianą najlepiej ciemną na płaskim terenie możliwie prostopadle do ścianyw odległości około 10m
bieresz miara i mierzysz wiela jest łod zoli do środka lampy . bieresz kreda albo jakiś inny łonocz do mazania i malujesz kryska jakieś 5 cm niżej niż zmierzyłeś do świateł. jak już mosz kreska to na środku zderzaka na zadku i z przodka dajesz coś co sięga do zieli i będziesz to widział z 10 metrów . stajesz przy ścianie i badosz na to coś powiesił i przednie z tylnym musi być w jednej linii ( tak choby tylne chowało się za przednie ) i zaznaczasz na ścianie w kierym to je miejscu. potem rysujesz pionową kreskę ( z góry na dół albo na łopak) ale 10 cm w prawo od tego środka coś łoznaczył . tero idziesz do auta i mierzysz wiela jest między środkami lamp i to samo nanosisz na ściana symetrycznie do pionowej kreski  i ustawiasz tak , żeby lampa świeciła na lub minimalnie poniżej kreski poziomej i daszki (___/     ___/) takie jak namalowałem w nawiasie miały zgięcie w punktach które znaczyłeś ostatnie ;) , jak zrobis to dobrze to będzie świeciło na droga , będzie Ci jasno i nie bydziesz ślepił innych O0
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 12, 2009, 21:49:30 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
Cytat: "OZi1845"
dostepna jest regulacja we wszystkie strony swiata :wink:

a w jaki sposob sie to robi?

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 12, 2009, 22:10:40 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
masz takie hym niby wkrety czy kij wie co to jest na klucz o rozmiarze 8mm
przy hydro regulacji zamiast jednego tego czegos trzeba krecic tym plaskikowym takim pierscieniem znajdujacym sie na tym regulatorze przy lampie, szkoda ze nie mam zjdecia lampy od tylu to bym Ci zaznaczyl, poprostu przypatrz sie lampie i zauwazysz 4pkt na ktorych trzyma sie odblysnik

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 12, 2009, 23:41:30 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE

Proszę ;)
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 12, 2009, 23:57:53 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
Pion czyli gora dol i poziom czyli prawo lewo:

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 13, 2009, 00:40:03 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Chyba odwrotnie? Jakby to duże było do prawo <=> lewo to by nie służyło do opuszczania świateł pokrętłem.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 13, 2009, 05:45:36 am »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
Ty no faktycznie, pozno bylo to mi sie pomylily strony