Autor Wątek: Kałuża pod siedziskiem tylnej kanapy.  (Przeczytany 3271 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kałuża pod siedziskiem tylnej kanapy.
« dnia: Listopad 16, 2009, 13:18:31 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Szanowne kolezanki i koledzy. Ostatnio zastanawiałem się skąd w aucie tyle wilgoci. Zapewne bym nie wiedział gdyby nie konieczność podniesienia siedziska tylnej kanapy w poszukiwaniu zapięć pasów.

Zrobiłem to i się przeraziłem. Pod siedziskiem lewej połówki stała kałuża wody, Dosłownie. Wszystko nasiąknięte i na wierzchu jeszcze oczko wodne. Fakt że opadów nie brakowało ostatnimi czasy ale auto praktycznie stało i nei byo okazji jeździć po wodzie.

Moje pytanie jest skąd tam tyle wody. Kanapy z wierzchu suche. zacieków wyraźnych nie widać. Wewnętrzna strona słupka tylnego też nie jakaś za moka borąc pod uwagę ilość wody. Półka tylna bez oznak "opadów". Podłoga bagażnika może miimalnie wilgotna na wysokości kałuży.

Po prawej stronie sucho.

Mile widziane wszelkie sugestie i doświadczenia.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 16, 2009, 13:30:07 pm »

Offline mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
Jak kiedyś miałem podobny problem , to poprosiłem kumpla aby wział szlauch i lał na dach, a ja w tym czasie patrzałem we środku skad leje sie woda i mi wyszło  że uszczelka tylnej klapy dobrze nie trzyma, u góry. To nakleiłem na nią uszczelke od okna , taka gumową. Leciało równiez przez szybę tylnej klapy , ale w prawym dolnym rogu. Silikon załatwił sprawę. Pozatym sprawdż czy niemasz ,podczas przejeżdżania przez kałużę, przecieków przez nadwozie.Może gdzieś jest pęknięcie lub wywalona przez rdzę dziura. Tutaj równiez pomocny moze byc szlauch z wodą pod ciśnieniem.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 16, 2009, 13:51:00 pm »

KAROLeski#1940

• Gość
Bocian!
1) Sprawdź czy nie ma jakiejś dziury w rynience pod klapą bagażnika (szczególnie u góry przy spawie potrafi czasami stać wada i koroduje) Powinno Ci wtedy zaciekać na półkę a dalej albo pod siedzenie albo wykładzinie bagażnika.
2) sprawdź czy uszczelki szyby w lewych tylnych drzwiach nie przeciekają. Są to trzy "kliny" na ramce, nieraz potrafią się poprzesuwać i nie przylegają do siebie na łączeniu.
Przy większej ulewie (lub karczer) potrafią puścić wodę która odbijając się od podłokietnika ląduje gdzie chce (podłokietnik szybko wyschnie)

Jeżeli "to nie to"? Pozostaje tylko zamknąć się w aucie, poprosić kogoś by z zewnątrz go olewał i szukać... :?

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 16, 2009, 14:05:19 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
A może od strony nadkola :roll:
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 16, 2009, 15:04:24 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
Bocian_s#313, masz lpg? gdzie masz butle? Może przelotkami od przewodów gazowych.
FSO Polonez Caro 1.6 k16 :) lpg 92' L-46
4 elektryczne szyby , wspoma, lusterka elektryczne, podgrzewane, IG Standard podgrzewane, podłokietnik
były #1935

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 16, 2009, 15:24:01 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Więc tak.

Auto stało jak pisałem wyżej.

LPG mam ale w kole zapasowym. Przewody gazowe idą po zbiorniku..

Uszczelki szyby drzwi raczej nie bo kanapa z wierchu sucha.

Jak się nie uda znaleźć to jadę na karhera
Pozdrawiam
Bocian_s#313
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 16, 2009, 19:55:18 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
Mój kolega miał to samo tylko ze w seicento. Zaślepka co jest w bagażniku na podłodze pod wykładziną mu wypadła i to to było powodem. Ale jak auto stało to u Ciebie raczej nie to  :?
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak" ; Skoda Favorit

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 16, 2009, 21:05:05 pm »

snikers

• Gość
Nie czytalem calego tematu ale sprawdz odplyw znajdujacy sie na zgrzewie blach w miejscu zaznaczonym na obrazku

powinien byc dostep bez sciagania zderzaka. jak nie masz chlapaczy to raczej jest zatkany

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 17, 2009, 19:01:24 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
Moze od spodu zacieka. Ja mam to samo w bagazniku :/ Gdzie kolo zapaosowe. Pełno wody zawsze...

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 17, 2009, 22:59:36 pm »

Offline show

• Sympatyk
    • FSO 1500
u mnie to cieknie uszczelka tylniej klapy na górze w rogach z obu stron to samo mam, widac po obiciach na slupkach ,ze cieknie(na oko wszystko niby ok z tą uszczelką).........a jak auto dlugo stoi to potrafi tez z szyb sciekac jak zaparuje od wewnatrz , to potem scieka po szybach i sie gromadzi na dolnych partiach, u mnie maluch zawsze stoi cala zime i na wiosne doslownie wiadro wody na podlodze, co  wiosne wywalam wykladziny z niego bo staw jest.....

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 18, 2009, 13:49:12 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
No i chyba sprawa się rozwiązała. poprzednio miałem problemy z zamkiem drzwi tylnych. potrafił nie tzymać a zamylanie było na kilka/nascie razy. Ostatnio się zawziąłem i nasmarowałem. Przed samymi śniegami postał trochę pod chmurką. może opady nie były za silnie ale jak narazie pod kanapą sucho...

[ Dodano: 2010-09-06, 08:50 ]
No i problem powrócił ale dla urozmaicenia tym razem strona prawa... Dalej nie ustaliłem skąd i co. Czekam na następne sugestie...
Pozdrawiam
Bocian_s#313

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 06, 2010, 08:54:03 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
hoop do góry.

No i problem powrócił ale dla urozmaicenia tym razem strona prawa... Dalej nie ustaliłem skąd i co. Czekam na następne sugestie...
Pozdrawiam
Bocian_s#313

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 06, 2010, 13:01:35 pm »

Offline xprot

• Sympatyk
    • borocaro+ gsi
;]

woda dostaje sie do drzwi przez uszczelke z zewnatrz, tam gdzie masz slupek do tylnej szybki tylnych drzwi (ta nieruchoma), a potem cieknac sobie po mechanizmach w drzwiach zaciska pod tapicekra drzwi idealnie na dywanik pod kanapa.

w pluszakach byl tam taki patent, ze jest kratka od gory zaslonieta guma- woda leje sie do rynienki drzwi przez gume, a wilgoc wyparowuje przez kratke.

ja przez nieopatrznosc usunalem te gumke, lalo mi sie do srodka. potem tasma dekarska, wykleilem pod tapicerka cale drzwi i jest spokoj.

FaZi, sprwadz lepiej czy nei szcza ci pod uszczelkami tylnych lamp:) bo z tym tez mialem niedawno problem

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 09, 2010, 22:26:35 pm »

czyzo

• Gość
Mi leje się na sam środek tylnego oparcia...
A leje się z dyszy spryskiwacza.. podsiąka pod niego jak i pod uszczelkę obok..

Bo po kilku ulewach niemiły zapach powstał w samochodzie...

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 21, 2010, 10:39:17 am »

Offline konrad1981

• Sympatyk
    • Polonez 1983 2.0 DOHC
Podłączę sie pod temat, udało sie komuś rozwiązać problem?
U mnie jest mokro pod tylna kanapą, woda zbiera się również w miejscu koła zapasowego, jest mokro właściwie w całym bagażniku. Podsufitka, tylne słupki, oparcie kanapy i kanapa suche, mokra wykładzina bagażnika, szczególnie po bokach. Myślałem, ze nabiera wody w czasie jazdy, ale okazuje się, że jest mokro również po 2 dniach stania na deszczu.
Czy możliwe, że tyle wody zacieka do kufra przez uszczelki tylnych lamp? (Borek)