Autor Wątek: wyciek oleju ze skrzyni biegów  (Przeczytany 2562 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wyciek oleju ze skrzyni biegów
« dnia: Listopad 19, 2009, 14:44:45 pm »

Tomek_

• Gość
witam
postawiłem auto na cegłach aby zobaczyć do skrzyni - wizja lokalna i wymiana oleju

mniej więcej oto co zobaczyłem
sporo czarnych plam, mieszanina piasku i oleju niewiadomego pochodzenia, niewielkie - np na korku spustowym oleju ze skrzyni się nie będe przejmował bo nie ma tego wiele ;)

zastanawiaja mnie 3 rzeczy
1. olej cieknie w okolicach dźwigni zmiany biegów
2. pomiedzy wałem napędowym, a skrzynią (może jest to część skrzyni) jest dość mokro
3. najprawdopodobniej woda/płyn chłodniczy kapie ze skrzyni, prawdopodobnie spływa i tam kapie, jedna kropla ca kilka minut :roll:
uszczelka pod głowicą ?

robić coś z tym fantem, czy "ten tym tak ma" ?

ps. przepraszam za tamten wątek  :roll:

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 19, 2009, 15:16:44 pm »

bodzik

• Gość
1. Dokręć wybierak?
2. Wymień uszczelniacz?
3. Może przewód nagrzewnicy puszcza?
Strzelam bo nie widzę. Wyciągaj skrzynie i rób, wymienisz od razu olej, sprawdzisz łożysko sprzęgła, przegub może nawet samo sprzęgło jak będzie konieczność.

Jak coś jest nie tak to oczywiste powinno być, że robić tak żeby zrobić i mieć święty spokój.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 19, 2009, 15:41:07 pm »

marcij

• Gość
1. Cieknie , czy poprostu jest tam olej ? Wybierak powinien byc nasmarowany olejem i jego obecnosc w tym miejscu jest naturalna.
3. Sprawdz dokladniej co to jest , moze deszczowka z podszybia cieknie ?

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 19, 2009, 16:40:25 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
1.guma na wybieraku prawdopodobnie uszkodzona(mozna ja podgladac od gory po sciagnieciu mieszka i kolejnej gumy w nadwoziu)
2.jezeli olej jest na przegubie elastycznym miedzy skrzynia a walem wskazuje to na zużyty uszczelniacz skrzyni
3. nad skrzynia biegow - (dzwonem) masz przewody idace do nagrzewnicy sprawdz opaski i przewody czy nie maja dziurki. oraz czy zaworek po letnim przestoju nie kapie.(lubi cieknac z tego bolca co z niego wychodzi do sterowania)

wycieki skrzyni jezeli nie powoduja pozostawiania sladow po dluzszym postoju mozna uznac za"normalne" sprawdz stan oleju w skrzyni i uzupelnij. jezeli nadal nie bedzie zostawiac sladow to nie przeszkadza w użytkowaniu

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 19, 2009, 21:16:29 pm »

Tomek_

• Gość
jest tam olej, na krzyżaku nie ma oleju, ale z tego co widziałem w serwisówce to się nazywa "pokrywa tylna skrzyni biegów" jest na stronie 127 (o ile się nie myle) wychodzi z tego jakieś cięgno, trzymane przez pręt  :roll:  (fachowe terminy  :roll:  )

poziom oleju uzupełniłem w sumie nie brakowało dużo, palcem wyczuwałem olej, dolałem ok 150ml, olej był czysty w skrzyni

możliwe że to nagrzewnica/ przewody gumowe, musze to sprawdzić, nie pomyślałem o tym wcześniej
zaworek ledwo kapie - jest super dobrej jakości  :| ale tylko podczas jazdy (ciśnienie) oraz nie na tyle aby dotrzeć do skrzyni

edit
przeglądam serwisówke, mozliwe że chodzi o mocowanie dżwigni zmiany biegów, musze wejść z serwisówką pod auto i obczaić dokładnie  :roll:

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 19, 2009, 21:24:25 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
skrzynia cieknie albo przez tył albo przez odpowietrznik (niedaleko dzwonu na górze ) albo przez gumę mieszka wybieraka . Często po kilku latach guma się rozmiękcza i słabo dolega do drążka . Wyciek z przekładni licznika jest normalny :)