Autor Wątek: Zwarcie w układzie elektrycznym w aucie?  (Przeczytany 9470 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zwarcie w układzie elektrycznym w aucie?
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 16, 2009, 07:05:42 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Cytat: "matucha#1931"
Jak wykręcisz lampkę, to przestanie ładować :P
Pytanie jeszcze, czy tam jest wkręcona taka żarówka, jaka powinna być  8)  Jest inna niż reszta.

U mnie jest standardowa 1,2W, a i tak ładowanie działa... A usterkę łatwo namierzyć za pomocą zwykłego miernika tylko trzeba to zrobić na pracującym aucie. Skoro na akumulatorze jest 14, 5 V, a lampka się dalej pali to znaczy, że jest na niej różnica napięć.
Tu jest schemat instalacji z 9-diodowym alternatorem:

Żarówka jak widać na rysunku podłączona jest między zasilanie, a regulator napięcia+diody wzbudzenia. Jeśli po którejś z jej stron będzie za niskie napięcie to się będzie świecić - czyli trzeba sprawdzić napięcia bezpośrednio na niej i wszystko będziemy mieli jasne. Miernik w łapę i mierzymy gdzie jest za niskie napięcie. :D
Mam nadzieję, że nie trzeba dodatkowych tłumaczeń?
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 20, 2010, 19:08:07 pm »

Patryk_L

• Gość
Witam ! Mam podobny problem. Od kilku dni świeci mi się kontrolka ładowania, przy gazowaniu świeci się że hej (ładowanie 14V mierzone na akumulatorze) ale dzisiaj stało się coś dziwnego gdy auto jest na wolnych obrotach to aż wszystko przygasa gdy wkręcę silnik powyżej 1500 obr wszystko zaczyna normalnie działać. Dodam że kontrolka czasem gaśnie i znowu się zapala:/ towarzyszy temu zapach topionego plasitku ! Macie jakieś sugestie ? ze względu na obecnie panujące warunki pogodowe nie mam jak zajrzeć zbytnio pod auto a boje się jeździć żeby nie stanąć gdzieś na środku skrzyżowania. Proszę o jakąś podpowiedź.

P.S. Klemy czyste, aku pali na strzał. Sorki za tak długą rozpiske:D

Dziękuję i pozdrawiam Patryk_L

« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 20, 2010, 22:57:57 pm »

Offline xprot

• Sympatyk
    • borocaro+ gsi