Autor Wątek: Polonez od Dziadka i ewentualne serwisowanie.  (Przeczytany 8690 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Polonez od Dziadka i ewentualne serwisowanie.
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 21, 2009, 20:30:40 pm »

Meyron

• Gość
Cytat: "kreha_pl"
Problem 3:

Po rozgrzaniu silnika slyszalne jest szczegolnie podczas postoju np. na swiatlach etc dziwny dzwiek z pod maski ktory zanika gdy wciasnie sie lub podniesie do góry pedał sprzęgła. Czy koncza sie tarcze??

Cytat: "Multec"
Ad.3 Łożysko oporowe sprzęgła.

U mnie w poldzie jest to samo, że sie tak wyrażę od zawsze, ale sprzęgło działa poprawnie. Dlatego jeżeli jest to tylko problem akustyczny to raczej daruj sobie wymianę lożyska. Dodatkowy wydatek a lepszy efekt nie gwarantowany. :wink:

« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 21, 2009, 20:38:11 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Już w jednym temacie pisałem. Wymontować sprężynkę od pedału sprzęgła i przyczepić ją do łapy, w taki sposób, żeby lekko "wciskała sprzęgło". U mnie łożysko z przebiegiem 150 tys. nie dawało tego dźwięku. Nowemu się parę razy zdarzyło ;)
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 24, 2009, 23:29:31 pm »

kreha_pl

• Gość
Witam! Dziekuje wszystkim za wzięcie udziału w dyskusji. Pojawił się kolejny problem hehe. Otóż wydaje mi się, że bardzo słabo działa ogrzewanie. Pozatym zauważyłem, iż często temperatura przekracza 90 stopni. Dolałem płynu do chłodnicy ponieważ bylo poniżej minimum i problem nadal pozostał.

« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 25, 2009, 10:39:34 am »

Offline miki1305

• Nowicjusz
    • Polonez Caro - 1.6 td
To że ci słabo grzeje to prawie standart ale nie u wszystkich. Może termostat się zacioł na małym obiegu.
Caro+ 1.6 gli 97r
Caro 1.6TD 94r
2x 126p 98r 99r
Audi A4 1.9 TDI 96r.
Skoda felicia 1.3Mpi 99r.

« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 29, 2009, 01:33:23 am »

Offline maciek89

• Sympatyk
Jeśli poprzednie porady nie pomogą w odpalaniu to proponuję rozebranie gaźnika na części pierwsze i przeczyszczenie na glanc, sam byłem świadkiem jak w gaźniku po długim postoju powstał tak jakby kożuch z benzyny (tata mówił że to może być przez bakterie które żyją w benzynie, ale nie wiem ile w tym prawdy) i pięknie pozatykał duszki w gaźniczku. Po wyczyszczeniu odpala jak ta lala z tym że mowa tu o starym motocyklu ale 4-sów gaźnikowy więc siłą rzeczy zasada działania ta sama ; -) Powodzenia

« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 30, 2009, 18:27:37 pm »

kreha_pl

• Gość
Zrobiłem wydech wystarczyło na szczęście zrobić spaw i założyć jedną gumę bo poprzednia wyleciała i dlatego wydech sie opuścił. Teraz normalnie cicho jak w kościele.

« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 30, 2009, 19:30:45 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
kreha_pl, tak sobie przeczytałem parę postów wyżej- gdzie w polonezie z 95r jest kreska z napisem minimum jeśli chodzi o płyn chłodniczy? Odpowiem sam :) jest tylko na zbiorniczku na błotniku-ten zbiorniczek równie dobrze można wyrzucić.
płyn sprawdza się pod korkiem chłodnicy-lejesz do pełna.
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 01, 2010, 14:50:06 pm »

kreha_pl

• Gość
Zoltan#1930 rzeczywiście przyznaje racje. Czego to w Polscy konstruktorzy nie wymyślą ;] heh