Autor Wątek: Trzaskliwe drzwi  (Przeczytany 2795 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Trzaskliwe drzwi
« dnia: Grudzień 16, 2009, 22:06:08 pm »

Offline Bartekcom#1982

• Klubowicz
    • 2x FSO Polonez
Witam wszystkich mam taki problem, że musze zamykać drzwi dwoma rękami, kiedy w innych polonezach drzwi zamykają się leciutko. Co zrobić żeby i moje tak chodziły.
Zaznacze, że od środka drzwi wszystko porządnie nasmarowane.  :roll:
Jest to kwestia jakiejś regulacji tego elementu na drzwiach co łapie do karoserii :?:
Wymieniane były tylko jakiś czas temu uszczelki te gumowe dookoła drzwi na nowiutkie, troche mocniej trzeba wtedy było zamykać ale myślałem że to kwestia wyrobienia się tej gumy nowej. Teraz chyba można troche lżej zamykać ale i tak w porównaniu do innych polonezów bardzo mocno. Jakieś pomysły :?:

Szukałem: trzaskliwe drzwi, trzaskanie drzwi, mocne zamykanie, i pare innych ale nie pamiętam, więc zakładam nowy.
Daewoo-FSO Polonez Atu Plus 1.6GSi 2001'
FSO Polonez 1.5SLE 1989'
Opel Vectra C FL Sedan 2.2DIRECT 2005'

Trzaskliwe drzwi
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 16, 2009, 22:37:42 pm »

Offline Jaro

• Sympatyk
  • Ukryta opcja niemiecka
    • Caro Orciari OHV
Może masz poopadane drzwi? Wyreguluj sobie na zawiasach.
LOW & SLOW

Trzaskliwe drzwi
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 17, 2009, 00:36:21 am »

knrdlvn

• Gość
Rozumiem że problemy się zaczęły po założeniu nowych uszczelek, pewnie są grubsze od starych i to utrudnia zamykanie. Jak nie uda Ci się wyregulować na zamkach (od nich zacznij, regulujesz to co jest przykręcone do karoserii, istotne jest nie tylko ustawienie do srodka/na zewnątrz ale także góra dół) to jest jeszcze jeden sposób. Powoli domykasz drzwi sprawdzając w którym miejscu najpierw i najmocniej opierają się o uszczelkę. Następnie ściągasz ją z tego odcinka i poprzez jakąś długą listwę działasz młotkiem (rozsądnie) na krawędź blachy na której owa się trzyma. Zakładasz uszczelkę z powrotem, patrzysz czy się poprawiło i poprawiasz do skutku....

Trzaskliwe drzwi
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 20, 2009, 19:23:59 pm »

Offline ajk

• Sympatyk
    • 90' SLE
Regulacja poprzez obrót zamkiem w drzwiach, wysokość uchwytów i odsadzenie uchwytów za pomocą blaszek dystansowych.

Trzaskliwe drzwi
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 21, 2009, 13:45:33 pm »

Offline Bartekcom#1982

• Klubowicz
    • 2x FSO Polonez
Wielkie dzięki ajk#1212, więc tak niebardzo pomogło bo drzwi są troszke opadnięte, jak je podniose na otwartych to słuchać delikatne puknięcie podczas puszczenia co znaczy, że raczej zawias (dolny bo słuchałem) ma luz przynajmniej od strony kierowcy. Czeka mnie chyba jego wymiana albo jakaś regulacja. Ale raczej zostawie to na wiosne, bo mam niewielką różnice temperatury pomiędzy podwórkiem a garażem :)
Da się regulować ustawienie tych zawiasów czy szukać nowego , a regulacja tyczy się tylko uchwytów i zamków drzwiowych :?:
FSO Polonez 1.5SLE 1989'

Trzaskliwe drzwi
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 21, 2009, 14:09:31 pm »

polon

• Gość
jak dobrze zrozumialem, to mozesz je sobie dowolnie wyregulowac, ale jak sciagniesz blotnik przedni.. bez tego mozesz pobrobowa podkladki wsadzac pod dolny zawias aby troszke poszly w gore

Trzaskliwe drzwi
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 21, 2009, 18:35:40 pm »

Offline Bartekcom#1982

• Klubowicz
    • 2x FSO Polonez
Wsadziłem podkładke pod dolny zawias, drzwi są na idealnej wysokości z resztą samochodu. Taka sama wysokość zamkniętych i otwartych nic nie opada  8)
Jednak nic to nie pomogło, jutro będe na spocie to może chłopaki coś pomogą, :(  bo ja męczyłem się długo dziś z tym (ustawianiem osadzeń i uchwytów).
Ktoś wie jak to ma być ustawione, chodzi o stosunek uchwytu do osadzenia jaka odległość czy coś. A może problem tkwi gdzie indziej  :?:
Zdemontowałem też tapicerke z drzwi i jeszcze raz porządnie wszystko przesmarowałem i dalej nic nie pomaga  :?

22/12/2009
OK troche pokombinowałem i problem z głowy wystarczyło jeszcze troche podregulować i posamrować i gra muzyka :mrgreen:
Wielkie dzięki przy tym dla Karolewskiego
FSO Polonez 1.5SLE 1989'