Autor Wątek: Spojler polonez caro...  (Przeczytany 8554 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Spojler polonez caro...
« dnia: Styczeń 11, 2010, 19:03:26 pm »

Offline Pudzian#1942

• Klubowicz
  • Tył napęd rządzi :D
    • C+, Omega BFL, Borat TDI XD
Mam taki problem ponieważ posiadam spojler na tylna klapę do pn-a i niestety nie ma uchwytów jak i żadnych miejsc na nie i o to jest pytanie czy podsuniecie jakis pomysł żebt zrobić uchwyty i przymocować do klapy??
Jest C+ 1.6 GLI "97 :D
Full opcja bez skóry, klimy, grzanych foteli.
Opel Omega
B FL 2.5td Caravan
Borat 1.9 TDI

Spojler polonez caro...
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 11, 2010, 19:14:45 pm »

Offline kobza14

• Nowicjusz
np klej do szyb bardzo skuteczne trwałe i klapy niezniszczysz dziurami. polecam :mrgreen:

Spojler polonez caro...
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 11, 2010, 20:30:38 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Na ile się orientuję to taki spoiler albo się przykleja na taśmę dwustronnie klejącą, albo powinien mieć przyczepione pod spodem obejmy w kształcie litery C z miejscem na śrubkę. Wtedy się spoiler nasuwa od góry i od spodu dokręca...  (Nie twierdzę, że mam 100% racji).
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

Spojler polonez caro...
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 11, 2010, 20:43:03 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
Cytat: "Grzech#1938"
albo się przykleja na taśmę dwustronnie klejącą,

no co Ty? To zaraz by to odpadło  :lol:

Spojler polonez caro...
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 11, 2010, 21:41:08 pm »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
Taki spojler przykręca się przez klapę na wkręty. Możliwe że klej do szyb da radę, pytanie tylko na jak długo przy naszych dziurawych drogach się utrzyma.
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

"simple and clean look will never go out of style."    Elvis Skender

Spojler polonez caro...
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 11, 2010, 21:54:26 pm »

Offline Gandziorz

• Sympatyk
Pochwal się gdzie wyrwałeś?

Spojler polonez caro...
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 13, 2010, 19:16:39 pm »

Offline Pudzian#1942

• Klubowicz
www.allegro.pl jest w kolorze czerwonym...  :P
kupiłem go w lecie ale leżał w garażu i tak jakoś nie było natchnienia do wzięcia się za niego z powodu tych uchwytów... Sprzedający napisał ze za pomocą kleju do szyb ale nie wiem czy to sensowne rozwiązanie... Przez klapę to nie bardzo realne z tego co kiedy tam słyszałem i wypatrzyłem na jakimś zdjęciu to jakieś uchwyty są ale nie ma dziur na nie więc chyba kleik zostaje najprawdopodobniejszym rozwiązaniem... A możne kto ma taki szpojlerek i jakieś zdjęcie by się przydało... Taśma 2 strona to odpada od razu bo na pewno przy prędkości 20 km/h odleciałby... Na tym zdjęciu nie widać żadnych uchwytów więc chyba klej do szyb... ;)
Opel Omega
B FL 2.5td Caravan
Borat 1.9 TDI

Spojler polonez caro...
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 13, 2010, 20:46:23 pm »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99

Maras też nie miał jakichś widocznych uchwytów.
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

"simple and clean look will never go out of style."    Elvis Skender

Spojler polonez caro...
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 13, 2010, 20:54:48 pm »

Grejfrut

• Gość
no cholera... niegłupie toto :)

Spojler polonez caro...
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 13, 2010, 21:07:50 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
Cytat: "Mr.D"
[url=http://img18.imageshack.us/img18/9002/0611291237002qp.jpg]Obrazek[/URL]
Maras też nie miał jakichś widocznych uchwytów.

A tak przy okazji, mały OT zrobię i zapytam z ciekawości: z czego ten spojler u Marasa pochodzi ?
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

Spojler polonez caro...
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 13, 2010, 22:06:10 pm »

Tomi19

• Gość
Witam  dziś oglądałem taki spojler i jest on przykręcany po bokach ma mocowania a od dołu śruby  a  jeśli moge zapytać ile za niego zapłaciłeś bo ten co oglądałem powiedział mi 200 zł ale w moim kolorze  bo też taki chce zamontować.

Spojler polonez caro...
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 14, 2010, 18:37:47 pm »

Offline Pudzian#1942

• Klubowicz
Cytat: "Tomi19"
Witam  dziś oglądałem taki spojler i jest on przykręcany po bokach ma mocowania a od dołu śruby  a  jeśli moge zapytać ile za niego zapłaciłeś bo ten co oglądałem powiedział mi 200 zł ale w moim kolorze  bo też taki chce zamontować.

No właśnie a tu nie ma dziór i lipa straszna nie ma możliwości mocowań jedynie klej zostaje ale zobaczymy, a ja dałem 111 zł ale niestety w kolorze czerwonym..
Opel Omega
B FL 2.5td Caravan
Borat 1.9 TDI

Spojler polonez caro...
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 14, 2010, 19:11:35 pm »

skaner

• Gość
Klej do szyb da radę bez problemu. Pamiętaj tylko żeby posmarować Primerem miejsca w których będzie klej, bo inaczej odpadnie ten interes po tygodniu :-)

Spojler polonez caro...
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 14, 2010, 19:55:37 pm »

Offline Wojt@s

• Sympatyk
Na ile się orientuję to taki spoiler albo się przykleja na taśmę dwustronnie klejącą, albo powinien mieć przyczepione pod spodem obejmy w kształcie litery C z miejscem na śrubkę. Wtedy się spoiler nasuwa od góry i od spodu dokręca...  (Nie twierdzę, że mam 100% racji).

Jest dokładnie tak jak mówisz, sam mam taki spojler zamontowany u siebie i do mocowania go służą 4 sztuki takich elementów o jakich piszesz.
1.4 K16
1.6 K16
1.6 OHV
1.6 T  in progress...

Spojler polonez caro...
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 14, 2010, 19:58:07 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Ja mam taki spojlerek na zaczepy, coś na zasadzie wsuwek i od wew. strony klapy przykręcany

[ Dodano: 2010-01-14, 19:58 ]
Wojtek byłeś pierwszy :)
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

Spojler polonez caro...
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 19, 2010, 23:16:43 pm »

Offline Gandziorz

• Sympatyk
Cytat: "RafałFSO"
Cytat: "Gandziorz"
Kurna nie mogę znaleźć, w spojlerach w dziale tuning klapy tylko.

http://www.moto.allegro.pl/item890557156_spoiler_polonez_tyl_tuning_nowy_od_1_zl.html

Dzięki rozpocząłem licytacje, ale wiadomo zaczekam na sam koniec :)

Spojler polonez caro...
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 26, 2010, 12:52:56 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Ten spoiler to raczej przeszkadza powietrzu w opływie samochodu niż pomaga i w związku z tym spełnia głównie rolę estetyczną. Zamontowany w takim miejscu ma sens w autach o bardziej pionowo umieszczonej szybie, w których struga powietrza odrywa się od nadwozia na końcu dachu. W Polonezie powietrze ładnie spływa po tylnej szybie co widać chociażby po tym, że w czasie jazdy ona się nie brudzi. Czyli najefektywniej tylne koła dociska spoiler z Plusa, albo od Orciari.

Spojler polonez caro...
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 02, 2010, 22:45:30 pm »

Tomi19

• Gość
Witam dzisiaj zakupiłem taki spojler do mojego roverka i chciałbym zapytać sie czy ktoś niema mocowań do takiego spojlera albo gdzie można kupić  z góry dziękuje.

Spojler polonez caro...
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 06, 2010, 11:17:40 am »

Offline TranceEternity

• Sympatyk
    • Poldorover 1.6 Orciari 1995r.
Ten spoiler to raczej przeszkadza powietrzu w opływie samochodu niż pomaga i w związku z tym spełnia głównie rolę estetyczną. Zamontowany w takim miejscu ma sens w autach o bardziej pionowo umieszczonej szybie, w których struga powietrza odrywa się od nadwozia na końcu dachu. W Polonezie powietrze ładnie spływa po tylnej szybie co widać chociażby po tym, że w czasie jazdy ona się nie brudzi. Czyli najefektywniej tylne koła dociska spoiler z Plusa, albo od Orciari.

Kiedyś na Discovery oglądałem program Pogromcy Mitów i w temacie był taki mit:

"czy pick up z otwartą klapą spali mniej paliwa"

Odpowiedz brzmi że nie.

Tak więc Spoiler Orciari czy ten z blendą od Plusa pełni swoją rolę bardziej opływowego to też nie wiadomo...
Polonez 1.6 Rover Orciari
Mercedes w116 300SD
Mercedes W124 250TD

Spojler polonez caro...
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 06, 2010, 13:05:55 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Przecież to jest program dla durnych Amerykanów, a nie myślących Polaków. :mrgreen:  Pytanie jest źle postawione, bo wiadomo, że nie spali, ponieważ klapa nie będzie i owszem hamować opływu powietrza od góry, za to będzie na dole.  :D  Za to jakby przetestowali pick-upa z pokrywą skrzyni i bez to by się okazało że i owszem zużycie jest mniejsze.

Polonez ma zupełnie inny typ nadwozia, więc porównywanie go z pick-upem nie ma najmniejszego sensu.