Autor Wątek: Wymiana szkła w halogenach  (Przeczytany 4061 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wymiana szkła w halogenach
« dnia: Styczeń 12, 2010, 21:04:57 pm »

sprinter87

• Gość
Witam w nowym roku;)mam pytanko odnośnie halogenów, ponieważ dość niedawno elektryk reanimując skrzynkę bezpieczników naprawił przy okazji halogeny. Świecą tak jak należy natomiast szkła są już porozbijane od kamyków i lata swojej świetności mają już za sobą. Czy wymiana szkła jest możliwa bez ściągania reflektorów ze zderzaka?

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 12, 2010, 21:25:53 pm »

Offline miki1305

• Nowicjusz
    • Polonez Caro - 1.6 td
Po bokach masz dwa wkręty odkręcasz i już masz. Tylko sprzedają raczej całe halogeny.
Caro+ 1.6 gli 97r
Caro 1.6TD 94r
2x 126p 98r 99r
Audi A4 1.9 TDI 96r.
Skoda felicia 1.3Mpi 99r.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 12, 2010, 21:33:32 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
Cytat: "miki1305"
Po bokach masz dwa wkręty odkręcasz

i schodzi cały przod... Pozniej z tego przodu (obramówki) wycisnij/wyjmij/wypchnij paluchem kawałki szkiełka i gotowe. Wsadzasz nowe, skrecasz i jest spoko. Nie trzeba odkrecac halogenów od zderzaka.

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 12, 2010, 21:40:45 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Zaraz zaraz... Przecież szkła halogenów to są sklejone razem z odbłyśnikiem. - Jak się rozbierze halogen to można cały wkład wyjąć, ale z założenia jest on nierozbieralny o ile wiem...
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 12, 2010, 21:52:52 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
nowe halogeny po 40zl /szt
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 13, 2010, 08:16:03 am »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Cytat: "Grzech#1938"
Zaraz zaraz... Przecież szkła halogenów to są sklejone razem z odbłyśnikiem. - Jak się rozbierze halogen to można cały wkład wyjąć, ale z założenia jest on nierozbieralny o ile wiem...

Dokładnie, można wyjąć szkła razem z odbłyśnikami. Prawda jest też taka, że szkło dłużej wytrzyma niż odbłyśniki, które mają tendencję do korodowania.
Kup nowe halogeny (w zeszłym roku płaciłem 59 zł za komplet WESEM) i po sprawie.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 13, 2010, 08:32:30 am »

snikers

• Gość
Ja wymienialem u siebie samo szklo, dostalem za darmo ze zgnitym odblysnikiem, wyskrobalem, oczyscilem z gumy. w moim szklo bylo pekniet wiec tez bez stresu je wyciolem. wazne zeby w przypadku pekniecia halogenu wymienic szklo jak najszybciej inaczej wilgoc zalatwi odblysnik i wtedy tylko calosc

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 13, 2010, 15:53:11 pm »

sprinter87

• Gość
Poczekam tylko aż będzie troche cieplejszy dzień:P a co do nowych halogenów to szkoda kasy i tak używa się ich raczej rzadko (widoczność 150m) i czasem w nocy ale ja akurat śmigam raczej za dnia po prostu chciałem żeby Poldek wyglądał a nie reprezentował biede

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 13, 2010, 22:13:33 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
sprinter87, szkła już masz? Bo mam zdezelowane halogeny. Szkiełka oddam za darmo z odbłyśnikami. Szkiełka całe, odbłyśniki zgnite.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 13, 2010, 22:17:24 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
zeby te halogeny mialy jakies jeszcze obudowy /oslony to by tak te odblysniki nie gnily bo sa ciagle narazane na kontakt z wilgocia i stad problem.Moje tez z zewnatrz sa ladne ale jak ostatnio wyciagalem do przeczyszczenia to sie przerazilem stanem odblyskow z tylu  :|
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 14, 2010, 08:58:52 am »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
jeszcze całkiem niedawno można było kupić same wkłady (odbłysnik z kloszem) o ile się nie mylę płaciłem jakoś 12zł za sztukę... cholera mam żółte wkłady - musze je wystawić na Alledrogo - nabrały już chyba wartości kolekcjonerskiej  :mrgreen:
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 14, 2010, 22:46:03 pm »

sprinter87

• Gość
matucha#1931 szkła już mam kupiłem na allegro po 7zł za sztuke!Bo u mnie w mieście chłopaki na auto złomie chyba pomylili halogeny od poloneza z mercedesem bo chcieli za używane kosmiczne pieniądze:P

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 18, 2010, 13:10:08 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK

Auto Detailing-info PW