Autor Wątek: Skrzynia biegów piszczy!  (Przeczytany 6096 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Skrzynia biegów piszczy!
« dnia: Styczeń 24, 2010, 18:08:06 pm »

krasiek

• Gość
Witam. Mam problem ze swoim poldolotem. A wiec wczorajszej nocy zauwazylem niewielke slady oleju na podworku i nie byl to olej z silnika.
Dzis chcac wyjechac przy zmianie na 2 i 3 bieg zaczeła mi potwornie skrzeczeć i piszczec skrzynia biegów. i przy tym temperatura silnika podskoczyla do 130 c . Co to może być?

Skrzynia biegów piszczy!
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 24, 2010, 19:37:07 pm »

Offline radosław91

• Sympatyk
  • Aktualnie posiadany: PN caro+ '99 1.6 GLi
pasek klinowy Ci sie ślizga?
Powered by Lpg.

Skrzynia biegów piszczy!
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 24, 2010, 20:23:38 pm »

krasiek

• Gość
Pasek piszczy a to mi skrzeczy strasznie na biegach od 2 w gore . jak wciskam sprzeglo to przestaje jak wchodzi pow 2 tys obrotow zaczyna piszczec i czuje drzenia na skrzyni biegow. mysle ze to olej w skrzyni mi wyciekł. jutro to zobacze . mozliwe ze skrzynia biegow jest uszkodzona?

Skrzynia biegów piszczy!
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 24, 2010, 21:04:05 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Jeszcze nie słyszałem o uszkodzonej skrzyni w Polonezie. To takie urządzenie, które skrzeczy, świergoli a i tak jedzie.
Nie bardzo też wiem, co ma temperatura silnika 130 stopni do skrzyni. Być może masz dwie usterki albo...zatartą pompę wody i pasek Ci się ślizga po kole pasowym.
Jak masz szczelną uszczelkę pod głowicą, sprawne wentylatory (chociaż jeden Ci się załącza),termostat, pompę wody i płyn w układzie chłodzenia to 130 stopni jest czysto teoretyczne.
Pomóżmy Jackowi!

Skrzynia biegów piszczy!
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 25, 2010, 13:31:23 pm »

krasiek

• Gość
wentylatory mi sie wogole nie zalaczaja .temperatura byla tak wysoka bo poprzedni wlasciciel lal wode do chlodnicy. nalelem nowe borygo i jest ok. tylko czemu ta skrzynia tak swiergoli podczas jazdy caly czas jedynie przestaje jak sprzeglo nacisne a tak to piszczy.

Skrzynia biegów piszczy!
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 25, 2010, 19:34:34 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Jak naciśniesz lekko pedał lub podniesiesz nogą do góry to przestaje? Jeśłi tak, to łożysko wyciskowe chodzi na sucho.
Pomóżmy Jackowi!

Skrzynia biegów piszczy!
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 25, 2010, 19:59:16 pm »

Offline Mardas#1946

• Witajcie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Klubowicz
    • ATU + GSI 1,6,2000 r. LPG-AL 700,70U,klimatyzacja Fab. kontrolka AFR
Krasiek .Wjedż na kanał i sprawdż poziom oleju w skrzyni biegow [może go jest za mało].W tak niskich temperaturach jakie teraz są,olej potrafi się zestalić,że będziesz miał zero smarowania,jeśli jest go mało.Może też być mocno zużyty.Kiedy ostatnio wymieniałeś olej,i jakiej klasy on jest?
Mardas- Jimi wiecznie żywy !!!!!!!!!!!! ,a moje ATU nie do zdarcia !!!!!!

http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polonez_ATU/108123

Skrzynia biegów piszczy!
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 25, 2010, 20:33:19 pm »

krasiek

• Gość
tak jest dokladnie michal . juz pold stoi u mechanika ktory to samo mi powiedzial. a to lozysko nalezy wymienic czy jak? bo powiedzial ze wymieni olej w skrzyni bo jest jakis stary hipol nie wymieniany mysle od nowosci przez poprzedniego wlasciciela. Mam jeszcze problem z ogrzewaniem. cieple powietrze leci mi tylko od strony kierowcy przy szybie a z reszty idzie takie "letnie" bardziej zimne niz cieple powietrze . Nie wiecie co to moze byc?

Skrzynia biegów piszczy!
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 25, 2010, 21:05:27 pm »

Offline ARTUROO

• Sympatyk
    • audi 80 b4 2,3 , seat alhambra 1,8 20vt , honda cbr 600f
może nagrzewnica jest zapchana,ostatnio przerabiałem to u siebie

Skrzynia biegów piszczy!
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 25, 2010, 22:24:48 pm »

krasiek

• Gość
czyli nagrzewnica jest do wymiany?

[ Dodano: 25 Sty 2010 22:27 ]
mardas mechanik mi powiedzial ze naleje rzadszego oleju niz ten hipol bo jest za gesty i za slabo smaruje. myslisz ze to wszystko i bedzie ok?

Skrzynia biegów piszczy!
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 26, 2010, 06:57:50 am »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Cytat: "krasiek"
...a to lozysko nalezy wymienic czy jak?

Z tym łożyskiem to już trochę się naczytałem i popytałem ludzi. Jedni mówią, żeby robić, inni żeby nie robić. Prawda jest taka, że we wrześniu wymieniałem silnik kupiony ze sprzęgłem i skrzynią od Alexa z tego forum. Przed montażem łożysko o przebiegu 65 tys km zostało wydmuchane z pyłu i założone. Piszczy od chwili montażu. Trochę mi je przesmarowali przez otwór łapy sprzęgła. Kolega, który też miał podobnie mówił, że nowe łożysko potrafiło piszczeć, potem na jakiś czas ucichło a potem znowu piszczało. Więc sam nie wiem.
Pomóżmy Jackowi!

Skrzynia biegów piszczy!
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 26, 2010, 07:32:58 am »

Offline Mardas#1946

• Witajcie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Klubowicz
    • ATU + GSI 1,6,2000 r. LPG-AL 700,70U,klimatyzacja Fab. kontrolka AFR
Krasiek niech mechanik wleje taki olej jaki instrukcja przewiduje,i nie leje za rzadkiego,bo będzie ci skrzynia głośno pracować[szczegolnie w lecie],ja mam zalany u siebie hipol 15 F 85/90 W,ale może być też 80/90 W,do tego w tamtym roku przy wymianie dodałem Ceramizera,i skrzynia idealnie pracuje.Wymieniam co 3 lata i polecam ten olej.Do poldka w/g mnie syntetyki się nie nadają,bo już to wyprobowałem kilka lat temu , bez entuzjazmu.Szybko przeszedłem z powrotem na hipol,i mam zero problemu ze skrzynią

[ Dodano: 26 Sty 2010 07:47 ]
Co do nagrzewnicy,to bym się nie spieszył z wymianą.To że prawa strona słabiej dmucha to jest dla mnie normalne [kwestia jest tak jak słabo dmucha],u mnie też słabo dmucha od początku ,a mam poldka 10 rok,i ten typ tak ma w/g mnie.Gdyby lewa strona ci słabo dmuchała [od strony kierowcy],to trzeba by się zająć problemem,i zacząć przedewszystkim od oczyszczenia kraty wlotowej,przy podszybiu,bo tam najczęsciej syfy się zbiera
Mardas- Jimi wiecznie żywy !!!!!!!!!!!! ,a moje ATU nie do zdarcia !!!!!!

http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polonez_ATU/108123

Skrzynia biegów piszczy!
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 26, 2010, 13:59:59 pm »

krasiek

• Gość
poldolota odebralem przed chwila z warsztatu. :) okazalo sie ze w skrzyni bylo tyle oleju co pol szklanki. zostal zalany nowy hipol 85/90 wymieniony olej w moscie . i nie slychac najmniejszego pisku i skrzynia chodzi lekko i plynnie . co do tego grzania sie wymienil mi plyn w chlodnicy oraz pouszczelnial wszystko zeby nie bylo wyciekow . jedyny problem to to ze zaplacilem ostatnie 200 zl i nie mam na gazunio a rezerwa sie pali :) ale ogolnie jestem zadowolony :) odkad go mam jeszcze tak ladnie i cicho nie chodzil poldolocik :) Dzieki chlopaki za pomoc odwdziecze sie jesli bede mogl . pozdrawiam :)

Skrzynia biegów piszczy!
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 26, 2010, 17:34:24 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
Cytat: "krasiek"
wymieniony olej w wale

w moście ofc :]

ja tez kiedys mialem tyle ojelu w skrzyni, nie wiem gdzie go wcielo :|

Skrzynia biegów piszczy!
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 28, 2010, 09:55:32 am »

Offline Kapitan

• Sympatyk
    • caronez 95r. 1.8 16V
Cytat: "mardas"
Wjedż na kanał i sprawdż poziom oleju w skrzyni biegow [może go jest za mało]

jak sprawdzic poziom oleju w skrzyni? tam nie ma żadnej miarki chyba.
czarna wołga :) już jeździ ale jeszce nie do końca:)

Skrzynia biegów piszczy!
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 28, 2010, 10:02:45 am »

Offline FaZi

• Sympatyk
Kapitan, było kilka razy. Z boku skrzyni masz taki korek, nalewasz tak duzo oleju, az zacznie sie wylewać. I w tym cala filozofia.

Skrzynia biegów piszczy!
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 28, 2010, 10:12:16 am »

Offline Kapitan

• Sympatyk
    • caronez 95r. 1.8 16V
Wiem, w tamtym roku go wymienialem. Myslałem, że jest inny sposób sprawdzenia jego stanu.
czarna wołga :) już jeździ ale jeszce nie do końca:)

Skrzynia biegów piszczy!
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 28, 2010, 10:18:24 am »

Offline FaZi

• Sympatyk
No jest, wkładasz palucha i będziesz czuł ile jest :D

Aha no i oczywiste to jest, ze samochód musi stać na równym terenie, w poziomie. Nie np, na podnosniku...