Autor Wątek: Olej do skrzyni jaki najlepszy ( parametry)  (Przeczytany 2567 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Olej do skrzyni jaki najlepszy ( parametry)
« dnia: Luty 07, 2010, 10:07:34 am »

Gabriel83

• Gość
Witam Szukalem tutaj na forum jaki sobie wlac olej do skrzyni biegow. Owszem nie powiem znalazlem tematy ale mnie intersuja "cyferki" a tutaj nikt nie napisal tyle ze hipol dobry lub nie a to znowu mobil itp itd chcialbym wymienic ten olej i w sumie do tylnego mostu i wspomagania ale nie znam parametrow olei i nie chce dziadostwa wlac i pozniej sam na siebie narzekac. Pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 07, 2010, 10:20:04 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Gabriel83, do wspomagania najlepiej płyn do układu kierowniczego. Moża się pokusić o jakikolwiek inny olej przekładniowy. Tutaj masz do wyboru - do koloru płynów do wspomagania: http://www.allegro.pl/search.php?utm_source=opera&utm_medium=link&utm_campaign=opera&string=p%C5%82yn+do+wspomagania&category=18903 ja u siebie wlałem produkt firmy febi. W zasadzie bierz co tańsze :).

Do mostu olej przekłądniowy (hipol może być jak najbardziej). Poczytaj sobie na stronie producenta: http://www.platinumoil.net.pl/oferta/HIPOL%2015F.php (przykładowo) - po prawej stronie masz menu i tak wybieraj z kategorii: Oleje do mechanicznych przekładni samochodowych.
Ja do siebie lałem 80w90, 85w90, 15F.
Ważne by olej był w odpowiedniej ilosci, to jaki on jest konkretnie to już sprawa drugorzędna.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 07, 2010, 15:28:40 pm »

Offline Mardas#1946

• Witajcie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Klubowicz
    • ATU + GSI 1,6,2000 r. LPG-AL 700,70U,klimatyzacja Fab. kontrolka AFR
Osobiście polecam Hipol 15F 85W90,do dyferencjału,i skrzyni biegow.20 lat go stosuję w polonezach ,i nigdy nie miałem problemu. Wymieniam co 3 lata, bo nie osiągam przebiegow określonych instrukcją eksploatacji poldka Zdecydowanie odradzam syntetyki !!!!!!!!!!!!!.Jak masz trochę kasy to dodatkowo dolej ceramizera,do skrzyni,i dyfra.Ja tak zrobiłem :D
Mardas- Jimi wiecznie żywy !!!!!!!!!!!! ,a moje ATU nie do zdarcia !!!!!!

http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polonez_ATU/108123

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 07, 2010, 15:35:26 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Cytat: "mardas"
Zdecydowanie odradzam syntetyki !!!!!!!!!!!!!

Dlaczego ???
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 07, 2010, 18:23:58 pm »

Offline Mardas#1946

• Witajcie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Klubowicz
    • ATU + GSI 1,6,2000 r. LPG-AL 700,70U,klimatyzacja Fab. kontrolka AFR
Raz na probę zastosowałem kilka lat temu[chyba 10].Nie pamiętam jakiej  klasy był, w kazdym razie  syntetyk, prrekładniowy.Długo się nie najeżdziłem,gdyż skrzynia ,zaczęła bardzo głośno pracować,i rożne inne dżiwięki dochodziły z wnętrza.Innych skutkow ubocznych nie stwierdziłem,gdyż krotko tak jeżdżiłem,bo się przeraziłem.Szybko wrociłem do hipola,i od razu skrzynia odżyła .Do dyfra nie zastosowałem syntetyka mając złe doświadczenie ze skrzynią biegow.Jeśli ktoś inaczej uważa, jego własna wola niech zastosuje, a sam się przekona.  :D
Mardas- Jimi wiecznie żywy !!!!!!!!!!!! ,a moje ATU nie do zdarcia !!!!!!

http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polonez_ATU/108123