Autor Wątek: jazda bez użycia sprzęgła  (Przeczytany 4353 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jazda bez użycia sprzęgła
« dnia: Luty 07, 2010, 20:59:16 pm »

Tomek_

• Gość
zastanawiam się jak wygląda sprawa jazdy bez sprzęgła, "wybijanie" i "wbijanie" biegu w odpowiednim momencie
zainspirowany tym filmikiem
http://www.joemonster.org/filmy/22332/Jak_zmieniac_biegi_
oraz komentarzami poniżej
sprawdziłem to i z 3 na 4 poszło bez zgrzytów, ponieważ skrzynia była zimna jeszcze, a olej nie jest rewelacyjny w niej, nieco się klei, dlatego były opory, jednak zgrzytów nie było
czy jazda w ten sposób może skutkować innymi uszkodzeniami w przyszłości ?
pomimo oszczędności sprzęgła bardziej eksploatuje się inne elementy, np synchronizatory  :?:

« Odpowiedź #1 dnia: Luty 07, 2010, 21:02:48 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
Nie ma sensu tak jezdzic. Po 1 zeby bieg wszedl bez zgrzytu musza byc dopasowane oborty (zazwyczaj są to niskie obroty) wiec szybko sie panewki wysrają. I nie zawsze trafisz w odpowiedni moemnt.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 07, 2010, 21:06:45 pm »

zyzio

• Gość
no ja tez bym nie radził tego robić kiedyś próbowałem wchodzą ale nie stosuje tego :mrgreen:

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 07, 2010, 21:23:32 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Co się ma zepsuć ? Trzeba potrenować i można. Dlaczego panewki miałyby się zużyć. Wcale nie są to niskie obroty tylko normalne i wręcz wyższe od tych, które się ma korzystając ze sprzęgła. Zresztą zależą od prędkości auta. Oszczędza się sprzęgło i lewą nogę  :D
Trochę kłopotliwe przy powolnej jeździe miejskiej. U mnie na ten przykład w mieście wygrywa odruch wciśnięcia sprzęgła nawet jak nie jest to konieczne...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 07, 2010, 21:29:35 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
W warunkach poligonowych można aby dojechać do domu naprzykład.
Zdarzyło mi się raz tak wracać około 30km. da się, ale jest to dość trudne. Najgorzej jest z ruszaniem.... nie daj boże cofać.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 07, 2010, 21:31:10 pm »

Offline śledzik

• Sympatyk
    • Honda Accord CL9 05r +200KM
ee tam gadanie. ja na codzien po miescie jezdze praktycznie bez sprzegla. nie bez powodu stracilem 3 i 4 bieg a w drugiej skrzyni 2 i 3 :D ale tak to jest jak sie zmienia biegi przy 7000rpm bez sprzegla :D do spokojnej jazdy sprzeglo nie jest potrzebne. obroty silnika musza sie zgrac z predkoscia i nie ma prawa szarpnac ani zgrzytnac.
Był: PN Caro 95r 1.6 OHV -> 1.4 16V -> 1.4 16V -> 1.6 16V PN Caro 96r 1.8 16V -> 2.9 12V V6 PN Caro Plus 01r 1.6 16V -> 1.8 16V VVC 160KM
PN Caro 96r 1.6 8V + LPG -> 1.4 16V
Jest: PN Caro 96r 1.8 16v - Big valve i ostre walki. Nie długo dostanie turbo :)

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 09, 2010, 11:34:52 am »

ivan0206

• Gość
jazda bez sprzęgła jest niepotrzebna w warunkach codziennych ale jak trzaśnie linka od sprzęgła(tak jak mi ostatnio) i musiałem przejechać dosłownie cały Lublin i dojechać jeszcze 40 km za miasto do domu to taka umiejętność się przydała.Warto poćwiczyć ale jak już ktoś napisał - ruszanie to horror i szczęście że miałem nowy aku, bo bez tego to laweta i kasiorka z portfela.A szkoda wydawać sporą kasę za lawetę kiedy pójdzie linka za 10 zł, której wymiana w warunkach garażowych zajmuje 10 minut.Pozdro

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 09, 2010, 11:49:20 am »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
Cytat: "ivan0206"
ruszanie to horror i szczęście że miałem nowy aku,

ruszanie rozrusznikiem :) Skąd ja to znam :D

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 09, 2010, 14:42:38 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Bogdankow i Cygankow w swojej książce opisywali coś w tym stylu dla jazdy sportowej. Docelowy bieg wbijało się uderzeniem pięści ale stwierdzali wyraźnie że ma to użycie tylko w sporcie i skraca żywotność skrzyni. A w jakimś nowszym opracowaniu czytałem o tym samym że stosowano to owszem ale tak naprawdę zysk czasu jest tylko subiektywny.

Nie ma sensu psuć skrzyni moim zdaniem, jak jesteście sprawni, szybcy to zmiana biegu trwa naprawdę bardzo krótko, a poza tym bez sprzęgła trzeba raczej ująć gazu żeby była jakaś synchronizacja ,a przy użyciu sprzęgła można zyskać dodatkowego kopa wciskając gaz w momencie kiedy lewarek jest w połowie drogi do pozycji docelowej.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 09, 2010, 20:45:10 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
BXMaster
Sprzęgło ma za zadanie rozłączyć napęd na czas zsynchronizowania prędkości obrotowych wałków w skrzyni.
Przy odpowiedniej prędkości obrotowej silnika i samochodu biegi wchodzą bez zgrzytu i nie potrzeba do tego sprzęgła.  Jednak zaznaczam po raz kolejny że jest to tylko i wyłącznie technika awaryjna i w warunkach poligonowych dopuszczalna.

P.S.  - Colotti - skrzynia kłowa pozwalająca na zmianę biegów bez użycia sprzęgła (o prostych zębach)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 09, 2010, 20:58:52 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
Cytat: "Stingerek"
skrzynia kłowa pozwalająca na zmianę biegów bez użycia sprzęgła (o prostych zębach)
proste zęby nie mają nic do używania sprzęgła.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 09, 2010, 21:41:22 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Cytat: "maciejowski"
skrzynia kłowa pozwalająca na zmianę biegów bez użycia sprzęgła (o prostych zębach)
proste zęby nie mają nic do używania sprzęgła.

Dokładnie. Skrzynia kłowa dlatego jest kłowa że nie ma synchronizatorów tylko sprzęgła kłowe które na ułamek sekundy zatrzymują zębatki.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 10, 2010, 00:29:31 am »

djarq

• Gość
Też miałem raz sytuację że padła ta łapka co obsługuje sprzęgło. Dojechałem do domu, a później do mechanika bo zanim coś zrobiłem pomyślałem chwilę jak to zrobić.
1. Zapalić i zagrzać silnik.
2. Zgasić motor i po wrzuceniu jedynki zapalić silnik.
3. Zmienić biegi do 3 dostosowywując obroty silnika. 3 da się w miarę jechać a i nie trzeba redukować przy zwalnianiu. W górę biegi wchodzą bez problemu, w dół trzeba pogazować trochę.
4. NIGDY nie wrzucać jedynki w czasie pracy silnika - jazdy, bo nie jest synchronizowana! Chyba że chce się pozbyć przy okazji skrzyni...
5. Jak by co poczekać aż się ruch zmniejszy na drodze i pomyśleć naprzód jakie skrzyżowania mamy pokonać itd.  Cierpliwość popłaca.
6. MYŚLEĆ przede wszystkim! :D

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 10, 2010, 08:36:47 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

4. NIGDY nie wrzucać jedynki w czasie pracy silnika - jazdy, bo nie jest synchronizowana!

W maluchu chyba. W polonezie jest synchronizowana.

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 10, 2010, 09:20:31 am »

snikers

• Gość
Cytuj (zaznaczone)

4. NIGDY nie wrzucać jedynki w czasie pracy silnika - jazdy, bo nie jest synchronizowana!

W maluchu chyba. W polonezie jest synchronizowana.

za  to wsteczny nie jest :)

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 10, 2010, 09:20:33 am »

dzvonec

• Gość
W poldku bez synchronizacji jest tylko wsteczny.

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 10, 2010, 23:44:14 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
mnie kiedys nauczyl ojciec zmieniac biegi bez sprzegla ,a nie mialem wtedy jeszcze prawka - wiec to byla nauka teoretyczna,
pozniej w technikow zglebilem tajniki pracy synchronizatora i juz wiedzialem o co chodzi w takiej jezdzie,
nadszedl czas na praktyke ,gdy w 125p piekla mi linka sprzegla przed skrzyzowaniem - prawko mialem wtedy pol roku ,
wlaczenie sie do ruchu z rozrusznika i pozniej II i III ,poszlo gladko ,ale do przejechania mialem tylko 2km po miescie

ostanio za to zrobilem Kapiszonem jakies 400km bez sprzegla (wysprzeglik sie wylal) ,wiec sztuke opanowalem do perfekcji ,ale nie polecam jezdzic tak ze sprawnym sprzeglem ,bo i po co - no chyba, zeby pokazac niedowiarkom  :P
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.