Autor Wątek: prędkościomierz w skrzyni biegów  (Przeczytany 2878 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

prędkościomierz w skrzyni biegów
« dnia: Marzec 06, 2010, 08:11:31 am »

jacek37

• Gość
witam
Mam problem
Właśnie jestem przy wymienianiu skrzyni biegów w polonezie atu (nie Plus). Skrzynie mam używkę własnie z poloneza atu plus. Po zdjęciu prędkościomierza przy skrzyni biegów zobaczyłem ze ja mam więcej ząbków niż prędkościomierz w nowej skrzyni.
Wiem że nie mogę zamienic tych prędkościomierzy
dlatego pytam czy jak założe skrzynie z nowym prędkościomierzem to nie będzie oszukiwał licznik
oczywiśie skrzynia to benzyna 1.6 Gli ja mam abimex a w plusie ma bosch
Doradzcie znawcy co mam robi
Mechanik chce wymienia ślimak w skrzyni biegów i chce 400 zł za wszystko
czekam na odpowiedzi

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 06, 2010, 12:18:36 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
nie kojarzę ,ze by bylo inne przelozenie w napedzie predkosciomierza ,
nic nie przekladaj ,jezeli linka wchodzi bez problemow ,to niech tam lap nie wsadza ten mechanik,
za ile skrzynie kupiles ? bo za wymiane calej skrzyni w Polonezie wziecie ponad 200pln to zlodziejstwo (rozumiem ,ze 400pln placisz za robocizne i druga skrzynie)

licznik juz ci przeklamuje ,wiec nie przejmuj sie takimi drobnostkami ,
mozesz sobie sprawdzic GPSem predkosc na starej skrzyni (najlepiej  przy wskazaniach licznika 100km/h) i pozniej na nowej skrzyni i sam zobaczysz
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 06, 2010, 12:28:37 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Ja za taki ślimak dałem 9 zł za oryginał. Jego przełożenie to góra kwadrans roboty, ale trzeba mieć nowe uszczelki do skrzyni ( za 5zł ). Skoro liczba ząbków nie pasuje, to sktrzynia może być od Kombi / Trucka. Policz liczbę tych ząbków.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 06, 2010, 14:07:58 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
To co nazwałeś prędkościomierzem to napęd linki - reduktor - prędkościomierza.  To co będzie oszukiwał to niewiele zapewne. Jak założysz inny rozmiar opon to też oszukuje itd...

Ten napęd - liczba ząbków zależy od silnika (pojemności) i mostu (przełożenia). Więc nie zależy od tego czy to atu czy GLI czy gaźnik czy abimex czy bosch.

Jeżeli wymiana tego ślimaka w skrzyni znacząco wpływa na koszt tej operacji to ja bym sobie darował wymianę tego. Jak pisał KGB już fabrycznie wskazania prędkościomierza nie są zbyt dokładne + wielkość opon + przekłamanie tego reduktora może mieć bardzo różny (wielkością) wpływ na te wskazania. Lepiej raz zmierzyć za pomocą innego auta albo GPS właśnie jakie jest przekłamanie i wiedząc to będziesz mógł grzecznie nie przekraczać 50...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 06, 2010, 15:54:07 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "DF"
Lepiej raz zmierzyć za pomocą innego auta

jakiego auta ,co ty gadasz ,
zmierz sobie za pomoca passata i sie okaze ,ze Polonez jest szybszy  8)
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 06, 2010, 16:28:43 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Nie widzę potrzeby rozwijania nieistotnej kwestii w tej sprawie...

Normalnie jak kiedyś nie było GPS (co do, którego dokładności też nie bądźmy ślepo zapatrzeni na cudo techniki) to jechało się równo z innym autem i można było porównać wyniki. Można porównywać z kilkoma różnymi autami i wyrobić sobie jakąś opinię o wartościach własnego prędkościomierza. Kiedyś nie było nawet komórek (o czym niektórzy nie pamiętają) i też ten prosty test można było zrobić...
Widzę, że obecne czasy wywierają swoje piętno na pokoleniu. Już bez komputera, komórki, GPS-u społeczeństwo nieporadne i zagubione jest zupełnie. Bez telewizora nuda w domu i bez wiadomości z niego brak "własnego" poglądu na świat...

Ja bym się tak strasznie nie przejmował tą "dokładnością" prędkości i przebytych kilometrów. A jak Wam zerwie się linka prędkościomierza to przerwiecie jazdę i wezwiecie pomoc drogową ?  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 06, 2010, 17:23:14 pm »

Offline wawrzyniec

• Sympatyk
    • PN C+ 2.0 DOHC 1998
Zawsze można przeprowadzić pomiar przy użyciu słupków przydrożnych :)
- To jesteś fanem polsko - włosko - koreańskiej motoryzacji

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 06, 2010, 17:33:47 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "DF"

Normalnie jak kiedyś nie było GPS (co do, którego dokładności też nie bądźmy ślepo zapatrzeni na cudo techniki) to jechało się równo z innym autem i można było porównać wyniki. Można porównywać z kilkoma różnymi autami i wyrobić sobie jakąś opinię o wartościach własnego prędkościomierza.

jechalo sie ,ale z dodatkowym kolem pomiarowym - zreszta teraz tez sie tkie pomiary robi ,bo sa dokladniejsze niz GPS

z innymi samochodami to mozna sobie porownywac ,zeby podyskutowac sobie z innymi wlascicielami ,
kazdy samochod ma przeklamania licznika i takie porownanie wykazaloby ,ze Polonez nie wykazuje tu odchylow od normy ,za to niektore bardziej powazane modele bardziej powazanych marek sa w tej materii mniej dokladne .
tylko faktycznej predkosci nie dalo by sie okreslic

jezeli skrzynia jest z kombi VAN to roznica wskazan wyniesie 10% ,
czyli jak teraz przy 100 na liczniku jedzie z predkoscia 94km/h to z ta skrzynia bedzie jechal 102 moze 103 km/h ,
oczywiscie zakladajac ,ze opony maja fabryczny rozmiar 185/70 R13

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 08, 2010, 14:32:10 pm »

jacek37

• Gość
CZY PRZY WYMIENIANIE ŚLIMAKA W SKRZYNI BIEGÓW POTRZEBA JĄ CAŁĄ ROZBIERAĆ.
CZY TO JEST DUŻO ROBOTY.
MOŻE KTOS JUŻ TO ROBIŁ.
PORADZCIE

Proszę o nieużywanie dużych liter - matucha#1931

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 08, 2010, 15:25:50 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Roboty jest stosunkowo mało. Trzeba zdjąć "potrójne" mocowanie do wału i odkręcić parę śrub. Zdejmujesz tylną część skrzyni, ślimak się wysuwa, nowy nasuwa i składasz z nową uszczelką. Ja dałem też z tyłu nowy uszczelniacz. Koszty wszyskiego poniżej 20zł, ja pierwszy raz z wymianą reszty uszczelek robiłem to może z godzinę na spokojnie z wyczyszczeniem skrzyni. Nowe uszczelki ( są papierowe ) kładłem na starą minię.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 10, 2010, 09:18:59 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Można i bez zdejmowania tej tylnej części ale trzeba uważać na kulkę. Ślimacznica jest osadzona na wałku skzyni na taką małą kulkę jak w łożysku rowerowym i bardzo łatwo ją mozna zgubić.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.