Autor Wątek: Wskaźnik benzyny przestał działać po zimie  (Przeczytany 1743 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wskaźnik benzyny przestał działać po zimie
« dnia: Marzec 19, 2010, 08:24:35 am »

Buszek

• Gość
Sprawdź mase przy pływaku .

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 19, 2010, 12:10:07 pm »

zipposirocco

• Gość
Buszek: jak się najszybciej tam dostać? Od której strony? Gdzie to jest?

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 19, 2010, 13:43:35 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
U mnie się zastał pływak. A dostęp do niego jest od górnej strony baku. Słuchaj może odżałuj te 15zł na książkę?  :?: - Nie będziesz musiał zadawać tylu lamerskich pytań czyli takich o rzeczy, które powinien wiedzieć każdy użytkownik...
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 19, 2010, 13:57:08 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Brak masy przy pływaku spowoduje że wskaźnik przesunie się na maksimum (chyba że się mylę ?)

Raczej zapiekł/zastał się pływak.
Można się do niego dostać od bagażnika, odkręcając dekiel.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 19, 2010, 15:08:45 pm »

zipposirocco

• Gość
Książkę Morawskiego już zamówilem jest w drodze

[ Dodano: 20 Mar 2010 20:10 ]
Odkręciłem pokryweczkę pod kołem zapasowym, dostałem się do śrubek pływaka i pompy paliwowej. Ostukałem młoteczkiem zbiornik w okolicy pływaka. Nic nie pomogło, wskazówka ani drgneła. Przeczyściłem styki pływaka/pompy wskaźnik zaczął elegancko działać. Problem rozwiązany, dzięki za sugestie.

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 23, 2010, 22:07:13 pm »

jarzy

• Gość
Żeby nie zakładać nowego tematu pozwolę sobie się podpiąć  :D
Powiedzcie mi proszę co może być przyczyną takiego zachowania:
mało benzyny - wskaźnik na zero, rezerwa się nie świeci
20 litrów paliwa - wskazówka skacze jak wściekła. Raz na zero, raz na pół (to akurat by się w miarę zgadzało). Tylko, że nie przesuwa się powoli, ale skacze bardzo szybko.
Czyli - masa na czujniku w baku, czy sam czujnik?
Wymieniany był bak, ale czujnik przełożyłem stary. Masa raczej OK, ale kto wie?
Podpowiedzcie coś, bo u mnie akurat aby dostać się do czujnika muszę zdejmować bak, bo w miejscu koła mam butlę z LPG i z tej strony dostępu nie ma  :(

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 23, 2010, 22:08:46 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Czujnik. Ja mam to samo. Jeździsz na LPG i czujnik przez ileś tam lat pracował tylko w pewnym zakresie i się wytarł. Po prostu od 0 do 1/3 pokazuje 0 i przez to tak skacze, gdy paliwa jest ok. 1/3 baku.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 23, 2010, 22:32:07 pm »

Buszek

• Gość
Ostatnio przerabiałem podobny problem po wymianie baku , posiedzieliśmy nad tym z kolegą Multec i rozkminiliśmy . Pływak jest przymocowany do takich 2 nóżek które chodzą  po plastiku owiniętym drutem (potencjometr) , u mnie po prostu się te nóżki odgięły trochę i czasami nie dotykały , co owocowało właśnie szybkimi ruchami wskazówki.
Przy okazji skalibrowałem sobie pływak ze wskaźnikiem na desce i jak na razie jest OK .

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 23, 2010, 23:11:10 pm »

Offline Jaro

• Sympatyk
  • Ukryta opcja niemiecka
    • Caro Orciari OHV
A co jeśli wskaźnik działa dobrze (no oprócz tego, że trochę sobie podskakuje przy ostrym hamowaniu/przyspieszaniu), ale Żyd nie ma ochoty się świecić, nawet jak jest poniżej 7 litrów benzyny? Samochód nie posiada LPG ani innych wynalazków.
LOW & SLOW

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 24, 2010, 06:28:53 am »

Buszek

• Gość
Rozumiem ,że żarówka na desce sprawdzona , do pływaka dochodzą 2 kable , 1 od pływaka 2 od rezerwy na początek sprawdź czy nie zaśniedział bądź się nie przerwał .
Jak wszystko jest git , to musisz wytargać pływak , i tam są te 2 nóżki , jeden lata po potencjometrze a drugi właśnie jest odpowiedzialny za rezerwę , będziesz musiał podgiąć albo ów języczek albo blaszkę od rezerwy , na pewno jak rozbierzesz to zobaczysz .