Autor Wątek: -= Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem... Część VI =-  (Przeczytany 678423 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

-= Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem... Część VI =-
« Odpowiedź #2320 dnia: Wrzesień 01, 2010, 09:44:44 am »

Offline sova

• Sympatyk
  • wychowany na tylnym napędzie
    • PN Coupe--> home made
Cytat: "danieldeni20"
Zrobiłem traske 300Km i z uśmiechem na twarzy  minąłem 4 młode auta czekające na pomoc drogowa ;)Parkując przy Galerii widziałem obok 3 łepków główkujących nad silnikiem w E36 :D Z tego co widziałem rozebrali obudowę filtra powietrza i główkowali co dalej ;D Gapili się na mnie a ja zamknąłem Poldka, włączyłem ALARM i poszedłem :D No i 1 stłuczka ładna była ;) Facet thalią przywalił soczyście w jakiegoś miniwana .Thalia do kasacji albo raczej części a miniwan ma tylko do wymiany tylna pare drzwi :D

ja widziałem na samym olkuszu wczoraj 3 vw golfy z maskami w górze, dwa odpalały na kable, a w trzecim dopiero kminili o co kaman
FSO Motoklub Polska---> www.fsomoto.xip.pl
Mercedes C180 Esprit kombi
Historia mojego PN 1,4 Coupe zaczyna się tu ->www.fsomoto.xip.pl/forum/viewtopic.php?t=1143&postdays=0&postorder=asc&start=360

« Odpowiedź #2321 dnia: Wrzesień 01, 2010, 17:18:20 pm »

Offline GRAND

• Nowicjusz
Uuuuu, pany!! Ale się dziś wku_wiłem!!
Jechałem do szkoły i mi na biegu jałowym tak przygasał, że ch_j. ;/ No i musiało się stać - zdechł. Aku słaby, ale wiara i modlitwa do św. Krzysztofa sprawiły, że zaskoczył i jeździłem na paliwie. :)
Ciągle mi na jałowym przygasał to pokręciłem takim gównem na parowniku, ale to niewiele dało, więc zwiększyłem obroty na gaźniku - powinno być dobrze, bo jak testowałem na ciepłym to było ok. Poczekam aż wystygnie i pójdę sprawdzę, a w między czasie ładuję aku - zasługuje na nagrodę, napracował się dzisiaj. :)

Aha, jeszcze jedno. :P Ale on zapie**ala na paliwie!! Typek w beetce patrzył na mnie z pogardą, więc postanowiłem dać mu nauczkę. Wystartowałem z ronda i gość w BMW e36 zgłupiał. xD Poldek z przodu, ale potem zaczął nadrabiać. :P Był na wysokości moich przednich drzwi i by się wciskał, bo dwa pasy się zmieniały w jeden, więc go puściłem. :D
Zakładam, że potem przed panienką musiał się tłumaczyć "jak to się stało?". xD

« Odpowiedź #2322 dnia: Wrzesień 01, 2010, 17:58:06 pm »

Offline Piotr_T

• Sympatyk
    • Audi A6 C6
Cytat: "Mateusz"
Jechałem do szkoły i mi na biegu jałowym tak przygasał, że ch_j. ;/ No i musiało się stać - zdechł. Aku słaby, ale wiara i modlitwa do św. Krzysztofa sprawiły, że zaskoczył i jeździłem na paliwie.  
Ciągle mi na jałowym przygasał to pokręciłem takim gównem na parowniku, ale to niewiele dało, więc zwiększyłem obroty na gaźniku

Jak możesz to przeczyść filterek gazu przy parowniku. Miałem podobny przypadek jak wracalem z gór. Gdy hamowałem to mi gasł na gazie i nie wiedziałem co mu jest, a na benzynie było ok. po przejechaniu 400km w trasie na gazie to i na benzynie obroty zaczęły skakać i już całkiem zgłupiałem bo nie wiedzialem o co kaman. Sprawdziłem wszystko po kolei - czujnik temp. przy termo., sonde lambda, wymieniłem kable WN - i dalej to samo. W koncu wymontowałem parownik i filterek gazu. Rozkręciłem parownik i był czysty, membrany nieuszkodzone (tankuję tylko Orlen i Shell gaz), a filterek był cały zapchany opiłkami. Obczyściłem go, przedmuchałem, zamontowałem i  ......  wszystko wróciło do normy. Już  nie gasł na gazie.
Caro Plus 1.6 GLI --> 1.4 GTI 74U - był
Caro Plus 1.4 GTI 23E - był ;(
Audi A6 C6 - tatusiowóz

« Odpowiedź #2323 dnia: Wrzesień 01, 2010, 18:51:19 pm »

Offline show

• Sympatyk
    • FSO 1500
O udało się wejść na forum :)wcześniej wyskakiwało,że strona niedostępna,.. skończyłęm łatanie klapy, jak na spraye to wyszło bajki ;)

« Odpowiedź #2324 dnia: Wrzesień 01, 2010, 19:37:38 pm »

Offline RzR

• Sympatyk
    • Atu + Dżi Ti Aj
show, jakie szpraje ja tam widzę na jednej fotce węża od sprężarki :mrgreen:. Dzisiaj po szkole postanowiłem naładować sobie telefon, ładowarka rozpadła mi się w gnieździe zapalniczki i do domu (3KM) wracałem bez kierunków :shock:. Wyciągnąłem kawałki ładowarki, zmieniłem bezpiecznik i tadaaaa, poza tym zrobiłem połowę konserwacji w weekendowym E34 wujka (tak, tak Polonez też był kiedyś jego :lol: ). Może i dresowóz ale dwustrefowa klima robi wrażenie i ta wygoda.

« Odpowiedź #2325 dnia: Wrzesień 01, 2010, 20:24:57 pm »

Offline show

• Sympatyk
    • FSO 1500
Cytat: "RzR"
widzę na jednej fotce węża od sprężarki :mrgreen:
hehe no jest ,jest ,ale mam pistolet z za grubą dyszą ,poza tym pokupować lakiery do pistoletu to majątek :) jak na taką nie dużą powierzchnię :)

« Odpowiedź #2326 dnia: Wrzesień 01, 2010, 21:14:54 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Dolałem oleju do skrzyni, sprawdziłem stan w moście bo zaczął śpiewać, mam lekko za dużo - po obluzowaniu górnego korka olej się ulewał...... wkręciłem korek z powrotem, czas na reanimację poprzedniego 3,9.
Odskoczyła mi konserwacja pod nogami kierowcy w okolicach starej łaty sprzed kilku lat... czeka mnie spawanie przed urlopem :?
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #2327 dnia: Wrzesień 01, 2010, 23:14:43 pm »

Offline GRAND

• Nowicjusz
Cytat: "mlody_1d"

Jak możesz to przeczyść filterek gazu przy parowniku. Miałem podobny przypadek jak wracalem z gór. Gdy hamowałem to mi gasł na gazie i nie wiedziałem co mu jest, a na benzynie było ok. po przejechaniu 400km w trasie na gazie to i na benzynie obroty zaczęły skakać i już całkiem zgłupiałem bo nie wiedzialem o co kaman. Sprawdziłem wszystko po kolei - czujnik temp. przy termo., sonde lambda, wymieniłem kable WN - i dalej to samo. W koncu wymontowałem parownik i filterek gazu. Rozkręciłem parownik i był czysty, membrany nieuszkodzone (tankuję tylko Orlen i Shell gaz), a filterek był cały zapchany opiłkami. Obczyściłem go, przedmuchałem, zamontowałem i ...... wszystko wróciło do normy. Już nie gasł na gazie.

Filtr wymieniłem już dawno, ale to nic nie dało.
Zwiększyłem obroty jałowe na gaźniku na benzynie przy 50 stopniach na niecały 1000obr/min. i na gazie ma mnie więcej tak samo przełączeniu w tej samej temperaturze. :D
PANY, DZIAŁA!! :D :mrgreen:

« Odpowiedź #2328 dnia: Wrzesień 01, 2010, 23:19:44 pm »

waszczo

• Gość
Zrobiłem i zamontowałem emulator sondy lambda - w końcu brak kontrolki check engine, trochę smutno bo się do niej przyzwyczaiłem :)

« Odpowiedź #2329 dnia: Wrzesień 01, 2010, 23:22:18 pm »

misiek_staszic

• Gość
Do południa byłem w pracy, a popołudnie aż do wieczora całe razem z FSO i świetnymi ludźmi!:

W Poldku użytkowniczki "anna-fso":

- Dokończony central zamek w tylnych drzwiach. Wszystko podpięte do kupy, złożone, działa :) Jeszcze diody muszę znaleźć to podłączymy kierunkowskazy, bo sterownik ma jedno wyjście na sygnalizację tylko.
- Krótka reanimacja mechanizmu tylnych prawych drzwi - nie otwierały się od środka, i mechanizm zamykania/otwierania bardzo ciężko chodził. Zrobione, ale coś czuje że problem "ciężkiej pracy" powróci, bo tamte drzwi były bite... ;/
- Przesmarowane zawiasy - wszystkie drzwi.
- Nowy filtr powietrza
- Ruszyliśmy zawór nagrzewnicy. Kolejny Polonez łamiący stereotypy, że Caro ma słabe ogrzewanie. Sauna w środku, trzeba było trochę zmniejszyć by wytrzymać.

Zamówiliśmy też w sklepie przelotki przewodów elektrycznych do drzwi przednich - oryginały sparciały. No i byliśmy na regulacji LPG, ale nie było czego regulować, jedynie wolne obroty doregulował. No i jak zwykle przeszkadzał nam deszcz...

Poldotaksówka:
- Dolane za 40 zł bp ultimate
- zrobił 60 km.
- Stwierdzam że się opłaciło udrażniać układ chłodzenia, pomimo rozszczelnienia chłodnicy. Bo chłodnica nowa tak czy siak, a ogrzewanie grzeje już po minucie, a jak dojdzie do 90*C to w aucie sauna.

« Odpowiedź #2330 dnia: Wrzesień 01, 2010, 23:27:04 pm »

Offline Przem

• Sympatyk
  • PN Atu 97r 1.8 GLI 16V L128
RzR, rozgladaj sie u mnie za kierunkiem:)

« Odpowiedź #2331 dnia: Wrzesień 01, 2010, 23:31:45 pm »

Offline Push18

• Sympatyk
w ciagu ostatniego miesiaca: założony stab z tyłu, świece NGK, zmieniony filterek gazu, sworznie(4szt)
http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polonez_ATU/23655
Był-Polonez Atu 1.4
Jest-Audi Coupe 2.8 xD

« Odpowiedź #2332 dnia: Wrzesień 02, 2010, 09:48:36 am »

Offline brudny#1924

• Klubowicz
  • Grzegorz
    • Fiat 125p 1.5c 1987 Volvo V70 2.4T 2001
Cytat: "misiek_staszic"
Zamówiliśmy też w sklepie przelotki przewodów elektrycznych do drzwi przednich - oryginały sparciały
życzę żeby koleżance wytrzymały dłużej niż mi,po 2 miesiącach popękały i szlag je trafił,obecnym rozwiązaniem jest po prostu owinięcie izolacją,nic się nie przycina i ładnie się chowa w drzwi
"wtedy stworzył Bóg FSO i zobaczył,że jest dobre":D
Cytat: Zoltan#1930
O!jest Ten Co Śpi Na Stojąco :)
Fiat 125p 1.5c 1987
Volvo V70 2.4T 2001
Peugeot 508 2.0 2013
Peugeot 308 2.0 2015

« Odpowiedź #2333 dnia: Wrzesień 02, 2010, 10:57:55 am »

myambo

• Gość
Konserwacja i malowanie, układ hamulcowy praktycznie cały wymieniony.

I piękna niespodzianka na koniec dnia, dziursko w dwururce  :mrgreen:

« Odpowiedź #2334 dnia: Wrzesień 02, 2010, 13:13:01 pm »

misiek_staszic

• Gość
Cytat: "brudny#1924"
Cytat: "misiek_staszic"
Zamówiliśmy też w sklepie przelotki przewodów elektrycznych do drzwi przednich - oryginały sparciały
życzę żeby koleżance wytrzymały dłużej niż mi,po 2 miesiącach popękały i szlag je trafił,obecnym rozwiązaniem jest po prostu owinięcie izolacją,nic się nie przycina i ładnie się chowa w drzwi

Zamówiliśmy ich więcej, bo ponoć oryginały FSO. Ja też w drzwiach kierowcy mam na izolację i też jest super, ale reszta drzwi włącznie z przednimi drzwiami pasażera ma jeszcze oryginalne przelotki.

Do tematu: Teraz spać po robocie, a wieczorem porządki Polda na samer kars :)

« Odpowiedź #2335 dnia: Wrzesień 02, 2010, 15:09:27 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
Zamontowałem nową skórzaną kierownicę  8)

I mierzyłem się na światłach z BMW 740   :twisted:
 ...niestety...poległem  :P
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak" ; Skoda Favorit

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #2336 dnia: Wrzesień 02, 2010, 20:38:54 pm »

Offline Kapitan

• Sympatyk
    • caronez 95r. 1.8 16V
przyspawałem do mostu mocowania przewodów elastycznych, ciężko spawać elektrodówką na leżąco pod samochodem... musiałem zrezygnować z maski i trochę mnie oczy bolą.
czarna wołga :) już jeździ ale jeszce nie do końca:)

« Odpowiedź #2337 dnia: Wrzesień 02, 2010, 20:40:30 pm »

Offline fafik

• ostroyebak okolosyberyjsky
  • Sympatyk
  • nASO DREAM TEAM
    • caro gld
    • http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polonez_ATU/104429
poskladalismy i odpalilismy w koncu moje atu ;]
http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polonez_ATU/104429
Mój polonez jest jak maybach- ręcznie składany :]
Gdyby w samochodach europosłów zamontować blokadę antydebilizmu z czujnikiem wykrywającym procent absurdu w procesie myślenia, musieliby wszędzie, biedactwa, zasuwać z buta.

« Odpowiedź #2338 dnia: Wrzesień 02, 2010, 21:08:02 pm »

Offline GRAND

• Nowicjusz
Ustawiłem bieg jałowy, że nie gaśnie mi na gazie, ale za to teraz szatkuje przy 90 stopniach na 1500 obr/min. ;/ Zmniejszyłem obroty a gaźniku i jest dobrze na benzynie, a na gazie ma coś ok. 1200 obr/min.

Czyżby było trzeba obrócić tym gównem do kręcenia, co wygląda jak wentyl? :P W serwisie coś tam tym obracali i zmieniał silnik pracę. Jak Pany myślą? :D

« Odpowiedź #2339 dnia: Wrzesień 02, 2010, 21:15:07 pm »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Lexus CT200h / Opel Signum 2.2 DTI / Skoda Fabia 1.2 TSI
    • http://www.intermediaservice.pl
Cytat: "fafik"
poskladalismy i odpalilismy w koncu moje atu ;]

Więc na SCP jedziesz swoim  :wink:  :?: