Autor Wątek: -= Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem... Część VI =-  (Przeczytany 666916 razy)

-= Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem... Część VI =-
« Odpowiedź #2660 dnia: Wrzesień 18, 2010, 21:02:09 pm »

Offline Mardas#1946

• Witajcie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Klubowicz
    • ATU + GSI 1,6,2000 r. LPG-AL 700,70U,klimatyzacja Fab. kontrolka AFR
W Atu plus GSI,u mnie też są.
Mardas- Jimi wiecznie żywy !!!!!!!!!!!! ,a moje ATU nie do zdarcia !!!!!!

http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polonez_ATU/108123

« Odpowiedź #2661 dnia: Wrzesień 18, 2010, 21:20:00 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Porobiłem konserwację lewej strony w Mondeo Taty, odkryłem dwie dziury w podłodze tego piętnastolatka :( jedna to efekt działalności serwisu oponiarskiego - wgniecenie w podłodze od podnośnika kolumnowego, ranty progów też musiałem prostować :evil: - druga dziura to wina producenta - przy wzmocnieniu podłogi koło tunelu, powód: źle wykonana konserwacja fabryczna, tzn. wzmocnienie które jest przyspawane do płata podłogi ma "wejście"od przodu niezaślepione masą konserwacyjną lub pastą do spawów. Konserwacja na podłodze jeszcze fabryczna, w kilku miejscach niestety pod kauczukową/gumową warstwą były "niespodzianki"  :|  na szczęście po oczyszczeniu nie było więcej nowych dziurek. Generalnie to auto nie jest w złym stanie, bo znalazłem tylko te dwie dziurki po stronie kierowcy, a po prawej stronie, o dziwo :!: , jest lepiej :)

Poldek stoi, odpoczywa.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #2662 dnia: Wrzesień 18, 2010, 21:20:37 pm »

Offline centurion

• Sympatyk
Cytat: "Maurer"
Cytat: "Grzech#1938"
W C- w ogole tych kratek nie bylo, i bylo tak tragicznie?:)

Nie masz racji - mam takowe w moim abimexie. Jest w nim zdecydowanie lepsza wentylacja niż w starszym aucie.

O, a to dla mnie news. Ale chyba nie w kazdym caro tak bylo, u siebie już chyba dwa razy boczki zmienialem i w zadnych nie bylo tych kratek.

Dopuisze się w 1.6 abimex z 96 roku były kratki jak szabrowałem orciari na szrocie raz tylko widziałem to, w moich nie ma i w 10 innych w których grzebałem też nie było. Ciekawe co to za reguła bo w pakiecie dodatkowym tego nie było.

[ Dodano: 18 Wrz 2010 21:30 ]
A w temacie.
Dorwałem dziś ulotkę reklamową "Polonez  Caro ze stylizacją Orciari" Taki fioletowy jasny. Zastanawia mnie pare rzeczy.
Na ulotce sa polakierowane: Lusterka razem z gumowymi przegubami, Gniazdo anteny na dachu, podszybie. Chyba ze to błąd drukarski. Spotkaliście takie Caro ?
Caro minus odbudowa na wypasie. Części na stanie czas na pakowanie.

« Odpowiedź #2663 dnia: Wrzesień 18, 2010, 21:35:26 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Cytat: "centurion"
Cytat: "Grzech#1938"
W C- w ogole tych kratek nie bylo, i bylo tak tragicznie?:)

Nie masz racji - mam takowe w moim abimexie. Jest w nim zdecydowanie lepsza wentylacja niż w starszym aucie.

O, a to dla mnie news. Ale chyba nie w kazdym caro tak bylo, u siebie już chyba dwa razy boczki zmienialem i w zadnych nie bylo tych kratek.

Dopuisze się w 1.6 abimex z 96 roku były kratki jak szabrowałem orciari na szrocie raz tylko widziałem to, w moich nie ma i w 10 innych w których grzebałem też nie było. Ciekawe co to za reguła bo w pakiecie dodatkowym tego nie było.

Więc ja tylko dodam ze mam caro abimexa 96 i w seryjnych boczkach tego nie mialem:)

« Odpowiedź #2664 dnia: Wrzesień 18, 2010, 21:48:30 pm »

Offline centurion

• Sympatyk
Kto wie co to za reguła ?

« Odpowiedź #2665 dnia: Wrzesień 18, 2010, 21:59:14 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Więc ja tylko dodam ze mam caro abimexa 96 i w seryjnych boczkach tego nie mialem:)

Jak to w FSO - pojawiły się pewnie w 96 roku, a może i w 95, ale mieli pewnie zapasy boczków bez kratek, więc montowali je naprzemiennie. W moim były, a w oryginale miałem czarne skajowe boczki.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #2666 dnia: Wrzesień 19, 2010, 02:17:02 am »

Offline Dj. Illusion

• Sympatyk
    • Polski Fiat 125p 1980 zwany Boguś
Zrobilimy z Młodym sprzęgło u mnie bo jak ruszałem to robiło hhhhhhrrrrrrrrrrrrr. Tarcza praktycznie jechała po nitach, łożysko oporowe chodziło jakby kamieni do środka nasypał i docisk zaliczył już praktycznie zgon. Sprzęgło kompletne razem z dociskiem i łożyskiem oporowym kupiłem w sklepie DUSIA w Bytomiu za 229 zł. Po zrobieniu ze 3 razy przy ruszaniu zrobiło znów hhhhhrrrrrrrrr i potem się uspokoiło, cisza. Dalej się zastanawiam co było powodem tych hałasów.
Polonez wymaga miłości! Mści się jeśli jej nie dostaje!
Był FSO 1500 85 r swap na 1.6 GLI
Był FSO Polonez Atu 96 1.4 GLI
Był Pushapek 1.4 GTI 16V

« Odpowiedź #2667 dnia: Wrzesień 19, 2010, 10:11:18 am »

Offline mateo#1939

• Klubowicz
    • C22XE
Cytat: "Van#1860"
zdemontowalem radio i cb z poloneza. Irenka zawalila bagaznik czesciami. Jak skoncze porzadki auto idzie do snu zimowego. ciekawe ile czasu remont bedzie trwal :(
moj traw od grudnia zeszlego roku i nie i wdac konca :(
Cytat: Senn#1869
A to SS-man sie nam pojawil

« Odpowiedź #2668 dnia: Wrzesień 19, 2010, 14:24:35 pm »

Offline Łukasz!842!

• Sympatyk
    • FSO POLONEZ 2000/TC/MPI
    • http://www.fso.ptk.prv.pl
wczoraj zdejmowałem scansolem cały lakier z ori  i nie zrobiłem do końca bo mi go zabrakło :P ale za to wziąłem się za układ wydechowy, przywędrował pierwszy tłumik z Lanosa 1.6 oryginalny koreański  :wink: został zamontowany  w miejsce nowej komorówki może ktoś chce kupić 2 miesięczny tłumiczek po dohcu :P  ?

a tak to wygląda  tłumik lanosa ma dwie blaszki w środku ustawione pod kontem by wybijały strugę  co mnie troszkę zaciekawiło ale ogólnie jestem zadowolony auto dość znacznie poprawiło się w górnym zakresie obrotów a głośność nie znacznie się zwiększyła za to brzmienie też ładniejsze :twisted:

« Odpowiedź #2669 dnia: Wrzesień 19, 2010, 17:14:40 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
Przymierzyłem boczek:

Tak to wygląda. Mam prośbę... Czy ktoś mógłby zdjąć boczek w Kombi i wskazać mi miejsca przykręcenia podłokietnika drzwiowego ?
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

« Odpowiedź #2670 dnia: Wrzesień 19, 2010, 17:23:57 pm »

Offline centurion

• Sympatyk
Rewelka

[ Dodano: 19 Wrz 2010 17:26 ]
Cytat: "Łukasz!842!"
wczoraj zdejmowałem scansolem cały lakier z ori  i nie zrobiłem do końca bo mi go zabrakło :P ale za to wziąłem się za układ wydechowy, przywędrował pierwszy tłumik z Lanosa 1.6 oryginalny koreański  :wink: został zamontowany  w miejsce nowej komorówki może ktoś chce kupić 2 miesięczny tłumiczek po dohcu :P  ?
[url=http://img689.imageshack.us/img689/6443/spa0050z.jpg]Obrazek[/URL]
a tak to wygląda  tłumik lanosa ma dwie blaszki w środku ustawione pod kontem by wybijały strugę  co mnie troszkę zaciekawiło ale ogólnie jestem zadowolony auto dość znacznie poprawiło się w górnym zakresie obrotów a głośność nie znacznie się zwiększyła za to brzmienie też ładniejsze :twisted:

I jak schodzi lakier? jakoś normalnie, bo ja i piaskowałem i szorowałem piachem z dodatkiem rozpuszczalnika do czyszczenia drukarek na bazie acetonu ale to czasochłonne a jeszcze mnie sporo czeka.

« Odpowiedź #2671 dnia: Wrzesień 19, 2010, 18:00:09 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Cytat: "Rafał#1951"

Tak to wygląda. Mam prośbę... Czy ktoś mógłby zdjąć boczek w Kombi i wskazać mi miejsca przykręcenia podłokietnika drzwiowego ?

Nie musi być Kombi. Może to być Plus po 1999 roku, który ma już takie otwory.  :wink:
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

« Odpowiedź #2672 dnia: Wrzesień 19, 2010, 18:15:05 pm »

Offline show

• Sympatyk
    • FSO 1500
Odpaliłem po paru dniach stania, pojeździłem troszkę, chyba mam nieszczelny zbiornik  bo stał a paliwa ubyło, plamy nie ma pod nim ,podejrzewam ,że odczepił się przewód odpowietrzający przy zbiorniku bo ciężko było go założyć przy wymianie zbiornika, poza tym trochę piszczy pasek, ale cóż, łożyska alt. nowe, pasek nowy, naciąg w normie, widocznie musi piszczeć :P, niech piszczy,,,,,,a tak poza tematem jak zrobić jak przesyła się linka by go podpisac i podswietlal sie na zielono?? bo nie umiem :), jak podpiszę go to się nie podświetla :P

« Odpowiedź #2673 dnia: Wrzesień 19, 2010, 19:10:34 pm »

Offline Mr.D

• Sympatyk
    • Atu + '99
Przejechałem się by czerpać przyjemność z jazdy po dłuższym postoju :)
I wyciągnąłem wniosek że kierownicą z kombi prowadzi się znacznie precyzyjniej niż mniejszym zamiennikiem, ale nie jest tak ładna i gruba jak momo :D
"Cars have never been about brand association: it's about culture and expression. It's about the people, the scene, the community, and friends."   Mike Burroughs

"simple and clean look will never go out of style."    Elvis Skender

Re:
« Odpowiedź #2674 dnia: Wrzesień 19, 2010, 19:51:03 pm »

Oscar

• Gość
Witam

Może nie dziś ,ale dopiero co wczoraj założyłem fotele  , lusterko ,chlapacze trochę plastików i pstryknąłem kilka fotek . Zostało ogarnąć tylną półkę i bagażnik.

Może nie w temacie ,ale jako ciekawostka ,byłem dziś na małym spotkaniu SierraFan-ów ,i przybył kolega niemal wprost ze ZŁOMBOL-u 2010 swoim 125p dał radę.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #2675 dnia: Wrzesień 19, 2010, 20:02:11 pm »

Offline Piotr_T

• Sympatyk
    • Audi A6 C6
Cytat: "Rafał#1951"
Przymierzyłem boczek:

Muszę przyznać ze dobrze to wygląda. A nawet ładniejszy ten boczek niż w C+. Tylko parapet niezbyt dopasowany, ale napewno to jest do poprawienia.

[ Dodano: 19 Wrz 2010 20:08 ]
Jezdziłem dzisiaj z żoną do rodziców na wieś. Zrobiłem 330 km bezproblemowo. Odkurzylem go w środku i wyczyściłem trochę tylną pólkę środkiem do czyszczenia tapicerki.
Caro Plus 1.6 GLI --> 1.4 GTI 74U - był
Caro Plus 1.4 GTI 23E - był ;(
Audi A6 C6 - tatusiowóz

« Odpowiedź #2676 dnia: Wrzesień 19, 2010, 20:47:26 pm »

Offline Gandziorz

• Sympatyk
Kupiłem Opla Omegę A 2.0i za 800zł, z gazem do 2014 roku (butla), podłogo bardzo ładna, nowy wydech i sprężyny tylne.  Wyposażenie Diamant czyli:
a) komputer (spalanie, ile zostało km na baku, temp., stoper, godzina, itp.)
b) el. lusterka (działają)
c) centralny zamek (działa)
d) szyberdach elektrycznie sterowany (działa pięknie)
e) wspomaganie

Dodatkowo na alufelgach 15" i z głośnikami przednimi 16cm.

Jedynym mankamentem była pompa paliwa oraz szczotki alternatora które zrobiłem jeszcze tego samego dnia.
Został mi jeszcze ręczny do naprawienia (szczęki + sprężynki).
Później zrobię jeszcze nadkola (jedyne miejsce pożarte, reperaturki po 55zł).

« Odpowiedź #2677 dnia: Wrzesień 19, 2010, 20:48:12 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Ciąg dalszy obszywania groka, oparcie obszyte w 2/3 :)

Niedługo montaż jednego z foteli po stronie kierowcy...
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #2678 dnia: Wrzesień 19, 2010, 21:00:20 pm »

mogles

• Gość
Mój poldek zażywał dzisiaj kąpieli, był odkurzany,plakowany itp wymieniłem żarówkę od podświetlenia tablicy z tyłu. Od znajomego wytargam oryginalne tonsile na przód i tył oraz znaczek na atrapę z przodu :)

« Odpowiedź #2679 dnia: Wrzesień 19, 2010, 21:16:39 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Cytat: "centurion"
Dorwałem dziś ulotkę reklamową "Polonez Caro ze stylizacją Orciari" Taki fioletowy jasny. Zastanawia mnie pare rzeczy.
Na ulotce sa polakierowane: Lusterka razem z gumowymi przegubami, Gniazdo anteny na dachu, podszybie. Chyba ze to błąd drukarski. Spotkaliście takie Caro ?
Na tylnym błotniku ma napis 'New' i Relaxy w środku? Wiem o co chodzi,mam to na pulpicie. :P Może to znowu jakaś wersja 'specjalna' n pokazy i nastąpił błąd w druku,albo go'pomalowali' na papierze żeby ładnie na prospekcie wyglądał :roll: Swoją drogą ładny kolorek.To czasem nie jest ten fioletowy mika :?: ale ja się nie znam :oops: