Autor Wątek: Jak podłączyć gniazdo zapalniczki?  (Przeczytany 4014 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak podłączyć gniazdo zapalniczki?
« dnia: Marzec 24, 2010, 20:49:01 pm »

punisher

• Gość
Witajcie. Jutro czeka mnie kolejne zadanie w moim Polonezie. Jak podłącza się zapalniczkę? W zapalniczce mam trzy piny, podpiąłem biały kabel do śrokowego pina, fioletowy do prawego pina, czerwony do lewego pina. Okazuje się że obramowanie zapalniczki cały czas się świeci a nawet kluczyka w stacyjce nie ma właczonego. Zamieniłem piny prawy na lewy i to samo. Masa to ten środkowy? Jak to powinno być ustawione?

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 24, 2010, 20:52:08 pm »

Offline damian9838

• Sympatyk
    • Polonez 1.4
Czerwony do środkowego biały do lewego fioletowy do prawego chyba tak w każdy razie biały jest od podświetlenia masa to fioletowe a czerwony to +

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 24, 2010, 21:20:46 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Masz trzy przewody;
- stały plus
- stała masa
- plus po włączeniu świateł

Jeżeli teraz cały czas świeci to znaczy że masę podłączyłeś dobrze, a plusy odwrotnie.
Przy takim podłączeniu upalisz bezpieczniki lub spalisz instalcję w aucie.

łatwo poznać który jest ktory bo
- Stały plus ma iść do środka zapalniczki
- Stała masa ma iść na obudowę zapalniczki
- Plus po światłach ma iść do żarówki.

Bo grubościach przewodów rozpoznasz które zasilają zapalniczkę a który jest do podświetlenia.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 24, 2010, 21:38:24 pm »

punisher

• Gość
Dziękuję uprzejmie za cenne wskazówki, biorę się jutro do roboty

Re: Jak podłączyć gniazdo zapalniczki?
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 24, 2010, 21:58:56 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Cytat: "punisher"
Witajcie. Jutro czeka mnie kolejne zadanie w moim Polonezie. Jak podłącza się zapalniczkę? W zapalniczce mam trzy piny, podpiąłem biały kabel do śrokowego pina, fioletowy do prawego pina, czerwony do lewego pina. Okazuje się że obramowanie zapalniczki cały czas się świeci a nawet kluczyka w stacyjce nie ma właczonego. Zamieniłem piny prawy na lewy i to samo. Masa to ten środkowy? Jak to powinno być ustawione?

Jesteś pewien, że to jest czerwony, a nie pomarańczowy? A biały to nie jest czarno-biały? Bo z tego co pamiętam to:
 - fioletowy to jest zasilanie na stałe i ma iść w środek.
 - biało-czarny to masa
 - pomarańczowy to podświetlenie.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 25, 2010, 10:59:58 am »

punisher

• Gość
Sprawdziłem dokładnie dzisiaj i coś źle przedtem podpiąłem bo wszedł kabel czerwony. Teraz podpiąlem następująco:
1. Kabel żółto-czarny podłaczyłem z prawej strony styku zapalniczki
2. Kabel fioletowy podłączyłem do środkowego styku zapalniczki
3. Kabel biało-czarny podłączyłem do lewej strony styku zapalniczki

W takiej konfiguracji jak wyżej jak włącze światła włącza się podświetlenie zapalniczki czyli OK. Wyciągnę kluczyk ze stacyjki wyłącza się podświetlenie zapalniczki więc wszystko wydaje się OK i  zapalniczka daje 12V jak wszystko jest powyłączane. Czyli OK. Jak zamieniłem miejscami kabel żółto-czarny z biało-czarnym to paliło mi bezpiecznik 25A w skrzyncecze bezpiecznik nr. 1 pierwszy od lewej.

Ale jeśli włączę światła zapalniczka daje tylko 1V. Czy jeśłi włączę silnik to z 1V przeskoczy na 12V? Nie mogę teraz zapuścić motoru bo spuściłem cały olej z układu i dopiero jutro naleję nowy.

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 25, 2010, 12:23:28 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Nie powinno tak być. Zapalniczka jest na innym obwodzie niż światła i powinna dawać 12 V niezależnie od tego co jest tam powłączane. Akumulator to masz dobry? Sprawdź dla pewności napięcie również na bezpieczniku od zapalniczki.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 25, 2010, 13:06:16 pm »

punisher

• Gość
OK Grzechu sprawdzę. Przypuszczam że coś jest nie tak na sztukowanych kablach w środkowej konsoli pozalepianych taśmą, poprzedni właściciel auta mocno w tym namieszał. Najwyżej zapalniczka nie będzie działać a myślałem o tym w sensie GPS