Pieknie? Przeciez to druciaria niemozliwa...
Pokaze i co nieco opisze, chociaz to nie polonez. W polonezie jest duuzo łatwiej ze wzgledu na prostą tapicerke.:
Pierwsza rzecza jest wykonanie panelu z płyty badz mdf, wole wiórówke bo nie puchnie i nie nasiaka. Grubosc dystansu zalezy od głebokosci głosnika albo od tego jak głęboko może wejsc w drzwi...
Krąek, dwa albo trzy do kupy i panel gotowy... W zaleznosci od tego jak wyprofilowane sa drzwi pod tapicerką piłujemy dystans tak , zeby przylegał do blachy , montujemy go na sylikonie i przykrecamy do blachy:
Naturalnie odpowiednio wczesniej je impregnujemy zeby wilgoc nie miała na nie wpływu:
Czas wiec na wstępne rozrysowanie chirurgicznych cięć, tak zeby dało sie nałozyc tapicerke na zamontowany dystans, a dziura była jak najmniejsza abysmy nie musieli zakrywac wiele, nastepnie szlifierka i akcja.
Pierwsze przymiarki i ewentualne docinki:
Fundament stanowiła maskownica z no name oraz wyprofilowany drut miedziany który przylegał do tapicerki. Kilka drutów, klej na goraco i wstepny stelarz gotowy...:
Analogicznie z drugiej strony... Nastepnie bierzemy od zony rajstopy które naciagniemy na nasz stelarz. Nie ma co sie zrazac ewentualnymi nierównosciami bo pozniej to nabudujemy szpachla. Nastepnie rozrabiamy zywice, moze to byc po prostu zywica z "zestawu naprawczego" z utwardzaczem... Jesli chcecie zeby szybko stwardniała nie załujcie utwardzacza, zywica po dodaniu utwardzacza ma byc różowa... Tylko nalezy pamietac aby przy dodaniu duzej ilosci utwardzacza zdazyc z nakładaniem jej na elementy
Kolejny etap to zuzycie szpachli aby nadać tym panelom jakis kształt.
Jezeli w zamysle jest obijanie to szpachlowanie i obróbka szpachli nie musi byc IDEALNE ...
Ale jezeli chcemy panele pomalowac albo oklejac skayem to trzeba sie do szlifu bardzo przyłozyc bo wszelkie nierównosci beda widoczne...
Uploaded with
ImageShack.usJezeli zamierzamy obic je materiałem to polecam cos grubszego gdzie uda sie zamaskowac łaczenie albo zrobic je tak aby nie rzucało sie specjalnie w oczy...
Obijałem kocem którym obijam skrzynie. Łaczenia najlepiej zrobic w najwezszym miejscu panela i w niewidocznym miejscu. Są fachowcy potrafiący obijac panele skóra bez łączen ale to wyzsza szkoła jazdy i ja tak nie potrafie
Do klejenia materiału polecam Patex Uniwersal, swietny klej na bazie butaprenu schchnacy stosunkowo szybko.:
U mnie kieszen mocowana jest od wewnatrz do tapicerki, co po jej polaczeniu z panelem tapicerki daje jedna dosc integralana maskownice.
Ogólna zasada jest taka ze dystans do drzwi, głosnik do dystansu a tapicerka na wierzch, tylko takie mocowanie zapewni szczelna komore dla głosnika i umozliwi jesgo pełne wykorzystanie. Nie wspominam juz nawet o koniecznosci wygłuszenia drzwi, lub chcociaz stworzenia komory poprzez zaklejenie otworów technologicznych.