Autor Wątek: Rozklejenie blendy tylnej  (Przeczytany 2323 razy)

Rozklejenie blendy tylnej
« dnia: Kwiecień 13, 2010, 18:02:22 pm »

Offline OZIO

• Nowicjusz
    • MB2 1.4 iS
Witam :) Z góry zaznaczę że części nie są w perfekcyjnym stanie. Są one że tak powiem przeznaczone do zapoznania się z sytuacją by później z tymi właściwymi dobrze się móc obchodzić. I teraz pytanie do was, jakimi to sposobami zabrać się za blendę. Po oględzinach i wykręceniu 5 wkrętów zauważyłem zatrzaski a w dodatku zalane silikonem. Co sugerujecie, brać się za to z cienkim nożykiem powoli do przodu, czy suszarką podgrzać? A może jeszcze inne jakieś sprawdzone sposoby macie na to koledzy?? Foto:

Druga sprawa to lampy tylne, lewa i prawa. Tam też ten sam problem, 4 zatrzaski 2 u góry i 2 na dole. jeden wkręt od strony klapy. Podgrzewać, kroić czy jakoś inaczej? Foto:

Zakładam że ani jedno i ani drugie nie było zapewne otwierane, więc ze starości mogą być jakieś opory... Przednie lampy obecnie już opanowałem i nie ma potrzeby zaczerpnąć rad z forum :P Czekam na odp. z góry dziękuje i pozdrawiam :wink:

Zmieniłem tytuł, żeby można później odszukać temat - matucha#1931

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 13, 2010, 19:40:29 pm »

wito

• Gość
Musze Cie zmartwić ale rozebranie tego to nie lada wyzwanie. Ja po kilkunastu godzinach walki z blendą miałem pocięte ręce i to tak hardcorowo a blenda uległa samodestrukcji ( jak ten czerwony plastik sie połamie jest ostry jak brzytwa. Dałem spokój kupiłem używke na allegro za 2 dychy, niestety po jakimś czasie też zbierała się w niej woda. Wywierciłem 3 otwory 0.8 mm i po problemie są prawie niewidoczne. Proste ale skuteczne jeżeli też rozbierasz to z tego powodu może warto sie zastanowić i zastosować proste i skuteczne rozwiązanie.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 13, 2010, 21:54:54 pm »

Offline OZIO

• Nowicjusz
    • MB2 1.4 iS
No to rozumiem że trzeba to potraktować metodą prób i błędów. Jak nie jedno to drugie :| No cóż będę próbował, ale tak jak pisałem, mnie one potrzebne za bardzo nie są a ich stan rewelacyjny nie jest więc nie zaszkodzi rozebrać i zapoznać się z budową by na przyszłość nie mieć problemów 8) Dzięki, temat jak dla mnie mógł by zostać jeszcze aktywny tydzień po tym czasie jak by nikt już nie napisał jeszcze jakiegoś rozwiązania to jak dla mnie może on zostać usunięty :P

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 14, 2010, 08:24:04 am »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
Lepiej zrobić tak jak pisał kolega wyżej - nawiercić otwory z dołu, zalać wannę wodą z jakimś detergentem i przepłukać a potem czysta woda i suszenie - ja tak zrobiłem z poprzednimi światłami w Caro - efekt był powalający
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

Odp: Rozklejenie blendy tylnej
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 27, 2011, 13:48:22 pm »

Offline pold20

• Sympatyk
  • REDTOP
    • Panda I 1.2 75 fire, Borek 2.0 DOHC GSI, Caro Plus 1,4GTI 16V, Caro Plus RED TOP, Caro Plus RED TOP Turbo, Omega A 3000 24V
A gdyby tak chcieć wstawić w tą blendę np. światło stopu to co lepiej zrobić?? Rozkleić czy wyciąć sobie miejsce na to w plastiku z tyłu???
Żyj tak jak jutro miał być koniec świata

Odp: Rozklejenie blendy tylnej
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 27, 2011, 14:17:50 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
Ja wycinałem z tyłu okienko na lampe stopu z Passata B5. Mogę porobić fotki jutro jak to wygląda od tyłu i od przodu (chociaż to już pokazywałem).
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+