Autor Wątek: Dziwny parownik  (Przeczytany 3694 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dziwny parownik
« dnia: Kwiecień 21, 2010, 22:36:39 pm »

franca

• Gość
Witam. Mam taki problem. Posiadam instalację LPG (chyba II gen.) z parownikiem Stefanelli. Samochód aktualnie spala przy delikatnej jeździe 17,5L LPG /100km. Chciałem więc spróbować wyregulować ten reduktor i zobaczyć co będzie ze spalaniem. I tu pojawił się problem. Na większości parowników są dwie albo trzy śrubki a u mnie jest jedna. Taka mosiężna śrubka ze sprężynką. Przy kręceniu ją jest mniej wiecej tak. Dokręcając auto schodzi z obrotów. Odkręcając wchodzi na coraz wyższe do pewnego momentu a potem przy dalszym wykręcaniu znowu zaczyna schodzić. I tu moje pytania. Co reguluję tą śrubką? I czemu jest tylko jedna?

Dziwny parownik
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 21, 2010, 22:50:13 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Masz śrubę na wężu gazowym czy krokowca ?

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Dziwny parownik
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 21, 2010, 22:59:31 pm »

franca

• Gość
Krokowca.

Dziwny parownik
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 21, 2010, 23:50:43 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Wywal. Wsadź śrubę.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Dziwny parownik
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 21, 2010, 23:50:52 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
nie chce mi sie szukac - wklej zdjecia parownika z obu stron i ewentualne zdjecia tych srub
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Dziwny parownik
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 22, 2010, 14:23:21 pm »

franca

• Gość
Oto zdjęcia:

Dziwny parownik
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 22, 2010, 19:13:37 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
o rzesz w morde - jeszcze tego modelu nie widzialem ,
dobrze ,ze jest jedna śrubka ,bo nie bylo by wiadomo co krecic ,
sila rzeczy wychodzi ,ze ta sruba jest od napiecia membrany - szkoda ,ze jest pod katem prostym,
zeby zubozyc mieszanke ,to musisz ta srubke wkrecic
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Dziwny parownik
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 22, 2010, 19:56:47 pm »

franca

• Gość
Jak wkręciłem ta śrubę tak żeby nie gasł to i tak było spalanie ok 18L... Nie wiem co zrobić. Jutro wyciągnę parownik i rozkręcę. Zobaczę co i jak w środku i jak tam membrany. Uważacie że było by sensownie założyć zwykły register zamiast krokowca? I czy tą śrubką na 100% reguluje membranę?

Dziwny parownik
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 22, 2010, 21:36:34 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
jaki masz komputer gazowy ?

moze parownik juz zdechniety i dlatego tyle pali - bez rozkrecenia parownika sie nie obedzie ,musisz sprawdzic w jakim stanie sa membrany

Dziwny parownik
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 22, 2010, 22:16:08 pm »

franca

• Gość
Sterownik mam: STEFANELLI CITY TELGAS 5000

Najchętniej to bym go podmienił na taki z którym mogę się połączyć jakimś prostym interfejsem do lapka. Bo tu nie raczej będzie to ciężkie bo w internecie nic o tym nie moge znaleźć.

Dziwny parownik
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 22, 2010, 23:22:24 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
no wlasnie ciezko z takimi ,
napisz lub cyknij jaka masz centralke (przycisk) w kabinie ,
wtedy bede wiedzial czym to mozna zastapic ,
a w miedzy czasie zobacze czy nie mam programu do tego sterownika - tylko musze lapka odpalic ,
jak bede mial to ci podesle

Dziwny parownik
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 23, 2010, 22:13:21 pm »

franca

• Gość
Rozebrałem reduktor. Membrany w stanie prawie nienaruszonym. Jak by miały z 5 tyś przejechane. Co do centralki to mam taką zwykłą z przełącznikiem benzyna-gaz. Mam spróbować z tą śrubą zamiast krokowego? Nie będzie sterownik od gazu szaleć?

Dziwny parownik
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 23, 2010, 22:15:41 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
mozesz probowac z registerem ,ale docelowo i tak trzeba by bylo uruchomic komputer ,
sonde lambda masz sprawna ?

Dziwny parownik
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 23, 2010, 22:43:08 pm »

franca

• Gość
Lambda raczej sprawna. Przy podpięciu pod kompa oscyluje między 0-1V

Dziwny parownik
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 23, 2010, 23:04:37 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
to w porzadku ,jutro bede wiedzial ,czy mam ten program do stefanelli

update :
niestety nie mam zadnego programu do Stefanelli ,sam sie zdziwilem ,bo mam do roznych wynalazkow ,a do tej firmy nic

Dziwny parownik
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 25, 2010, 11:52:13 am »

franca

• Gość
To mam zmienić elektornike? Jeśli tak to na jaką?

Dziwny parownik
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 25, 2010, 14:43:48 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
zawsze mozesz podjechac do gazownikow i oni powinni miec program ,tylko kwestia tego ile za to zaplacisz ,
nie wiem czy ten twoj sterownik ma emulator wtryskiwacza ,
przelacznik masz reczny ,z wybranymi pozycjami ,wiec najtaniej byloby zmienic na Stag XL ,
jezeli ma byc emulator wtryskiwacza to Stag 100 ,choc emulator w abimexie mozna sobie zrobic z przekaznika za 3pln ,

a opcja najtansza wogole to zdjac krokowca i zalozyc register ,czyli zrobic I gen ,
po ustawieniu zawsze mozna obserwowac jak zachowuje sie krokowiec i porownac jego otwarcie z przeswitem registra - jakby sie zgadzalo to mozna spowrotem zalozyc krokowca ,tylko czy jest sens robic na sile takie ruchy ,skoro moga niewiele wniesc (cos na wzor dzialania miniLambdy ,albo staga 2L  - czyli porazka)