Autor Wątek: wymiary łap pod mocowanie drążka stabilizatora tylnego  (Przeczytany 3454 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wymiary łap pod mocowanie drążka stabilizatora tylnego
« dnia: Kwiecień 27, 2010, 09:26:12 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
Potrzebuje wymiar łap które trzymają drążek stabilizatora tylnego  w kombi na moście.
Chodzi o ich szerokość  długość oraz wysokość odstawania od mostu. do tego grubość zastosowanej stali.
chodzi o te mocowanie w kółku czerwonym

Uploaded with ImageShack.us
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 27, 2010, 10:11:04 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Mariusz#1926, koniecznie chcesz to zrobić jak fabryka - tzn. spawać mocowanie do mostu?
Można to zupełnie inaczej - prościej rozwiązać. Potrzebne są mocowania przedniego drążka do podłużnicy oraz gumy, do tego pręt 10mm (jak dobrze pamiętam) i już masz stabilizator przymocowany do mostu.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 27, 2010, 10:22:20 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
bez tej podstawki? przecież coś z czymś musisz skręcić, w podłużnicy masz już nawiercone otwory więc dajesz tylko gumę i  obsadę tej gumy skręcasz do podłożnicy i się trzyma,
nie wiem czy chodzi ci o przykręcenie tej gumy bezpośrednio do mostu? za pomocą  preęta bez tej podstawki?
jak tak to takie rozwiązanie długo nie pożyje.
cholera coś obrazek nie wchodzi
w artykule bociana też się zdjęcia nie ładują. a po  jego opisie nic nie mogę zrozumieć.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 27, 2010, 10:35:07 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Cytat: "Mariusz#1926"
nie wiem czy chodzi ci o przykręcenie tej gumy bezpośrednio do mostu? za pomocą preęta bez tej podstawki?
jak tak to takie rozwiązanie długo nie pożyje.

Staba dajesz w gumę (o nią mi chodzi - poglądowe od bmw - http://www.allegro.pl/item982540669_guma_mocowanie_stabilizatora_bmw_5_e39_przod.html tą która jest seryjnie z przodu, gumę ze stabem wsadzasz w uchwyt (poglądowo - o ten mi chodzi: http://www.allegro.pl/item1000968999_uchwyt_mocowanie_stabilizatora_audi_a6_c5.html Pręt gwintowany wyginasz w U tak, żeby dobrze dolegał do mostu, dobierasz rurkę o średnicy mostu i gniesz. Przekładasz pręt przez most i od drugiej strony łapiesz uchwyt ze stabilizatorem, mocno skręcasz. Myśmy nie dawali między most a gumę nic, guma się ułożyła. Można dobrać kawałek blachy tak by guma nie dotykała bezpośrednio mostu. Tak zamocowany stabilizator jeździ u mnie i u Zoltana już długo - nic się złego nie dzieje. Najprostsze, szybkie i bezinwazyjne dla mostu mocowanie, które spełnia swoją funkcję. Później zrobię zdjęcia i wieczorem postaram się je tutaj dołączyć. Powiem lepiej ;) do przedniego mocowania (pod pręt od reakcyjnego) idealnie nadaje się zużyty klocek hamulcowy od układu bendixa, oraz przednie łączniki stabilizatora.

Przerobiłem adresy stron, żeby wskakiwały ;) - matucha#1931
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 27, 2010, 10:41:09 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
ja już wszystko mam kupiłem nówka sztuka cały komplet w sklepie za 150 zł z tzw porządków na magazynie , kwestia teraz zamocowania tego na moście reszta to  przyjemna zabawa
gadałem z tokarzem wie o co chodzi potrzebne mu tylko wymiary głownie wymiar odstawania od mostu tego uchwytu bo od tego będzie zależało położenie drążka stabilizatora

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 02, 2010, 12:43:20 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Po pierwsze to fotki się już ładują. Odnotowałem ostatnio sporo zapytań co do staba więc szykuje się usztywnianie w klubie ;)

Po drugie jimo#1921, można jaśniej:
Cytuj (zaznaczone)
do przedniego mocowania (pod pręt od reakcyjnego) idealnie nadaje się zużyty klocek hamulcowy od układu bendixa, oraz przednie łączniki stabilizatora.

Cytat: "jimo#1921"
Później zrobię zdjęcia i wieczorem postaram się je tutaj dołączyć
Ja również czekam z niecierpliwością...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 02, 2010, 18:33:30 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Jak ty nie wkleiłeś foty, to ja to zrobię.
Mocowanie, które jeździ u mnie przez jakiś rok, czyli zrobiło ze 20 tys km i to wcale nie po gładkich drogach ;) trzyma się idealnie, wytworzenie i montaż całego staba trwa 20 minut.

Czyli jak napisał jimo#1921, pręt wygięty w U (metr takiego pręta kosztuje 10 zł w metalowym i wystarcza na zamontowanie stabów w 2 autach) oraz obejmy razem z gumą od przedniego stabilizatora.

Przykręcenie staba do nadwozia, czyli pod śrubę drążka reakcyjnego wykonałem u siebie obcinając 2 przednie łaczniki (odjęto "oczko") i do końców dospawałem blachę z dziurą. Ale najlepsza blacha i do tego nie trzeba jej wiercić-stary klocek hamulcowy, wybija się okładziny i są dziury ilealnie tej średnicy co potrzeba :D
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 02, 2010, 21:17:05 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Dobrze widzę, że ten pręt ma nakręcone najpierw nakrętki żeby mocowanie drążka było równo z dołem mostu? Pomiędzy gumą, a mostem nic nie ma?
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 02, 2010, 22:41:34 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Dobrze widzisz Grzech#1938, jeśli by ktoś bardzo chciał to nie widzę przeciwwskazań by podłożyć jakąs blachę między most a gumę. Te nakrętki, o których mówisz pełnią dwie role; kontrują dolną, nie pozwalają się wygiąc blaszce okalającej gumę.

Oczywiście można przyspawać do mostu blachę, a w niej 2 dziury z nakrętkami, by nie robić takiego ucha, ale po co, jeśli tak trzyma się równie dobrze, a zawsze można to zdjąć i przełożyć i oczywiście mniej problemów z montażem.
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 10, 2010, 11:27:47 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Cytat: "Zoltan#1930"
Przykręcenie staba do nadwozia, czyli pod śrubę drążka reakcyjnego wykonałem u siebie obcinając 2 przednie łaczniki (odjęto "oczko") i do końców dospawałem blachę z dziurą. Ale najlepsza blacha i do tego nie trzeba jej wiercić-stary klocek hamulcowy, wybija się okładziny i są dziury ilealnie tej średnicy co potrzeba  
Cyknij jeszcze fotkę tego i dorzuć obie do artykułu.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.