Witam!
Po wymianie uszczelki pod głowicą auto dwa razy odpaliło, chodziło bardzo dobrze. Trzeci raz kręci ale nie odpala. Pompa paliwa pracuje, iskra jest.
Spinka wyrzuca błędy 12, oraz 17 - "wtryskiwacze - zwarcie do plusa, do masy lub przerwa".
Błąd nr 17 występował jeszcze jak auto jeździło, przed wymianą uszczelki. Byly problemy z obrotomierzem. Raz dzialal, raz nie. Stad podejrzenie ze moze to wina komputera.
Do rzeczy. Z drugiego GSI wymontowałem komputer (moduł spod siedzenia, dwie wtyczki) i chciałem sprawdzić w tym pechowym.
Zgodnie z instrukcją u Morawskiego 5 razy przekręcałem kluczyk żeby utrwalić kod w module sterującym ECM. Nie pomaga. Po przekręceniu kluczyka lampka immo nie gaśnie.
Próbowałem przeprowadzić cały proces kodowania. Też bezskutecznie. Po tej próbie programowania kluczyków, oddałem moduł testowy do własciciela i odpalił najego kluczykach... wiec coś może źle zrobiłem?
Programowanie przeprowadzam następująco:
1) Przekręcam szybko czerwonym kluczykiem (szybko : <2s)
2) Przekręcam szybko czarnym kluczykiem w stacyjce - lampka miga szybko
3) Przekrecam czerwonym kluczykiem
4a) W czasie KROTSZYM niz 10s przekrecam szybko czarnym kluczykiem 5 razy z takimi odstepami zeby w sumie trwalo to dluzej niz 10s
4b) Po czasie DLUZSZYM niz 10s 5 x wlaczam zaplon czarnym kluczykiem
Punkt 4. jest w dwoch opcjach bo nie mam pewnosci co autor mial na mysli w opisie. Moze ktos sprecyzuje jak to ma byc

.
Mam nadzieje ze ktos to doczyta

.
Z góry dzięki za wskazówki jak mogę wykluczyć uszkodzone immo i szukać dalej.