Autor Wątek: Czym wiercić otwór na zawór (włókno szklane)  (Przeczytany 2189 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czym wiercić otwór na zawór (włókno szklane)
« dnia: Sierpień 13, 2010, 00:10:00 am »

Maniac1

• Gość
Siema,

1. Montowałem instalację i rozwaliłem zawór w który wchodzi pistolet. Wcześniej zamontowałem nowe boczki i kurde nie wiem czy samemu wiercić otwór w tym włóknie szklanym, a jeżeli tak, to czym?

2. Chcę przejść z butli w aucie na butlę pod autem. Taka butla to swoje waży i się zastanawiam czy nie dać gazownikom do zrobienia. Wiecie może jakiego rzędu są to koszty? Butla + przewody (bo stare to za krótkie będą)?

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 13, 2010, 19:27:24 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Maniac1, ja otwory w tworzywie, to robię sobie zazwyczaj lutownicą. Ale nie wiem, czy przez ten boczek da radę. Myślę, że tak.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 13, 2010, 19:36:46 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Te boczki są z lipnego laminatu to nie ma problemów w psuciu tego. Zwyczajną otwornicą z supermarketu nawet wyjdzie...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 15, 2010, 23:14:24 pm »

Maniac1

• Gość
Dobra, znalazłem na allegro blaszki do podwieszania zaworu więc problem z głowy. Ale mam do was kilka pytań, podstawowych w kwestii montażu LPG.

1. Kupię sobie przewód miedziany, baryłki i docisk baryłki. Ale czym kurde się wygina przewód miedziany w baryłce, że zachowuje szczelność? Bo przecież przewód ma fi 6mm normalnie, a przy gwintach jest jakby rozszerzony. Tym dociskiem się to robi?

2. Czy zbiornik LPG taki  może być podwieszony na zewnątrz samochodu?

3. Z włącznika gazu idzie przewód do butli, do elektrozaworu. Wchodzi w elektrozawór i wychodzi z niego i 2 cm dalej się znów chowa. Pytanie dotyczące podstawy podstaw - czy może się zdarzyć sytuacja, że po zmianie na zbiornik powyżej będę musiał ciągnąć instalację do włącznika, bo okaże się, że nowe elektrozawory mają inny sposób włączania?

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 15, 2010, 23:42:49 pm »

waszczo

• Gość
Co do przewodu to na ucięty przewód nakładasz nakrętkę potem tą okrągłą obrączkę, wkładasz tam gdzie trzeba i dokręcasz mocno, wszystko samo się zaciska :) sam nie chciałem w to wierzyć że to takie proste póki nie zobaczyłem u gaziarza.