Autor Wątek: pytanko co do założenia podpory wału  (Przeczytany 2348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pytanko co do założenia podpory wału
« dnia: Sierpień 13, 2010, 20:37:29 pm »

klosplandeka

• Gość
witam przymierzam sie do zalozenia nowej podpory wału i w zwiazku z tym mam pytanie - czy mozna zalozyc je "na odwrot"? nie bede sie kierowal poprzednikiem ktory ja wymienial bo widac ze chyba zalozyl zle. najlepiej jakby ktos mial zdjecie albo jakis rysunek z ksiazki jak to powinno wygladac.
 z gory dzieki

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 18, 2010, 22:43:34 pm »

klosplandeka

• Gość
kolego mialbym prosbe: moglbys wkleic ten rysunek tu na forum?? bo nie mam Morawskiego

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 19, 2010, 13:05:14 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Moim zdaniem nie da się założyć tego "na odwrót". Wiec jeśli wymieniasz to zrób tak jak jest teraz...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 19, 2010, 13:42:03 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
jak to się nie da  :?:  wał musi zostać dokładnie oznaczony przed demontażem a szczególnie spasowanie na wieloklinie musi zostać zachowane, przesunięcie o 1 ząb spowoduje wibracje wału po złożeniu tak więc oznacz  obie części bardzo dokładnie względem siebie
tak czy inaczej zalecane jest wyważenie wału  po złożeniu.
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 19, 2010, 15:03:27 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
Jest pytanie o podporę a nie o wał. Jak inaczej można założyć podporę ?
A z tym przesunięciem o ząb na wieloklinie to już nie przesadzaj.
Chcesz wyważać wał po założeniu do samochodu ?
A samo zalecanie wyważania wału przeczy zalecaniu założenia go dokładnie identycznie w wieloklinie.
A co z wymianą (nie naprawą) całego wału ?
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 19, 2010, 18:33:43 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
widzę że nigdy tego nie robiłeś chyba żeby zdjąć i założyć nową podporę trzeba  rozłączyć wał z krzyżaka  ( koniecznie nowy krzyżak przy skladaniu) a potem  na  wieloklinie   tak więc    jak ktoś chce zrobić to fachowo a nie na od....l to niech się przyłoży solidnie a nie potem będzie pisał posty - wibracje auta powyżej 40km /h
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 20, 2010, 12:10:13 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
widzę, że nie przeczytałeś pytania twórcy wątku...
albo domyśliłeś się tego o co naprawdę chciał zapytać tylko nie wiedział jak...  :wink:

żeby założyć podporę na wał to (oprócz rozebrania wału oczywiście) trzeba podporę włożyć na wał. I nie wiem jak można to zrobić "inaczej". Łożysko wetknąć na wał... albo wałem trafić do tego otworka na środku...  :mrgreen:

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 20, 2010, 20:29:24 pm »

Offline Mardas#1946

• Witajcie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Klubowicz
    • ATU + GSI 1,6,2000 r. LPG-AL 700,70U,klimatyzacja Fab. kontrolka AFR
Ja jak pamiętam,jak miałem 1,5 GLE,i mechanik wymieniał mi podporę wału z łożyskiem,to nic nie było wyważane.Fakt ,że oznaczał na końcówkach coś ? po zdjęciu wału,i tyle.Po zamontowaniu nowej podpory ,wyjechałem,i nic mi nie drgało.Ale to było z 15 lat temu.Na razie w swoim  GSI nie mam tego problemu :)
Mardas- Jimi wiecznie żywy !!!!!!!!!!!! ,a moje ATU nie do zdarcia !!!!!!

http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polonez_ATU/108123