Autor Wątek: Brak nawiewu na przednią szybe, brak cieplego  (Przeczytany 4321 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Brak nawiewu na przednią szybe, brak cieplego
« dnia: Wrzesień 27, 2010, 09:29:58 am »

ryan26

• Gość
Witam.
Problemem jest calkowity brak nawiewu na przednią szybe, cieplego powietrza też nie posiadam. Jeśli ktoś potrafi mi pomóc to bardzo prosze :) Dodatkowym zapytaniem jest czemu nie dziala 4 stopien (max) dmuchawy ??

« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 27, 2010, 10:06:22 am »

Offline timi0709

• Nowicjusz
    • Caro Plus 1.6GSi '98, Caro 1.6GLE '95- weteran
Co do nawiewu na szybę to mozliwe że spadł ci wąż podciśnienia, który uruchamia siłownik który przesówa klapkę od nawiewu na szybę.
Co do ciepłego powietrza to powinieneś wyczyścić nagrzewnicę lub wymienić na nową (też tak miałem wyczyściłem sodą kaustyczną).
Co do 4-tego stopnia dmuchawy to sprawdź bezpiecznik odpowiedający za nawiew.
Polonez Caro Plus 1.6GSi

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 27, 2010, 10:18:25 am »

ryan26

• Gość
Bede wdzieczny jak wyjasnisz gdzie jest mniej wiecej ten wąż i w jaki sposob wyczyscic nagrzewnice (rozkrecic, szmatka itp ?)

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 27, 2010, 13:59:31 pm »

Offline junior

• magDaymnVE
  • Nowicjusz
Jeśli chodzi o brak ciepłego powietrza to mogła ci spaść linka lub zaczep od pokrętła. Są na to dwa sposoby aby sprawdzić wkładasz ręke od strony schowka, leżąć najlepiej na plecach i namacalnie sprawdzasz czy jest wszystko na miejscu o ile wiesz o czym się mówi. Drugi sposób to wyjąć radio i tamtędy wsadzić ręke i sprawdzać.
Co do ciepłego powietrza możesz mieć także zakamienioną nagrzewnice, pozostaje płukanie/wymiana na nową( koszt od 150zł- do nawet 400zł za oryginalną).
Właśnie jestem w trakcie prac związanych z wymiana nagrzewnicy, mam rozebraną całą deske rozdzielczą, więc jakbyś nie wiedział gdzie co jest to mogę pstryknąć jakieś foto.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 27, 2010, 15:38:53 pm »

Offline timi0709

• Nowicjusz
    • Caro Plus 1.6GSi '98, Caro 1.6GLE '95- weteran
Ten węzyk mógł się zsunąć przy regulatorze (tym co ustawiasz gdzie ma wiać) lub przy siłowniku, który jest za konsolą.
Nagrzewnicę najlepiej było by wyjąć i wyczyścić porządnie jakimś odkamieniaczem lub tak jak ja sodą kaustyczną.
Polonez Caro Plus 1.6GSi

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 05, 2010, 23:04:08 pm »

Offline Adampio

• Sympatyk
    • Caro Plus GSI '98
Cytat: "ryan26"
Problemem jest calkowity brak nawiewu na przednią szybe, cieplego powietrza też nie posiadam.

tak jak Koledzy pisali sprawdzić czy linka od pokrerla zimne-cieple sie nie wypiela
A co do braku nadmuchu na szybę to ja najpierw bym sprawdzil silownik penumatyczny kolo pedalu gazu - czy sie nie wypiął z dzwigni ktora napedza

Odp: Brak nawiewu na przednią szybe, brak cieplego
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 19, 2012, 14:11:18 pm »

Offline Krisstof

• Sympatyk
    • Caro 1.4 GLI, Caro 1.6GLE zeswapowany na 1.4
.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2012, 14:42:49 pm wysłana przez Krisstof »

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 19, 2012, 20:13:24 pm »

Offline KubaPsk

• Sympatyk
    • ATU+ '98r. 1.6GLI
Panowie, u mnie niby wszystko jest w porządku tj, pod maską rurka cała dochodzi i wychodzi z kuli od podciśnienia, ale przełączanie nawiewu nie działa. Gdzie można szukać przyczyny jeżeli przy panelu jest wszystko dobrze ale nawiew jest tylko na szybę ?? Czy kula pod maską skończyła żywot ??
Trzy genialne stwierdzenia które idealnie do siebie pasują :D
Basta - "Nic się nie ryj"
Zoltan#1930 - "Będzie dobrze"
Stingerek - "Dogadamy się" :D

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 19, 2012, 20:26:26 pm »

Offline pold20

• Sympatyk
  • REDTOP
    • Panda I 1.2 75 fire, Borek 2.0 DOHC GSI, Caro Plus 1,4GTI 16V, Caro Plus RED TOP, Caro Plus RED TOP Turbo, Omega A 3000 24V
Panowie, u mnie niby wszystko jest w porządku tj, pod maską rurka cała dochodzi i wychodzi z kuli od podciśnienia, ale przełączanie nawiewu nie działa. Gdzie można szukać przyczyny jeżeli przy panelu jest wszystko dobrze ale nawiew jest tylko na szybę ?? Czy kula pod maską skończyła żywot ??
Albo zepsuło się pokrętło od regulacji albo wąż od podciśnienia się przedziurawił. Jeśli wąż jest dziurawy albo wypiął się to powinno być słychać syczenie gdzieś w środku pod deską.
Żyj tak jak jutro miał być koniec świata

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 28, 2012, 14:50:11 pm »

Offline Poldi98

• Sympatyk
    • Caro+ GSI 2000r.
Co do regulacji gdzie ma dmuchać, tak jak mi któryś kolega z forum napisał, kładziesz się na przednim fotelu kierowcy tak żebyś miał głowę na pedałach patrzysz w lewo, tam są dźwigienki od regulacji kierunku dmuchawy. pokręć pokrętłem i patrz czy wszystkie są w prowadnicach.
Był : Caro+ 1.4 69E 98r.
Jest: Caro+ 1.6 GSI 2000r. 70u

"Handlarz kombinator ze znikomą kompetencją !"