Autor Wątek: Jak zrobic aby samochod odpalal na gazie?  (Przeczytany 11081 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak zrobic aby samochod odpalal na gazie?
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 28, 2010, 22:52:03 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Cytat: "misiek_staszic"
Tak, elektrozawory gazu elektrozaworami gazu, ale trzeba jeszcze odłączyć wtrysk benzyny. To nie tak hip - hop, trzeba dokonac pelnego przelaczenia na lpg, sterowac krokowcem (jesli jest). Chyba lepiej wymienic centralke na taka z opcja odpałki na gazie. I bezpieczniej... A to tez wazne...

Jeżeli odpali na gazie, to już sobie 'przegazuje" i reszta elektroniki przejdzie na Lpg.

« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 28, 2010, 23:13:37 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Cytat: "BARTEK#1925"
Nie kumam po co kombinować, odpalać na benzynie, potem przełączać na gazownię.

No tak by było kulturalnie i miło dla silnika, membran itp...
Ale np ostatnio przez miesiąc jeździłem bez zbiornika paliwa bo jakiś kretyn wymyślił, że pompa ma być w nim utopiona...
I odpalanie na gazie wtedy pozwala na użytkowanie pojazdu w ogóle...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 29, 2010, 10:33:29 am »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Darku, zależy która generacja, ja mam pierwszą więc mam taką możliwość.
Generalnie silnik w pizde nie dostanie, ale membrany na pewno, wiem to po swoim poprzednim parowniku.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 29, 2010, 10:34:36 am »

Offline show

• Sympatyk
    • FSO 1500
A ja mam przełącznik 3pozycje ,benz, gaz i tzw automat na srodku,ze sam po przegazowaniu sie przełącza na lpg, i teraz pytanko małe do was ,jak przełącze na lpg jak mam cieply silnik ,w celu odpalenia na lpg to nie chce sie włączyc(nie zapala sie dioda na zielono i nie cyka elektrozawór) i i tak odpala na benz, a wczesniej to działało, co mogło sie spsuć?? instal brc

« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 29, 2010, 15:18:30 pm »

Offline oprawca_1978

• Sympatyk
Dokładnie. Przy przełączeniu na tryb pracy b/g, jeśli masz włączony zapłon a silnik nie chodzi, powinno dać się słyszeć włączenie i wyłączenie elektrozaworów na butli i na parowniku.

Taką metodę, parę razy przełączenia na ten tryb przed odpalaniem silnika stosowałem w moim Poldoroverze, by w ten sposób wpuścić w dolot trochę gazu przed jego odpalaniem, zwłaszcza w zimie. Takie "pseudossanie".
Kilka razy, jak miałem kłopot z odpalaniem z gazu (pompa paliwa padła w nim na dwa lata przed jego obecnym przestojem), to podłączałem na "dziko" plus do zwory elektormagnesów, by wpuścić gaz do dolotu. Silnik wtedy odpalał prędzej, niż bez tego zabiegu, ale nie było mowy o jego uruchomieniu za pierwszym, czy drugim razem. Dopiero trzecie, piąte i kolejne "kręcenia" wprawiały go w działanie.

Odpalanie z gazu, zwłaszcza zimnego silnika - to awaryjna ostateczność, nie powinno się tego robić.
Jak Kuba Bogu - tak Bóg Kubańczykom!

« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 29, 2010, 18:06:07 pm »

Offline Spoksik

• Sympatyk
Ogolnie wystarczy zebym podlaczyl plus pod ten zawor? Tzn mam dwa zawory: przy butli i parowniku i powinno odpalic?
Brum, brum
Abimexem toczyc sie:)

« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 29, 2010, 19:46:42 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Tak. Wystarczy jak podłączysz do jednego.

« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 29, 2010, 19:50:28 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Cytat: "show"
Cytat: "Grzech#1938"
Jeśli centralka jest dobrze wykonana i sprawna
aha czyli pewnie poszła centralka?? (na lpg to trochę zielonawy jestem), no dioda sie nie zapala ,ciagle swieci na czerwono mimo przełączania guzika, wczesniej przełączalem i dioda szla na zielono i cykał elektrozawor i fura odpalala na lpg, a teraz jest brak reakcji na przełączanie na lpg

Na to wygląda.
 - Centralka to nie jest coś skomplikowanego - ot taki przełącznik + bajer z wejściem z obrotomierza.  :)
Jak przełączasz na benzynę to po prostu włączasz zasilanie dla wtryskiwacza i pompy.
Jak jak na gaz to je odłączasz, a napięcie idzie do elektrozaworu od gazu (i jeszcze czasem do emulatora czyli udawacza wtrysku).
 A ten dodatkowy bajer powoduje, że zasilanie LPG nie może się uruchomić jak centralka nie dostaje tych samych impulsów co obrotomierz. :) (Czyli jak silnik się nie kręci).
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 29, 2010, 20:31:58 pm »

Offline Spoksik

• Sympatyk
Cytat: "utek"
Tak. Wystarczy jak podłączysz do jednego.

To wtedy wygodniej bedize jak podepne sie pod ten co znajduje przy parowniku. Teraz drugie pytanie: Ktory to plus??
Brum, brum

« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 30, 2010, 18:48:51 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Powinny być po pierwsze opisane, po drugie do minusa na ogół idzie kabel, który gdzieś niedaleko jest przykręcony do nadwozia.  :)
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 30, 2010, 19:51:59 pm »

Offline Spoksik

• Sympatyk
No to powiem tak. Samochodzik odpalil:) Gaz ustawilem ze trzyma obroty(wiadomo trzeba bedzie podjechac na regulacje) Pozniej juz odpalal bez problemu co mnie cieszy. lalem tez oleine z parownika. Troche jej bylo. Dzieki wszystkim za rady;) Teraz musze sie jeszcze popytac troche w innych sprawach.Pozdrawiam!!
Brum, brum

« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 08, 2010, 21:26:27 pm »

punisher

• Gość
Mam najprostrzą instalację Lovtec z śrubą na wężu, przełącznik (centralkę) w kabinie na trzy pozycje: gaz (góra), zero (środek), benzyna (dół). W pozycji zero ani nie mam gazu ani nie mam benzyny, nie potrafię go odpalić, musi być przestawiony na dól albo na górę. Oczywiście przełączenie na pozycję gaz tylko wtedy otwiera elektrozawór na butli gazowej (slychać stuknięcie na butli).

Zapalam wyłącznie na gazie w lecie i w zimne dni. Jeśli minus 15 w zimie to polewam parownik powoli wrzątkiem jeśli coś zostanie z herbaty i startuję na gazie. Membrany mam wytyrane, parownik do czyszczenia temat na kiedyś stąd traktuje go źle. Nie używam wogóle cięgna ssania do gazu i do benzyny, na benzynie oczywiście wóz też mogę wystartować i też jedzie, ale wożę 10 litrów na wypadek awarii. Ponieważ kilka miesięcy nie używałem benzyny to muszę go profilaktycznie wkrótce przegonić na benzynie.

Z tego co słyszałem mój model ma pompkę paliwa mechaniczną czyli pompuję pedałem gazu paliwo do gaźnika przed zapalaniem. Natomiast gaz wtryskuję przed zapaleniem wciskając drugi przycisk tylko od gazu: zero-jeden. Tego przycisku praktycznie wogóle nie używam chyba że wóz stoi kilka dni lub tydzień i gaz swobodnie uleciał z parownika/zaworów. Wciskam na jeden gaz syczy - wchodzi do parownika puszczam przycisk odskakuje na zero. To takie pseudossanie gazu lub inaczej: rozruszanie uśpionego wyschniętego parownika.

Przedprzedostatni właściciel auta co jakiś czas odpalał na benzynie, poprzednik przez conajmniej rok nie używał/nie woził wogóle benzyny, ja przez 1.5 roku nie odpalam na benzynie, wyłącznie gaz. Dlaczego ten parownik nie padł jeszcze? Mało tego, zrobię dobry wynik spalania? membrany nie powinny istnieć, auto uratowane od złomu. Czekam aż będę robił regenerację parownika bo raczej mu się należy.

« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 08, 2010, 21:38:46 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
pompki mechanicznej nie napędza pedał gazu, więc pompować sobie możesz. pedałem uruchamiasz jedynie pompkę przyśpieszającą w gaźniku.
po za tym- H E R B A T Y- samo- -  H, H,  H,  H .
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 13, 2010, 23:32:26 pm »

Offline Łukasz_ERW

• Sympatyk
Generalnie jak jest przełącznik 2-pozycyjny (1-benzyna, 2-gaz, ale odpala na benzynie i przełącza się przy zadanych obrotach) to i tak można odpalić na samym gazie. Aby to zrobić należy wybrać pozycję GAZ, włączyć zapłon (zielona dioda od gazu miga), przełączyć na benzynę i z powrotem na gaz (zielona dioda od gazu świeci) i odpalamy na gazie.