Autor Wątek: Kabelek od gazu do przewodu WN  (Przeczytany 4106 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kabelek od gazu do przewodu WN
« dnia: Październik 12, 2010, 17:25:11 pm »

Offline Spoksik

• Sympatyk
Witam.Bede wymienial kable WN i mam pytanie. Co zrobic z kabelkiem idacym od jakiejs wtyczki ktory jest opleciony wokoł przewodu WN??
Zrobic tak samo czy cos innego??
Brum, brum
Abimexem toczyc sie:)

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 12, 2010, 18:58:31 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Zrób tak jak jest.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 12, 2010, 20:01:17 pm »

Offline Spoksik

• Sympatyk
DObra tak zrobie. Ogolnie jakie to ma zadanie ze sie tak spytam?? Po co to jest tam owiniete?
Brum, brum

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 12, 2010, 20:33:46 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Bo ktoś nie miał pojęcia gdzie jest kabel z modułu do obrotomierza.  :mrgreen:  Zgodnie ze schematem podłączania centralki od gazu ten kabelek powinien być podłączony razem z obrotomierzem.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 12, 2010, 20:44:32 pm »

Offline Spoksik

• Sympatyk
No to lipa:) Ja grzebac nie bede bo sie nie znam. Zrobie tak jak bylo. Dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam
Brum, brum

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 12, 2010, 22:51:26 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Ty to masz prawo. Ale zabawne jest jak wielu gazowników nie potrafi tego kabelka prawidłowo podłączyć... :lol:

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 13, 2010, 17:26:34 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
jezeli chodzi o obrotomierz, to na cewce zaplonowej sa 2 wyjscia. Ktorys z nich jest, nie wiem ktory dokladnie. Na jednym jest plus po stacyjce, a na drugim jest obrotomierz. Miernik powie wszystko.

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 13, 2010, 21:23:21 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
U Spoksika będzie inaczej.

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 13, 2010, 21:30:21 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Ja podpowiem, że w zależności od tego jak nawiniemy ten przewód autko na różnych obrotach będzie się przełączać na LPG ( chodzi mi o ilość zwojów na przewodzie WN ).
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 13, 2010, 22:30:10 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Cytat: "FaZi"
jezeli chodzi o obrotomierz, to na cewce zaplonowej sa 2 wyjscia. Ktorys z nich jest, nie wiem ktory dokladnie. Na jednym jest plus po stacyjce, a na drugim jest obrotomierz. Miernik powie wszystko.

Brązowy kabel jest od obrotomierza, a niebieski od zasilania. :)

..podlaczenie kabelka...
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 14, 2010, 16:08:41 pm »

zbigniew1959

• Gość
Na stronie :
                           http://www.lecholpg.pl/index.php?act=produkty&pid=wrm
jest napisane , ze :
UWAGA! Sterownik WRM nie działa z impulsami obrotów pobranymi przez nawijanie cewki na przewodzie wysokiego napięcia. Do prawidłowego działania konieczne jest podłączenie wejścia obrotów bezpośrednio do wyjścia modułu zapłonowego (popularny "minus cewki").

Czyli wynika z tego , ze sa dwa sposoby na podlaczenie tego kabelka.

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 14, 2010, 23:51:15 pm »

franca

• Gość
No ja mam też zawinięte i wszystko ładnie działa.

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 15, 2010, 13:24:00 pm »

Offline Spoksik

• Sympatyk
Mam zawiniete i dziala wszystko. Dzisiaj przejechalem 30 km od razu i dobrze sei sprawowal. Ogolnie to dosyc glosno jest jak sie jedzie powyzej 110 km/h.
Brum, brum

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 15, 2010, 13:56:32 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
W większości aut (łącznie z moim), które widziałem jest owinięte i dobrze działa, niemniej właściwe podłączenie jest takie jak napisałem wyżej.

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 17, 2010, 21:09:27 pm »

Offline Spoksik

• Sympatyk
Znalazlem na forum taki cytat
"regulację zaczyna sie od:
mamy np.zupełnie rozregulowaną instalkę, odpalamy auto, (jesli nie chce, odkręcamy srubę na wezu, byle auto zaskoczylo) srubę na wezu przykręcamy powoli az auto zacznie przygasać, następnie odkręcamy o 1 obrót(potem sie dokładniej dostroi)

następnie regulujemy parownik, srubkę najpierw przykręcamy az zacznie przygasac silnik, nastepnie wykręcamy az znowu zacznie przygasac- wyznaczamy w ten sposób "widełki" w ktorych dawka gazu jest odpowiednia by silnik chodził. ustawiamy srubę po srodku (liczymy sobie obroty jakie sruba wykonuje pomiedzy granicami,
gdy chcemy by auto mniej paliło przykręcamy srubę blizej granicy, jesli jednak zależy nam na większej dynamice odkecamy jednak bedzie to powodowało większy apetyt na paliwo

srubę na wezu po dokonanej regulacji parownika regulujemy znow poprzez skrecenie jej az silnik zaczyna przygasac i stopniowe odkręcanie po 1/4 obrotu, az motor bedzie ładnie reagował na dodanie gazu (na ogól wystarcza około 1 obrtót od momentu przygasania na wolnych obr)

jest to skuteczna i powszechnie stosowana metoda regulacji instalacji bez posiadania analizatora spalin, zajmuje gora 3 minuty a mamy pewnos ze gaz jest na prawde wyregulowany blisko ideału "

Czy regulacja parownika voila z jedna srubka bedize odbywac sie tak samo??? Wystarczy znalesc momenty kiedy silnik sie dlawi i wystarczy ustawic w takim polozeniu aby byl ekonomiczny albo żwawy?
Brum, brum

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 18, 2010, 11:40:42 am »

Offline oprawca_1978

• Sympatyk
Prościej się nie da, z tymże ja śruby przy silniczku krokowym nie ruszam już (mam instalację II generacji, taką samą w Poldoroverze i w Nexii 1.5 SOHC), obejście gazu w obu mam całkowicie zakręcone (w obu mam parowniki Tomasetto AT 100 HP), a reguluję je śrubą on napinania sprężynki dźwigni zaworka klapkowego cienkiej membraty parownika.
Jak silnik coś zaczyna na gazie nie tak chodzić, najpierw ją odkręcam na maksa, sprawdzam, czy sprężyna nie zeskoczyłą z wypustu dźwigienki zaworka (potrafi spaść), albo czy nie zakleszcza sie o uszczelkę separatora części parownika (też tak miałem). Wtedy wkręcam tą śrubkę na pracującym na wolnych obrotach silniku dotąd, aż zacznie on pokasływać od za ubogiej mieszanki. Wtedy odkręcam ją o jakieś max. pół obrotu - i jest po sprawie.
Dynamika samochodu zależy głónie od stopnia odkręcania śruby przy silniczku krokowym (nie wszystkie instalacje II generacji ją mają). Ale jak się już ją ruszy, w tą czy w tamtą stronę, to od nowa trzeba przeregulować śrubkę od membrany parownika, bo zmienia się praca parownika (im bardziej odkręcona jest ta śruba - tym większe jest podciśnienie w przewodzie parownika i tym bardziej trzeba wkręcić ww. śrubkę membrany - i odwrotnie).
Nigdy nie miałem z gazownia problemów, Poldoroverem zrobiłem na lpg 100 kkm w pięc lat, Nexia ma na gazie przejechane jakieś 150 kkm w jakieś osiem lat niecałe - i oba samochody pracują dobrze w zimie, w lato, itd..
Trzeba nieco lepiej dbać o zapłon, bo jeśli on niedomaga, to gaz będzie strzelał.
Jak Kuba Bogu - tak Bóg Kubańczykom!