Autor Wątek: Złamane oparcie w IG Relax.  (Przeczytany 2033 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Złamane oparcie w IG Relax.
« dnia: Październik 27, 2010, 22:42:02 pm »

atu07

• Gość
Witam.

Panowie i Panie. Posiadam w swoim Atu fotele IG Relax. Dzisiejszego wieczora stała się straszna rzecz. Mianowicie pękło mi oparcie fotela kierowcy.  Jutro podmienię fotel kierowcy z fotelem pasażera, a ten złamany spróbuję rozebrać, aby się dostać do stelaża oparcia. I tutaj moje pytanie. Czy ktoś już kiedyś rozbierał fotel IG Relax?? Prosiłbym o jakieś porady i wskazówki co jak zdemontować abym nic nie urwał i nie uszkodził. Szkoda by mi było wsadzać coś innego zamiast tego fotela, gdyż wizualnie bardzo mi odpowiada ten komplecik.

Pozdrawiam.

PS. Czy w ogóle da radę pospawać/poskręcać/połatać złamany stelaż w Groclinach??

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 29, 2010, 08:01:39 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
A czy przypadkiem oparcie Relaxa nie jest takie samo jak standardowe oparcie z najnowszych foteli tych z pluszaka...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 29, 2010, 09:24:38 am »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Moim zdaniem jest wyższe i oczywiście może różnić się szczegółami na tyle, że sa niewymienne...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 29, 2010, 09:30:29 am »

atu07

• Gość
Cytat: "Bocian_s#313"
A czy przypadkiem oparcie Relaxa nie jest takie samo jak standardowe oparcie z najnowszych foteli tych z pluszaka...

Tego to nie wiem, gdyż jakoś nie miałem przyjemności z plusami.

Ponieważ auto było mi potrzebne wczoraj na wieczór, więc wczoraj wziąłem się za ten fotel i rozebrałem go do gołego stelaża i pojechałem pospawać to oparcie. Pękło mi ono kilka centymetrów od osi regulacji pochylenia. Większej filozofii nie ma żeby ten fotel rozebrać. Denerwujące były takie "spinki-kółeczka" zrobione z jakiegoś drutu jak by aluminium. Było nimi pospinane obicie oparcia na samym dole i w paru innych miejscach w oparciu. Ich rozpięcie było jeszcze znośne, ale później pospinać to wszystko z powrotem to już lekko denerwowało, ale jakoś poszło. Chciałem zrobić małą foto-poradę jak rozebrać taki fotel, ale niestety aparatu nie używałem długi czas i bateria siadła po dwóch fotkach, a nie miałem czasu na jej ładowanie.

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 02, 2010, 18:27:10 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Przerabiałem już to Za pierwszym razem szło mi ciężko,ale teraz to już mam praktykę.Te spinki to najlepiej uciąć kleszczami a co do relaxów i zwykłych foteli, to wyglądają podobnie ale to nie to samo.Po założeniu obić z relaxów na gąbki ze zwykłych będą strasznie 'obwisłe'

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 02, 2010, 22:05:44 pm »

Offline MaciejFSO

• Sympatyk
    • FSO Polonez 1.5LE '87 (2.0 DOHC)
Cytat: "atu07"
Ich rozpięcie było jeszcze znośne, ale później pospinać to wszystko z powrotem to już lekko denerwowało, ale jakoś poszło.

Jak obszywałem swoje IG Standardy, to te spinki wziąłem poobcinałem, a w ich miejsce użyłem opasek plastikowych tzw. "try-tytek". Dużo szybciej i zdrowiej dla psychiki. :)
Kazde auto jest najlepsze na swiecie pod warunkiem ze jest to auto z FSO!!!!!!!!! ;-)
2.0 DOHC, Łada brake system! :)
LPR - liga punk rocka

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 03, 2010, 12:15:45 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
No to ja jestem hardcorem, założyłem te metalowe "opaski" z powrotem :twisted:
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 03, 2010, 18:15:43 pm »

Offline MaciejFSO

• Sympatyk
    • FSO Polonez 1.5LE '87 (2.0 DOHC)
BARTEK#1925, wszystko się da. Tylko czasami jest jest to nie opłacalne, a w tym przypadku mi się nie opłacało tracić nerwów.
Kazde auto jest najlepsze na swiecie pod warunkiem ze jest to auto z FSO!!!!!!!!! ;-)
2.0 DOHC, Łada brake system! :)
LPR - liga punk rocka