Autor Wątek: Jak wymienić tylny most w PN caro Plus 99?  (Przeczytany 2664 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak wymienić tylny most w PN caro Plus 99?
« dnia: Październik 28, 2010, 13:39:41 pm »

szczurek300

• Gość
Witam. Padł mi most w PN i muszę wymienić na nowy. W warsztacie chcą za to 300 pln więc zastanawiam się nad tym zeby zrobić to samemu. Sęk w tym, że nie wiem co po kolei trzeba robić, żeby wszystko grało. Moglibyście opisać mniejwięcej przebieg wymianu mostu. Z góry dzięki

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 28, 2010, 14:02:30 pm »

waszczo

• Gość
Przydałby się kanał, chociaż bez też powinno pójść.

1. Odkręcasz wał od mostu.
2. Tyłek w górę  :P Najlepiej postawić poldka za przednie mocowania resorów z obu stron np na cegłach, byle było stabilnie.
3. Zdejmujesz koła.
4. Odkręcasz amortyzatory i drążki od mostu - nie musisz ich zdejmować, wystarczy odkręcić od strony mostu.
5. Odkręcasz przewody hamulcowe i linkę od ręcznego, zatkaj czymś końcówki bo to może potrwać...
6. Odkręcasz mocowania mostu do resorów.
7. Podnosisz most tak, żeby wyskoczył z tych mocowań, możesz po jednym.
8. Wyciągasz most.... Ja robiłem to w ten sposób, że przesunąłem most w jedną stronę, tak, żeby jedna strona całkowicie weszła pod samochód, wtedy wystarczy przesunąć tą stronę lekko po skosie i w dół i zrzucić drugą część mostu z resora - wyciągnięte :) Bardzo fajnie jak masz do tej czynności drugą osobę, siłujesz się z mostem pod autem, a druga osoba przerzuca tą drugą część przez resor - most jest dość ciężki więc to będzie dużym ułatwieniem :)
9. Wkładasz nowy most w odwrotnej kolejności.
10. Przykręcasz wszystko - jeżeli nowy most masz bez półosi itd, to wkładasz ze starego.
11. Przykręcasz koła.
12. Opuszczasz poldka na koła i przykręcasz wał.
13. Dolewasz oleju do mostu i odpowietrzasz hamulce  :mrgreen:

Ogólnie wymiana mostu jest łatwa, nie wymaga większego kombinowania i wiedzy, ale za to trochę siły i cierpliwości  :P Jak dobrze pójdzie spokojnie wyrobisz się w 3 godziny.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 28, 2010, 17:16:17 pm »

szczurek300

• Gość
Wielkie dzięki!

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 28, 2010, 17:58:58 pm »

Offline xmaniekx

• Macher
  • Sympatyk
    • C+ pinto turbo
Zawieszenie skręcaj na obciążonym, bo będziesz miał taczkę.

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 28, 2010, 18:24:57 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
przy wymianie samego mostu, to nie ma znaczenia.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 28, 2010, 23:12:42 pm »

Offline xmaniekx

• Macher
  • Sympatyk
    • C+ pinto turbo
Bez kitu, nie doczytałem poprzedniego opisu. Ja zdejmowałem resory z wieszaków i mostem "wyjechałem" do tyłu, stąd moja uwaga.
zdr