Autor Wątek: Tajemnice tankowania LPG  (Przeczytany 3551 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tajemnice tankowania LPG
« dnia: Listopad 14, 2010, 22:34:37 pm »

punisher

• Gość
CZeść. Znalazłem fajny filmik w sieci który pokazuje jak przebiega faktyczne tankowanie gazu od środka (kamera w zbiorniku gazu) oraz odbijanie elektrozaworu.  Jeśli macie podobne materiały rzućcie linkami, ja chętnie się czegoś nowego nauczę.
Filmik cały ekran: http://www.gazeo.pl/player.swf?file=pliki/c0f49b70f99d8b35a01a6ca1184066c2.flv&imgFile=img/5397c0c6_large.jpg  
Mniejsze okno filmu dostępne pod adresem na damym dole: http://www.gazeo.pl/gazeotv.php

Wygląda na to, że spalanie auta  czyli ilość dolewanego gazu do zbiornika pustego zalezy też od tego czy auto stoi prosto czy jest ... przechylone :).

Tajemnice tankowania LPG
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 14, 2010, 22:41:30 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Na tym filmiku.. jedyne co powoduje u mnie szybsze bicie serca.. to cena tego gazu :)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Tajemnice tankowania LPG
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 14, 2010, 22:45:41 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
No proszę Cię...
Co za tajemnica...
Zwyczajna spłuczka...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

Tajemnice tankowania LPG
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 14, 2010, 22:47:51 pm »

Offline oprawca_1978

• Sympatyk
Ja kiedyś ze dwa razy wyciągałem wielozawór z mojego Poldorovera, gdy butla odbijała jak chciała, tak więc sprawdziłem sobie jak to działa w rękach. Dla ciekawostek dodam, że winnym nieodbijania był filtr gazu! Po jego wyczyszczeniu butla zaczynała odbijać i odwrotnie, jak się zasyfiał, to zaczynały się kłopoty z odbijaniem wielozaworu. Dla czego - sam po dziś dzień nie wiem.
W moim drugim samochodzie, który ma gazownię od 2002 roku, butla zawsze odbijała i odbija do dziś, nic nie było z nią robione, działa należycie tyle lat, na LPG samochód ten zaraz będzie miał magiczne 150 kkm.
Jak Kuba Bogu - tak Bóg Kubańczykom!

Tajemnice tankowania LPG
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 14, 2010, 22:52:28 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Domyślam się, że dla niektórych, głównie przeciwników LPG ten film jest szokiem. Że Gaz to jednak w płynnej postaci jest w butli. :mrgreen:

Re: Tajemnice tankowania LPG
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 14, 2010, 22:57:18 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
Cytat: "punisher"
Wygląda na to, że spalanie auta  czyli ilość dolewanego gazu do zbiornika pustego zalezy też od tego czy auto stoi prosto czy jest ... przechylone :).

To pewnie w minimalnym stopniu. Niestety może być też spowodowane nieuczciwością obsługi. Zwłaszcza małych prywatnych punktów gdzie zależy im na jak największej sprzedaży...
Jeśli mają na pompach ustawione wysokie ciśnienie to pokona ono pływaczek a właściwie zaworek w naszym zbiorniku i wcisną do zbiornika 100 % pojemności...
Pół biedy jak zaraz to zużyjemy...
Wtedy wyliczenia spalania możemy sobie wsadzić.
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

Tajemnice tankowania LPG
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 14, 2010, 22:59:36 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

Dlaczego ? przecież wiesz ile zatankowałeś ?
nie  "1 butlę" tylko "ileś litrów"

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Tajemnice tankowania LPG
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 14, 2010, 23:00:07 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
Cytat: "utek"
Domyślam się, że dla niektórych, głównie przeciwników LPG ten film jest szokiem. Że Gaz to jednak w płynnej postaci jest w butli. :mrgreen:

Przeciwnicy to pewnie nie maja pojęcia o co chodzi w tym zasilaniem LPG ale warto czasem dla odmiany być czemuś przeciwnym i mieć "własne zdanie".
Ciekawe jak szybko by uciekali od takiej bomby czyli zbiornika z płynnym gazem i wykręconym wielozaworem...  :mrgreen:

[ Dodano: 2010-11-14, 23:03 ]
Cytat: "Stingerek"
Cytuj (zaznaczone)

Dlaczego ? przecież wiesz ile zatankowałeś ?
nie  "1 butlę" tylko "ileś litrów"

No właśnie:
Np przejechałeś 200 km i tankujesz. Teraz Twoje wyliczenia są zależne od tego ile Ci wcisnęli. I tyle są warte. Chyba, że najpierw do pustego tankujesz a potem jeździsz aż zabraknie i wtedy liczysz...

Tajemnice tankowania LPG
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 14, 2010, 23:06:41 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Cytat: "DF"
Ciekawe jak szybko by uciekali od takiej bomby czyli zbiornika z płynnym gazem i wykręconym wielozaworem...  :mrgreen:

Przerabiałem to kiedyś. Wylewałem gaz z butli przez otwór po wielozaworze. Ryscy wykorzystali to pewnie do zrobienia sztucznej mgły w smoleńsku.

Tajemnice tankowania LPG
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 14, 2010, 23:13:45 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

Chyba, że najpierw do pustego tankujesz a potem jeździsz aż zabraknie i wtedy liczysz...

Robię to troszeczkę inaczej - podsumowanie robię co miesiąc,, po 3-4 tankowaniach.
Wtedy skala błedu jest mniejsza wychodzi mi np że zatankowałem 195 litrów gazu na czym zrobiłem 2034km (ostatni miesiąc) ale trzeba od tego odjąć około 5% przebiegu na benzynie (odpalanie).

Tajemnice tankowania LPG
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 15, 2010, 09:46:00 am »

punisher

• Gość
Patrząc na ten zawór oraz pływak  na filmiku wygląda na to, że wystarczy mocno obrócić butlę w prawo i wtedy do zbiornika będziemy wlewali dużo więcej gazu niż wchodzi normalnie.  Ja mam butlę 40 a wchodzi mi max 31/32 litry i już kiedyś ją lekko przekrzywiłem, chyba za mało. Butlę w aucie mam zamontowaną po tej stronie co klapka wlewu benzyny czyli lewa strona auta patrząc od tyłu wozu, czyli wielozawór uderza w bagaże z tyłu.

Tajemnice tankowania LPG
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 15, 2010, 09:51:52 am »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
No i dobrze masz. Nie powinno się tankować max pojemności butli, tylko 80%.

Tajemnice tankowania LPG
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 15, 2010, 10:13:22 am »

Offline Roofi

• Sympatyk
  • Psuj ...
    • Był C+ 2000r 2.0 i.E.
Co do tankowania i ilości tankowanego paliwa... W moim przypadku w butlę 60l wchodzi 48,5l :) - jak wyjeżdżę rezerwę do cna ...

Można troszkę pływak przegiąć - wejdzie więcej ale ... będzie to jednak trochę ryzykowne.

Tajemnice tankowania LPG
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 15, 2010, 10:27:40 am »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
Nie dla zabawy jest tak zaprojektowane więc ja bym nie kombinował
Ja mam 50litrów butle i wchodzi tylko 42litry

Tajemnice tankowania LPG
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 15, 2010, 13:01:05 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Zaprojektowane tak jest ze względów bezpieczeństwa. 20% musi być powietrza w butli żeby gaz miał jak powiększyć objętość np w przypadku solidnego wzrostu temperatury.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

Tajemnice tankowania LPG
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 15, 2010, 18:11:30 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Cytat: "Grzech#1938"
Zaprojektowane tak jest ze względów bezpieczeństwa. 20% musi być powietrza w butli żeby gaz miał jak powiększyć objętość np w przypadku solidnego wzrostu temperatury.

raczej gazu ,a nie powietrza  :P
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Tajemnice tankowania LPG
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 15, 2010, 18:29:34 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Mieszaniny gazu z powietrzem jeśli już. Przecież przed pierwszym tankowaniem w zbiorniku nie ma próżni. :D
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

Tajemnice tankowania LPG
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 15, 2010, 19:16:52 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
a jest mozliwosc pozbycia sie powietrza - wystarczy drobna nieszczelnosc ,albo zadzialanie zaworu bezpieczenstwa ,
nie polecam jednak tego robic specjalnie
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Tajemnice tankowania LPG
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 19, 2010, 09:36:46 am »

punisher

• Gość
A czy w zimie gaz w stanie ciekłym "kurczy się" ma mniejszą objętość? Wiem, że wchodzi go więcej do butli, dlatego?

Tajemnice tankowania LPG
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 20, 2010, 14:39:53 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
gaz jak kazda ciecz :P zmniejsza objetowc w nizszej temp.