Autor Wątek: Światła dzienne w lampie Caro.  (Przeczytany 25864 razy)

Światła dzienne w lampie Caro.
« dnia: Listopad 15, 2010, 09:16:56 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Jak w temacie. były modele lamp wyposażone w dodatkowe gniazdo na żarówkę 21W obok odbłyśnika. Nawet niedawno na allegro widziałem.

CZy można te gniazda i żarówki używać jako światła do jazdy dziennej?? Mam kilka połamanych kierunkowskazów i kilka lamp przednich do caro. Może bym sobie coś takiego wyrzeźbił i zrobił jakiś układ przekaźnikowy do świateł dziennych.

Zastanawiam się tylko co na to prawo. Może ktoś ma coś takiego i podzieli się spostrzeżeniami/uwagami.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 15, 2010, 09:58:35 am »

Offline OLO

• Sympatyk
Założyłem am sobie keidyś pozycyjne. Otwór z wycięciem na łapki - oprawka z kierunkowskazu i żarówka 5W. Można się bawić, ale po co?
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 15, 2010, 10:24:02 am »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
Ja słyszałem że można jeździć na pozycyjnych i to się zalicza do świateł dziennych.

Prawo mówi że te światła mają tylko informować uczestników o tym że się poruszasz

Tak samo jak zakładają te listwy diodowe i tak jeżdżą, a nawet o tym było w jakimś programie na tvnturbo

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 15, 2010, 10:36:12 am »

wojtek.glogow

• Gość
Ale pozycji nie będzie widać z większej odległości a światła do jazdy dziennej mają świecić że tak powiem prosto w oczy jadących z naprzeciwka tyle że z małą mocą nie powodującą oślepienia. Bodajże w nowszych modelach audi jest to zrealizowane przez użycie świateł drogowych z ograniczoną mocą ( PWM, współczynnik wypełnienia 60%)

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 15, 2010, 12:45:30 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Ja tak zrobiłem w swoich lampach. Zrobiłem wycięcie tak, że pasuje oprawa z żarówką od kierunkowskazów 21W. Świeci lepiej niż pozycje ale oczywiście nie tak dobrze jak zwykłe mijania. Biorąc pod uwagę fakt, że w tym kraju (bez)prawa  wszystko musi być homologowane to zapewne jest to strasznie nielegalne. Tyle tylko, że stróże (bez)prawa niekoniecznie muszą mieć o tym pojęcie. Generalnie i tak w ładny słoneczny dzień jeżdżę bez tych głupich świateł i nikt się nie czepia. Tutejsi szeryfowie nie nudzą się w pracy więc nie zwracają uwagi na takie pie r do ły...

Ale myślę nad modyfikacją tego świecenia w kierunku obniżenia prądożarłoczności w kierunku LED lub jakiejś świetlówki zamiast tych 21W...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 15, 2010, 18:52:37 pm »

wojtek.glogow

• Gość
Polecam przyjrzeć się power ledom

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 15, 2010, 18:58:18 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Tak zrobione lampy (czyli dodatkowe żarówki 21W) miał Danielewicz z Forum Miłośników FSO. Zdaje się, że problemów z przeglądami nie miał żadnych
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 15, 2010, 20:34:03 pm »

snikers

• Gość
również mam tak dołożone 21W, czasem ktoś w słoneczny dzien mignie "zebym włączył światła" ale policja jakoś mnie nie zatrzymywała. wycinałem otwór i wklejałem gniazdo z potłuczonych kierunkowskazów, więc koszt praktycznie zerowy a do gniazda elegancko wchodzi oprawka z żarówką.

a prawo jak prawo nie ma homologacji DRL na kloszu i pozamiatane

[ Dodano: 15 Lis 2010 20:36 ]
aha, ze "zmieniłbym"  to dodałbym odbłyśnik (już mam przszykowane z przeciwmgielnych tylnych), żeby świeciło bardziej do przodu wypełnionym snopem niż rozświetlało klosz

[ Dodano: 15 Lis 2010 20:40 ]
ps. zdjecie z innego projektu

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 15, 2010, 21:13:16 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Można kupić reflektory z homologacją na żarówkę 21W.

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 15, 2010, 22:02:53 pm »

Offline pigini

• Sympatyk
  • Caro+/- ? 1,4 16v 1994
a nie łątwiej zamiast wstawia odbłyśnika, czy żarówkę luzem,  wsadzić 20 watową  meblową żarówkę halogenowa?

ma odbłyśnik i całkiem całkiem świeci na 14 woltach
Jeśli nie potrafisz naprawić czegoś młotkiem, masz problem natury elektrycznej.

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 15, 2010, 22:13:46 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
Tylko żarówka 20 W halogenowa ma 20 W i ciekawe jak będzie z jej trwałością przy dłuższym traktowaniu napięciem 14,5 V.
Jakieś mocne LED-y by się przydały...
Te power ledy to niby mocniejsze czy tylko nazwę maja mocniejszą ?
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 15, 2010, 22:17:08 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Są dużo mocniejsze.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 15, 2010, 22:25:30 pm »

Offline pigini

• Sympatyk
  • Caro+/- ? 1,4 16v 1994

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 15, 2010, 22:30:02 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
Strasznie duża jest. Nie zastosuje się w jej przypadku oprawy od żarówki kierunkowskazów.
I czy nie zepsuje się od razu przy prawie 15 V ?

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 15, 2010, 22:39:38 pm »

Offline pigini

• Sympatyk
  • Caro+/- ? 1,4 16v 1994
Cytat: "DF"
Strasznie duża jest. Nie zastosuje się w jej przypadku oprawy od żarówki kierunkowskazów.
I czy nie zepsuje się od razu przy prawie 15 V ?

Owszem duża to jest i tego sie nie da ukryć dlatego wolałbym halogenka o średnicy 35mm :wink:

Nie spali się, te żarówki mają układ stabilizacji dla każdej diody osobno  teoretycznie powinny wytrzymać do 18 V a 15 na pewno im nie zaszkodzi może będą się ciut mocniej grzały...
Te diody są sterowane prądowo.

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 15, 2010, 22:56:31 pm »

franca

• Gość
Działałem już kilka razy z diodami power led (Cree) i tak np. dla 3 diodwego 9W modułu Cree z kolimatorem 15-20 stopni zasięg 70m to nie problem. Ogólnie diody power led są bez porównania z wcześniejszymi prostymi diodami. Oczywiście trzeba sobie zdać sprawe że dioda za 10zl nie będzie świecić tak jak "taka sama" za 35zl.

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 15, 2010, 23:20:00 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Cytat: "DF"

Ale myślę nad modyfikacją tego świecenia w kierunku obniżenia prądożarłoczności w kierunku LED lub jakiejś świetlówki zamiast tych 21W...

Jakiej "prądożarłoczności" skoro to jest drobne 42W zamiast 110? To nie maluch z prądnicą żeby trzeba było akumulator aż tak oszczędzać.  :wink:

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 16, 2010, 00:14:52 am »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
A jeszcze lepiej mieć 6 W zamiast 42 W słaboświecace.
Przy standardowym alternatorze 55 A to wolę zimą prąd (paliwo) zużyć np na grzanie foteli niż na głupie świecenie.

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 16, 2010, 01:51:14 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
W kraju takim jak nasz, gdzie mamy 60 dni w roku słonecznych, a resztę w różnym stopniu pochmurne światła do jazdy dziennej to nie fanaberie tylko coś zdecydowanie pożytecznego, a koszt dodatkowego paliwa wypalone przez dodatkowe 42+10+10 +8 W bardziej się opłaca niż ryzyko bycia niedostrzeżonym na jezdni moim zdaniem. :)

Jak już koniecznie chcemy oszczędzać, to przecież można odłączyć na dzień podświetlenie zegarów, ideogramów nagrzewnicy i zapalniczki. W sumie to wychodzi koło 15 W. :)

Mój sąsiad jako lamp do jazdy dziennej używa halogenów z zamontowanymi żarówkami 21W.

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 16, 2010, 06:32:30 am »

Offline OLO

• Sympatyk
Cytat: "Grzech#1938"
nie fanaberie tylko coś zdecydowanie pożytecznego

Tia. Tylko ze człowiek przełącza się na zauważanie świateł a nie pojazdów. Nie ma świateł=stoi. Już 2 razy bym się naciął.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9