Autor Wątek: Jak zamalować tylnie okna w polonezie?  (Przeczytany 6918 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak zamalować tylnie okna w polonezie?
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 21, 2010, 09:23:55 am »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Cytat: "myszaradom"
Ja bym nadal była za folią nawet ta najtańszą, moim zdaniem efekt o wiele ciekawsze i co do tylnych szyb 100% legalny

Co ty gadasz, jesli punisherowi, nie zależy na estetyce to kupuje puszkę farby za 15zł i opitoli cały tył, z folią trzeba się pierniczyć trochę, żeby przykleić, coś przez nią zawsze widać będzie (chyba, że sobie kolega fundnie lustro weneckie  :mrgreen:), no i przykładowo po 2 latach prawie jej nie będzie widać bo wyblaknie od słońca. Szpraj jest równie legalny.
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 21, 2010, 15:58:53 pm »

punisher

• Gość
No farba byłaby najbardziej wygodna, a skoro to schodzi w rozpuszczalniku Nitro to OK, na wyglądzie mi jakoś szczególnie nie zależy, a widzę że przy foliach trzeba się narobić aby nie było pęcherzy itd.

« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 21, 2010, 16:06:51 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
Cytat: "punisher"
przy foliach trzeba się narobić aby nie było pęcherzy itd

Ale szybe oklejona folia duzo trudniej wybić.
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 21, 2010, 16:06:28 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Wcale nie trzeba się narobić przy foliach. Wystarczy nie robić tego na zewnątrz w piachu, wczesniej przelecieć szybę papierem 1500 z woda i po krzyku.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 21, 2010, 16:07:06 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
PS. Przecież nei zależy ci na estetyce... to co sie pęcherzykami przejmujesz ?

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 21, 2010, 20:51:41 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Kup sobie farbę w sreju do przyciemniania lamp. Zawsze coś tam bedzę przez to widać. Wydaje mi się, że bedzie efekt najciemniejszej folii, a nie wyblaknie i zrobisz to w 5 minut.
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 21, 2010, 22:04:16 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Można ewentualnie jak komuś spray bardzo nie pasuje okleić folią, ale nie taką do szyb tylko po prostu czarną. Inaczej mówiąc nieprzejrzystą.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 21, 2010, 22:44:34 pm »

punisher

• Gość
Tkx. :)

« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 21, 2010, 23:17:04 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
Ja proponuje folię ,  mozna ja chociazby w Castoramie kupić  , jezeli sie ma popularny kolor to moze i nawet w kolorze auta lub zblizonym odcieniu ;). Oklejanie to z zegarkiem na ręku jak oklejalem dwie szyby ostatnio (nizej foto) to 16 minut z odtłuszczeniem szyb. Ty będziesz miał troche większą szybę jedną. I to wmiare estetycznie wygląda i w razie wybicia szyby nie poleci odrazu do środka. Oklejalem tez boczne szyby i z wyjęciem szyby (montowana na uszczelkę) oklejanie mi zajelo godzinę łacznie ze wstawieniem jej ponownie w swoje miejsce.

Takze polecam okleić , a nie malować. Pózniej po podgrzaniu suszarką do włosów lub opalarka folia idealnie schodzi z szyb jak sie chce ją odkleić. A trzec , zmazywać pózniej farbę to by mi się nie chciało bo roboty z tym jest więcej aby tą szybę doczyścic dobrze z farby.

Tutaj foto szyb ktore oklejałem. W tych drzwiach są szyby.

Pozdrowionka ;)
Kiedyś był 125p oraz dwa Plusy - rover i ohv.

« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 22, 2010, 07:12:58 am »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
Ja mam rok czasu folię zwykła z przeceny w markecie i jakoś nic nie widać zęby wyblakła, a jeżeli kupisz odpowiednio mocną folię nie bd nic widać. Jedyny minus że jest trochę roboty przy nakładaniu, tyle że malując szybę pędzlem nie zrobisz tego na "gładko"

« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 22, 2010, 10:58:11 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Cytat: "Zoltan#1930"
Kup sobie farbę w sreju do przyciemniania lamp. Zawsze coś tam bedzę przez to widać.
A nieco z innej beczki... Ciekawe jak ta farba pradziłaby sobie z opuszczaniem szyb...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 22, 2010, 12:54:26 pm »

Offline Jaro

• Sympatyk
  • Ukryta opcja niemiecka
    • Caro Orciari OHV
Cytat: "Bocian_s#313"
Cytat: "Zoltan#1930"
Kup sobie farbę w sreju do przyciemniania lamp. Zawsze coś tam bedzę przez to widać.
A nieco z innej beczki... Ciekawe jak ta farba pradziłaby sobie z opuszczaniem szyb...

Pewnie nijak, bo jest bez utwardzacza, jak to szpraj :mrgreen:
LOW & SLOW

« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 25, 2010, 12:12:36 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
Punisher jak już okleisz i  cie psiarnia  zatrzyma i każe ci to zrywać bo inaczej zabiorą ci dowód rejestracyjny to daj  znać  bo długo to nie potrwa
 co innego auto typu van i z homologacją  na dostawcze tzw.kratka której już nie będzie  od 2011  a co innego osobowe.  i nie chodzi tu o przyciemnianie tylko o zaklejanie.
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 25, 2010, 13:05:07 pm »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
Cytat: "Mariusz#1926"
Punisher jak już okleisz i  cie psiarnia  zatrzyma i każe ci to zrywać bo inaczej zabiorą ci dowód rejestracyjny to daj  znać  bo długo to nie potrwa
 co innego auto typu van i z homologacją  na dostawcze tzw.kratka której już nie będzie  od 2011  a co innego osobowe.  i nie chodzi tu o przyciemnianie tylko o zaklejanie.

Może je nawet zakleić i nic mu nie mogą zrobić jedynie co nastraszyć i tyle ale przepisu na to nie ma.

« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 25, 2010, 13:27:11 pm »

snikers

• Gość
Cytat: "Mariusz#1926"

A ten dalej swoje, weź chopie przytocz przepis na podstawie którego tak twierdzisz.

Cytuj (zaznaczone)
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
Dziennik Ustaw z 2003 r., Nr 32, pozycja 262.

"Dział III
Warunki techniczne pojazdu samochodowego i przyczepy przeznaczonej do łączenia z tym pojazdem

Rozdział 1
Warunki ogólne

5. Szyby pojazdu
4) przednie powinny mieć współczynnik przepuszczania światła nie mniejszy niż 75%, natomiast przednie boczne nie mniejszy niż 70%

[ Dodano: 25 Lis 2010 13:30 ]
Cytuj (zaznaczone)
PRZEPISY Art. 66 ust. 1 pkt 5 prawa o ruchu drogowym " (...) pojazd musi być tak zbudowany, utrzymany i wyposażony, aby korzystanie z niego (...) zapewniało dostateczne pole widzenia kierowcy (...)"; Polska norma branżowa nr BN-76/3626-07 określająca wymagania dla samochodów osobowych w zakresie widoczności z miejsca kierowcy. Norma ta określa, że niedopuszczalne jest ograniczenie pola widzenia kierowcy w obrębie kąta widzenia 180 stopni. Przepisy Regulaminu nr 43 EKG ONZ, w których dopuszcza się stosowanie oszklenia o przepuszczalności światła poniżej 70% dla szyb innych niż przednie i nie mające wpływu na pole widzenia kierowcy; Ministerstwo Transportu i Gospodarki Morskiej od 1998 roku wydało stanowisko, że nie ma przeciwwskazań do przyciemniania szyb, z wyjątkiem szyb z przodu pojazdu mających wpływ na pole widzenia kierowcy (czyli szyba przednia i boczne szyby przednie).

[ Dodano: 25 Lis 2010 13:35 ]
Cytuj (zaznaczone)
Według regulaminu Nr 46 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ stanowiące wymagania w zakresie pola widzenia kierowcy: do przodu od miejsca kierowcy w promieniu 180 stopni, do tyłu w lusterka wsteczne i wymóg wyposażenia pojazdu w lusterko wsteczne po prawej stronie pojazdu, o ile lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczności do tyłu. Przepisy Regulaminu Nr 43 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ dopuszczającej w pojeździe o przepuszczalności światła poniżej 70% dla szyb innych niż przednie i nie posiadających wpływu na pole widzenia kierowcy.

[ Dodano: 25 Lis 2010 13:36 ]
Cytuj (zaznaczone)
09.07.1998r. dotyczące stosowania folii na szybach samochodowych, Ministerstwo Transportu i Gospodarki Morskiej informuje, że po zasięgnięciu ponownej opinii jednostek badawczych tj. Instytutu Transportu Samochodowego i Instytutu Szkła i Ceramiki Oddział w Krakowie, zweryfikowano interpretacje w tym zakresie. W związku z powyższym MtiGM przedstawia następującą opinię: Zgodnie z art.66 ust.1 pkt.5 ustawy z dnia 20.06.1997r. Prawo o ruchu drogowym ( Dz.U. Nr 98, poz. 602 z póżn. zm.) pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z niego zapewniało między innymi dostateczne pole widzenia kierowcy. Mając na uwadze rozporządzenie Ministerstwa Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 01.02.1993r. w sprawie warunków technicznych badań pojazdów ( Dz.U. z 1996r. Nr 155, poz.772 ) oraz przepisy Regulaminu Nr 46 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ stanowiące wymagania w zakresie pola widzenia kierowcy, które okre lają dwie strefy wymaganego pola widzenia kierowcy: do przodu od miejsca kierowcy w promieniu 180 stopni, do tyłu w lusterka wsteczne i wymóg wyposażenia pojazdu w lusterko wsteczne po prawej stronie pojazdu, o ile lusterko wewnętrzne nie zapewnia dostatecznej widoczno ci do tyłu, - przepisy Regulaminu Nr 43 EKG ONZ dopuszczające w pojeżdzie oszklenia o przepuszczalno ci wiatła poniżej 70 procent dla szyb innych niż przednie i nie posiadających wpływu na pole widzenia kierowcy. Ministerstwo Transportu i Gospodarki Morskiej wyraża opinię, że nie ma podstaw prawnych zakazujących umieszczania w/w folii na szybach nie posiadających wpływu na omówione powyżej wymagane pole widzenia kierowcy.
DO WIADOMOśCI:
1)KOMENDA GŁÓWNA POLICJI
2)URZĘDY WOJEWÓDZKIE ( wszystkie )

« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 25, 2010, 14:18:41 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Obywatel Mariusz#1926  jakiś nieobecny jest. Wystarczy po ulicach miast się rozejrzeć...
Ilość pozaklejanych reklamami aut wskazuje jasno o braku zakazu. Inaczej za każdym już by korowód łowców mandatów i innych podatków by się ciągnął...
Sam badam obecnie możliwość zaklejenia całego auta zamiast lakierowania. Chyba taniej, łatwiej, szybciej itp.
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 25, 2010, 17:32:38 pm »

punisher

• Gość
Mogę napisać, że poprzednik który jeździl moim wozem wpadł na szatański pomysł zaklejenia rdzewiejących drzwi od dołu folią ze sklepu meblarskiego w kolorze auta. Sprzedawca w meblowym określił mu kolor auta i na tej podstawie dobrał folię. Z daleka nie widać różnicy, przyglądając się dokładnie widać coś przyklejone (na badaniach technicznych tego nie widzieli), dał mi taki arkusz na kolejne naprawki. Są oklejone dwoje drzwi cały dół, co ciekawe raz na pół roku wystarczy coś dokleić co się postrzepiło. Nigdy w życiu nie widziałem takiej prowizory ale działa, chociaż jak pomyślę sobie o tym to mnie to wkurza.  Ale jest tego za mało na oklejenie szyb o których piszę, wiec chyba złożę wizytę w sklepie meblowym lub reklamowym.

« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 25, 2010, 20:02:44 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
A jak długo to masz na aucie. Ta folia na meble nadaje się do zastosowań zewnętrznych ?
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 25, 2010, 20:33:42 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Swojego czasu jak mój ojciec miał w aucie bardzo zardzewiałe doły drzwi to odmówili mu przeglądu technicznego dopóki coś z nimi nie zrobi. Diagnosta sam powiedział żeby się nie przejmował remontowaniem tylko zwyczajnie zakleił owe drzwi taśmą samoprzylepną albo czymś takim i będzie dobrze.  :mrgreen:
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 26, 2010, 16:59:04 pm »

punisher

• Gość
DF: folię naklejoną na blachę auta na zewnątrz mam ponad rok, poprzednik przykleił rok temu czyli ponad 2 lata wisi na zewnąrz. Jestem zdziwiony że tak dobrze się trzyma. To jest najtańsza folia do oklejania mebli, powierzchni drewnianych, można dobrze dobrać kolor bo jest spory wybór. Ja mam całe przegnite doły połowy drzwi i tego nie widać bo jest oklejone jak największym obszarem. Poza tym można nakleić jedną na drugą jeśli się pojawia jakaś dziura jeśli ktoś mechanicznie przebije. Nawet szczępy i fragmenty rdzy które odpadają utrzymują się luźno pod tą folią i nie przebija jej. Ogólnie bardzo wygodne i trwałe jak na prowizorkę i dwa razy już diagnosci tego nie zobaczyli. Gdyby nie folia trzebabyłoby wymieniać drzwi - napewno nie przeszedłby przeglądu.

Pomyślałem sobie że jak nie zamaluję okien to właśnie czymś takim obkleję okna lub czarną specjalną do okien.