Autor Wątek: Wydech  (Przeczytany 6078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wydech
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 29, 2010, 10:47:44 am »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
A może kolega zajrzałby najpierw pod auto (przy pracujacym silniku) i sprawdził, gdzie są przedmuchy. My nie jesteśmy jasnowidzami. Jak już będziesz wiedział co to będziemy mogli Ci sprecyzować za ile.
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

Wydech
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 29, 2010, 12:25:45 pm »

Ranshu

• Gość
Kolego Multec. "Przedmuchy to zjawisko powstające w silnikach spalinowych w procesie spalania mieszanki. Gazy powstające nad tłokiem przedostają się pod tłok do skrzyni korbowej. Dzieje się tak mimo dużej szczelności między pierścieniami tłokowymi a gładzią cylindra. Gazy przedostają się też między zaworami a prowadnicami. Strumień gazów przedostających się do skrzyni korbowej charakteryzuje się dużą pulsacją. Oprócz gazów do skrzyni korbowej silnika mogą także przedostawać się drobinki benzyny." A u mnie coś dudni podczas jazdy przy dodawaniu gazu ale na wysokości katalizatora.

Wydech
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 29, 2010, 12:58:06 pm »

Offline miki1305

• Nowicjusz
    • Polonez Caro - 1.6 td
Mas straszną wiedzę o przedmuchach to wydech dla ciebie to powinien być pryszcz. A tak na poważnie to sprawdź czy rura wchodząca w  kata się nie oberwała.
Caro+ 1.6 gli 97r
Caro 1.6TD 94r
2x 126p 98r 99r
Audi A4 1.9 TDI 96r.
Skoda felicia 1.3Mpi 99r.

Wydech
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 29, 2010, 16:39:12 pm »

Ranshu

• Gość
Hehe :D w zasadzie to możliwe bo niedawno "potrąciłem" "leżącego policjanta". A w przypadku oberwania da się to to jakoś zreperować czy trzeba nowy kat kupować?

Wydech
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 30, 2010, 03:04:42 am »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
kup tłumik do gle za 50zł.

czy na prawdę nie łatwiej i szybciej było zajrzeć pod auto co się dzieje, niż pisać na forum? :roll:
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

Wydech
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 30, 2010, 09:46:18 am »

Ranshu

• Gość
Może i łatwiej ale nie dla wszystkich. Nie mam garażu z kanałem a z moim brzuszkiem ciężko by mi było wczołgać się pod samochód :P Poza tym wielce prawdopodobne, że ktoś z forumowiczów miał już kiedyś taki problem z samochodem i może opisać co zrobić, czym zaoszczędziłby niektórym niepotrzebnej gimnastyki :mrgreen: A z tym tłumikiem niezły pomysł. I wstawić go zamiast kata?

Wydech
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 30, 2010, 11:05:16 am »

Michau

• Gość
Cytat: "Ranshu"
Może i łatwiej ale nie dla wszystkich. Nie mam garażu z kanałem a z moim brzuszkiem ciężko by mi było wczołgać się pod samochód :P

Nie trzeba się wczołgiwać pod samochód. Odpalasz, idziesz i nasłu"ch*"esz gdzie słychać jak "pierdzi" i uciekają gazy z rozszczelnionego układu wydechowego. Możliwe że masz taki problem jak ja - rura środkowa od katalizatora, przy mocowaniu do niego po prostu przegniła i praktycznie się nie trzymała. Musiałem wymienić na nową (60zł) + wymiana - ja to zrobiłem sam. Jeśli to tłumik końcowy to nie ma tragedii, polecam od razu wstawienie tłumika przelotowego od borewicza - 32,80zł płaciłem za niego, a dźwięk bardzo ładny :)