Autor Wątek: Rozrusznik do Poldrovera  (Przeczytany 1876 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rozrusznik do Poldrovera
« dnia: Listopad 29, 2010, 12:36:06 pm »

Offline Grakoz

• RWD Lover
  • Sympatyk
  • Aktualnie: Bez Gwiazdy nie ma Jazdy
    • 97' MB W202 200 KOMPRESSOR
witam.
mam problem z rozrusznikiem w swoim Poldroverku a konkretnie z elektrowłącznikiem. muszę kupić nowy ale potrzebuję oznaczenia z tabliczki znamionowej rozrusznika. niestety w moim samochodzie tabliczka ta jest nieczytelna (są tylko jej fragmenty gdzie i tak nic nie można rozczytać).
- moje prośba do Was, może ma ktoś na wierzchu taki rozrusznik z czytelną tabliczką i mógłby mi zrobić jej zdjęcie lub przepisać z niej wszystkie dane.
- a może już ktoś to przerabiał i wie jaki dokładnie potrzebny jest ten elektrowłącznik. będę wdzięczny za pomoc.
97' MB W202 200 KOMPRESSOR sport + AMG
RIP 96' FSO POLONEZ ATU 1.6 GLI [ 1.4 16V ] powered by Elpidżi

Rozrusznik do Poldrovera
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 29, 2010, 13:39:42 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Mam na wierzchu - u  mnie też elektromagnes is dead.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Rozrusznik do Poldrovera
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 29, 2010, 14:57:16 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
A mi się udało naprawić kiedyś elektromagnes. W obudowie cewki tam gdzie idzie wsuwka spod stacyjki jest nit i w nim drut uzwojenia elektromagnesu. Uszkodzeniu uległ ten styk przez co elektromagnes nie wyrzucał bendixa i nie stykał stycznika głównego. Lutownica oporowa, cyna i kwas załatwiły sprawę. Rozrusznik działał do ostatniego dnia życia samochodu...

I mam nadzieję że ożyje w nowej odsłonie.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

Rozrusznik do Poldrovera
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 29, 2010, 20:44:04 pm »

Offline Grakoz

• RWD Lover
  • Sympatyk
Cytat: "Bocian_s#313"
A mi się udało naprawić kiedyś elektromagnes. W obudowie cewki tam gdzie idzie wsuwka spod stacyjki jest nit i w nim drut uzwojenia elektromagnesu. Uszkodzeniu uległ ten styk przez co elektromagnes nie wyrzucał bendixa i nie stykał stycznika głównego. Lutownica oporowa, cyna i kwas załatwiły sprawę. Rozrusznik działał do ostatniego dnia życia samochodu...

I mam nadzieję że ożyje w nowej odsłonie.

Możesz napisać konkretnie co trzeba zrobić bo jeśli jest to jakaś opcja to chętnie z niej skorzystam.

U mnie objaw jest taki:
przekręcam kluczyk i słychać tylko cykanie elektrowłącznika. wbija bendix ale nie kręci rozrusznikiem. jak podczas odpalania druga osoba z kanału połączy śrubokrętem te dwa bolce na elektrowłączniku to normalnie kręci. wygląda na to, że nie ma przepływu prądu. ciekawostką jest to, że jak jest ciepło (czyli od zeszłej zimy do dnia wczorajszego) działa ok ale przychodzą mrozy i kicha. w zeszłym roku podgrzewałem opalarką elektrowłącznik przez minutkę i odpalał jak trzeba. w tym roku nie chce już tego robić

Rozrusznik do Poldrovera
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 29, 2010, 22:24:28 pm »

Offline Kapitan

• Sympatyk
    • caronez 95r. 1.8 16V
miałem to samo w moim poldoroverze. jeżeli chcesz rozwiązanie na trochę to odkręć dwie śrubki na elektrowłączniku uchyl ten plastik i psiknij do środka jakiegoś penetrusa. jeżeli chcesz to zrobić raz a dobrze to wyjmij elektrowłącznik, odkręć te dwie śrubki trzymające obudowę z tyłu, rozlutuj go i dobrze wyczyść w środku styki, później przesmaruj i złóż. musisz tylko dobrze zlutować.
czarna wołga :) już jeździ ale jeszce nie do końca:)

Rozrusznik do Poldrovera
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 30, 2010, 09:29:32 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Grakoz, to mam to samo w borkostworku. też wczoraj tylko pyk i nic... Qrcze jak ja go wyjmę jak śniegi są...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

Rozrusznik do Poldrovera
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 30, 2010, 19:55:11 pm »

Offline oprawca_1978

• Sympatyk
Jak zaniemógł elektrowłącznik, to albo zacina się jego zwora, albo sprężyna, tudzież jego dźwignia, włączająca "bendix" albo styki ma już podwędzone i przez to, nie idzie przezeń taki prąd, jak powinien.
Jak tego nie rozbierzesz w atomy, nie przeszlifujesz styków prądowych i nie sprawdzisz porządnie, czy się nie zacina, to ciągle będą z tym kłopoty.
Jak Kuba Bogu - tak Bóg Kubańczykom!

Rozrusznik do Poldrovera
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 30, 2010, 22:03:02 pm »

Offline Grakoz

• RWD Lover
  • Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)

Grakoz, to mam to samo w borkostworku. też wczoraj tylko pyk i nic... Qrcze jak ja go wyjmę jak śniegi są...

ja wymieniłem go dzisiaj pod domem na ulicy, podnośnika hydrauliczny pod podłużnicę, karton na ziemię i po 15 min elektrowłącznk wyjęty. kupiłem nowy bo nie miałem sprzętu żeby rozlutować te styki. wreszcie rozrusznik działa jak trzeba ale poldolot już nie odpala, zamarzł czy coś. nie miałem dzisiaj czasu z nim walczyć, marznie dalej (właśnie jest -15 i wieje wiatr), pewnie postoi do ocieplenia zapowiadanego za tydzień. chyba, że coś mnie najdzie i jutro z nim powalczę.