Autor Wątek: Problem z gażnikiem  (Przeczytany 3265 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z gażnikiem
« dnia: Grudzień 31, 2010, 16:37:54 pm »

Rene

• Gość
Mam problem z gaźnikiem mianowicie.
Auto zapala bez zająknięcia obroty nie falują. Po odpaleniu i dodaniu lekko gazu jest ok ale jeśli wcisnę mocniej auto nie wkręca się zamula i gaśnie. Jedynym sposobem na Uzyskanie większych obrotów jest "klepanie po pedale gazu".

Wyciągałem gaźnik niestety nie znalazłem jego typu na obudowie ale jest wytłoczone że robiony na LICENCJI WEBER. Gaźnik rozkręciłem wyczyściłem komorę pływakową nic tam nie zmieniałem, zdjąłem też górna obudowę i tam tez zrobiłem porządek wykręciłem 2 mosiężne rurki z korpusu chyba dysze (nie do końca znam się na gaźnikach ale się staram :P).

Wszystko poskładane tak jak było a przynajmniej ma taką nadzieje.
I teraz takie pytanie co jest przyczyną takiego zachowania na mocne naciśniecie gazu.
Inna sprawa która mnie zastanawia to otwiera się tylko ta przepustnica bliżej silnika, czy ta druga nie powinna się też otworzyć po naciśnięciu gazu?? Jest ona sterowana chyba podciśnieniem bo cięgno idzie do komory z membraną którą też otwierałem ale było czysto.

Nie wiem już co z tym zrobić.

Problem z gażnikiem
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 31, 2010, 17:03:57 pm »

Offline oprawca_1978

• Sympatyk
Jak silnik gaśnie, to albo zalewa go za dużą ilością paliwa, albo odwrotnie, mieszanka ubożeje do tego stopnia, że przestaje się zapalać i silnik przestaje pracować.

Najpierw sprawdź właściwe działanie pompy paliwa. Wymień od razu filtr benzyny, a także przeczyść filtr siatkowy w podejściu paliwa do gaźnika.
Wyczyść dokładnie wszystkie dysze, a także rurki emulsyjne i dysze powietrza w nich.
Sprawdź właściwe działanie pływaków i poziom paliwa w komorze pływakowej. Wyreguluj go dokładnie, odpowiednio podginając wąsy pływaka.
Jak bawić się z gaźnikiem webera najlepiej opisane jest w książce p. Eugeniusza Kaima "Naprawa i eksploatacja samochodów FSO 1500".
Jak Kuba Bogu - tak Bóg Kubańczykom!

Problem z gażnikiem
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 31, 2010, 17:17:59 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
Skoro mu kilka razy naciskasz gaz i jest lepiej to wg. mnie nie dostaje paliwa, bo każde naciśniecie gazu uruchamia pompkę przyspieszającą.
FSO Polonez Caro 1.6 k16 :) lpg 92' L-46
4 elektryczne szyby , wspoma, lusterka elektryczne, podgrzewane, IG Standard podgrzewane, podłokietnik
były #1935

Problem z gażnikiem
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 31, 2010, 18:33:17 pm »

Rene

• Gość
Filtr jest czysty chyba nie dawno zmieniany nawet.

Cytat: "oprawca_1978"
książce p. Eugeniusza Kaima "Naprawa i eksploatacja samochodów FSO 1500".
Jest może to gdzieś w PDF??

A co z ta drugą przepustnicą kiedy ma się otwierać ??
Jeszcze inny temat teraz po dłuższym kombinowaniu zobaczyłem że z odmy żyga mi olejem na filtr.

Problem z gażnikiem
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 31, 2010, 18:51:54 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
Cytat: "Rene"
A co z ta drugą przepustnicą kiedy ma się otwierać ??
przy odpowiednim podciśnieniu w dolocie, czyli  z tego co mówią, jak się wciśnie pedał do ok. 3/4 skoku.

moim zdaniem, masz albo zapchaną jakąś dyszę, albo nie pali na wszystkie cylindry.
Cytat: "Rene"
Wyciągałem gaźnik niestety nie znalazłem jego typu na obudowie
typ i data produkcji jest na stopie gaźnika, ale pewnie masz 34 dchd-12 lub 16, jeśli to silnik 1500.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

Problem z gażnikiem
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 31, 2010, 19:10:12 pm »

Rene

• Gość
Cytat: "maciejowski"
moim zdaniem, masz albo zapchaną jakąś dyszę, albo nie pali na wszystkie cylindry.

Pali idealnie teraz stał 2 dni na mrozie po -15 i zadadał po drugim obruceniu silnika.Wiec tutaj na pewno nie. Jeszcze raz wyciągne ten gażnik i rozbiore może coś pominołem. Jest gdzieś jakiś manual jak wczyścić gażnik ze zdjęciami co po kolei ??

Chyba że ktoś z krakowa może pomóc w ogarnięciu tego??

Problem z gażnikiem
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 31, 2010, 22:33:24 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
U mnie taki problem wywołany był przez świece. Auto po dodaniu gazu dławiło się i gasło. Po wymianie świec na nowe wszystko wróciło do normy. :) A uruchamiał się też świetnie.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

Problem z gażnikiem
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 31, 2010, 23:47:03 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
taki efekt daje złe działanie regulatorów aparatu zapłonowego. sprawdź działanie regulatora podciśnieniowego i regulatora odśrodkowego. zdejm kopułkę, odkręć palec. zobacz czy ciężarki luźno się przekręcają na swoich ośkach. czy sprężynki wracają płytkę palca do oporu. przez gumową rurką dmuchnij w siłownik regulatora podciśnieniowego- nie powinien przepuszczać.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.