Złomowisko, to miejsce gdzie kończy żywot zbiór metali, szkła i tworzywa, zwany samochodem. Dla 90% ludzi jest to tylko rzecz, która jeśli się zużyje, trafia do utylizacji. To że dla 10% jest to coś więcej, to nie powód dla którego każdy trup powinien być odratowany. Nie płaczcie więc, że na złomowisku uśmiercane są auta. Dziś żal Polonezów, za 10 lat na innym forum będą żałowali Golfa 3.
Utek, nie myl dwóch różnych spraw.Tu mowa o złośliwym niszczeniu czegoś, zamiast sprzedać klientowi, który chce to kupić, ale troszkę taniej, niż chce złomiarz.Gdyby był człowiekiem rozumnym, albo w ogóle człowiekiem, to by zrozumiał, że w kontenerze, czy na kupie śmieci, jest to warte wielkie gówno, a dobrze jest, jak i 30 pln klient da i będzie zadowolony.Złomy też są różne i różnych mają właścicieli.Są buce, a są i fajni, normalni ludzie, którzy dobrze wiedzą, że lepiej sprzedać (niby tanio) klientowi, niż wziąć za to z kilograma i mieć wielkie gówno.
Ale złomiarze załatwili sobie ustawę że nie wolno samemu legalnie zdemontować swojego samochodu i kompletny trzeba oddać na złom bo za każdy brakujący kg mogą doliczyć nawet 10zł i to jest popierdzielone.
Nie wszędzie tak jest, choć we świetle przepisów, samochód powinien być oddany kompletny itd. i jeśli brakuje mu "na wadze" według danych w dowodzie, to mogą żądać dopłaty itd.Mój kuzyn pracuje na złomie, gdzie nie pozwalają za bardzo na oddawanie niekompletnych aut.Może brakować jakichś pierdołek, typu przełączniki, zapalniczka itp. ale już np. lusterka, muszą być.Znam też złom, który przyjmuje jak leci i płaci za kilogram.Jeden taki znajomy, oddał tam atu plusa.Nie chwaląc się, coś "oblizałem" z niego i w efekcie, parę rzeczy mu brakowało.Silnika i skrzyni nie wziąłem, bo mało było czasu

ale zabrałem kompletne wspomaganie, zaciski z jarzmami, rozrusznik, pompę wody, belkę pod deskę, tapicerki, sama deskę, szyby itd. więc parę kilo ubyło.Normalnie przyjechali na miejsce, zabrali to, zważyli i wypłacili za to, co zostało.Oczywiście, cena adekwatna do stanu, ale nie robili absolutnie żadnych problemów.Nie wiem czy jeszcze tam tak jest, bo to już kawałek temu było.Ale są takie złomy, gdzie jest podobnie.