1) teraz mam pytanie czy spotkaliście się z usterką czujnika położenia wału który by taki efekt mógł wprowadzić? (czyli pracuje poprawnie z małymi przerwami na piwo co jakieś 2 sekundy?)
CPWK zazwyczaj umiera stopniowo, wpierw problemy zaczynają się na wysokich obrotach, silnik się nie wkręca, traci moc dzieje się to wraz z nagrzewaniem się motoru. Później do tego w takich momentach dokłada się skaczący obrotomierz do 0. Koniec końców max obroty na jakie jest się wkręcić silnik to 1,5-2,0krpm. To jest modelowy pad CPWK. Czy mierzyłeś rezystancję czujnika? Powinna być w granicach 1400ohm (tak podaje literatura, jednakże znane są przypadki, ze przy 1200ohm silnik działa poprawnie). Skoro zamontowałeś nowy CPWK załóżmy, że to nie on jest winowajcą Twoich problemów.
Przerywa - więc problem z obwodem WN.... ale skoro kopułka, palec, cewka, przewody i świece zmienione i bez rezultatu... (swoją drogą cewki pasują od PNa na gaźniku z zapłonem elektronicznym). Jaką ustawiłeś przerwę na świecach, jakiego koloru są świece? Szukajmy dalej.
W sprawie kopułki - ostanio (2 lata temu

) u mnie montowałem chyba wyrób firmy EPS/FACET, czy polecam? - kopułka jak kopułka

. Jeśli nie widać zużycia/uszkodzenia to nie powinna powodować takich problemów.
Widzisz opisany przez Ciebie problem często pojawia się przy zasilaniu lpg I i II gen (bez emulatora wtrysku) i stosunkowo rzadkim korzystaniu z PB. Całe ciśnienie paliwa idzie przez powrót, i regulatory się chrzanią. Przerabiałem to dosyć krótko po montażu lpg.
Napisz czy silnik ma normalną moc, jak reaguje na wciśnięcie gazu? Czy wiązka elektryczna silnika (połączenie komp/wtryskiwacze są pewne?).
Niby teroetycznie jeśli dobrze pamiętam komputer powinien olać lambdę jeśli nie dostaje od niej sygnałów i przejść w tryb awaryjny, analogicznie jak olewa lambdę po przekroczeniu pewnego napięcia na TPS, co jest równoznaczne z mocnym wciśnięciem pedału gazu, "i leje na bogato".
Jeśli więc przechodzi w tryb awaryjny, to dlaczego obroty falują? Rozumiem, że dzieje się to na zupełnie rozgrzanym silniku - ponieważ podczas rozgrzewania obroty mają prawo falować - komp "sprawdza" schodzi z ssania na podstawie danych z czujnika temperatury.
Zrób te czynności (ws. paliwa) o których pisałem wcześniej.