Autor Wątek: Mikroprocesor MR95 vs MR97  (Przeczytany 1719 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mikroprocesor MR95 vs MR97
« dnia: Styczeń 23, 2011, 13:23:02 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Witam

Jako ze mikroprocesory w plusach są dość felerne i czułe na niedoskonałości elektryki w samochodzie kombinowałem wczoraj z podmianą mikroprocesora z mr95. Zasadniczo większość pinów się pokrywa. Udało mi się uruchomić nawet obsługę wycieraczek i kierunkowskazów ale miałem problem z awaryjnymi przy wyłączonym zapłonie. Albo coś nie stykało albo trzeba coś jeszcze zakombinować.

W związku z tym pytam czym się  różnią wersje MR95 i MR97. Nie pytam się o stronę mechaniczną ale o elektryczną. Na pewno wersja MR95 nie ma w sobie przekaźnika do ogrzewania tylnej szyby. Plus natomiast dodatkowo obsługuje oświetlenie wnętrza i przepalone żarówki.

Czy ktoś może już kombinował z podmianką.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

Odp: Mikroprocesor MR95 vs MR97
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 23, 2011, 18:31:49 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
daj sobie spokuj ,
kto ci glupot nagadal o problemach z UM w plusach ?
fakt ,ze czasami pedla hamulca sie swieci ,ale to ma spory zwiazek z zasniedzeniem stykow w lampach i w czujniku,
jezeli zaczniesz kombinowac ze starym UM to odpadnie ci kilka funkcji i wtedy mozesz stwierdzic ,ze jest mniej awaryjny ,bo... ich nie realizuje i sie nie moga popsuc ,
ale co z tego jak ich nie ma :lol:
UM jest po to by realizowac swoje funkcje i popsuc sie moze - JA mam dwa na zapas ,ale jakos od 12lat auto jezdzi na fabrycznym ,choc raz rozbieralem i poprawialem luty ,bo byl problem wlasnie z pedalem hamulca i oswietleniem wnetrza ,
poprawienie lutow wlasciwie nic nie zmienilo ,wyjecie i wlozenie ponowne juz bardziej ,awyczyszczenie stykow w lampach jeszcze bardziej
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 23, 2011, 19:34:01 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
U mnie w Kombi wystarczyło, że dogiąłem styki w skrzynce bezpieczników i wszystkie problemy z urządzeniem mikroprocesorowym zniknęły od ręki.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 26, 2011, 21:10:43 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Jakoś mi się nie chce wierzyć że pomoże to na świrujące wycieraczki... Może za niedlugo dorwę now(sz)y mikroklocek to porównam.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 26, 2011, 22:03:30 pm »

chudson

• Gość
Kiedyś robiłem coś takiego,  świrowały wycieraczki więc podłączyłem obok  stary mikroprocesor z caro ale nie podłączałem go całego a jedynie te funkcje odpowiedzialne za wycieraczki więc miałem dwa mikroprocesory w aucie.  Niestety nie mam żadnej dokumentacji a było to kilka lat temu

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 27, 2011, 18:41:59 pm »

Offline Brysiek#1957

• Klubowicz
  • Zostań ninja
    • Borek 87' X20SED, Atu+00'GSI, S210 e430 4Matic
Bocian mikroprocesor już czeka u mnie :)
Pozdrawiam Dominik
www.youtube.com/user/brysiekFSO
Cytat: dr. Grejfrut
.... jedynie słuszne dogmatyczne gadki zachowaj na czas zatwardzenia...