Autor Wątek: Dziury w podłodze jak to naprawić  (Przeczytany 11084 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dziury w podłodze jak to naprawić
« dnia: Luty 06, 2011, 15:18:45 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.6GLI 97'
Witam
Mam problem dzisiaj przy okazji tego że zmieniłem zaczepy rury wydechowej zauważyłem że w jednym miejscu jest dziura w podłodze (dość spora). Z drugiej strony też zaczyna się robić dlatego też będę musiał się tym zająć, zauważyłem też pewną przyczynę od czego powstała ta dziura, wszystko przez te szyny pod lewarek pod spodem to od nich idzie dziura, a trzeba przyznać iż jest to niepomyślany patent bo ja nigdy tego nie używałem jeszcze. Jak to naprawić? Czy wystarczy wyciąć kawałek do zdrowej blachy zabezpieczyć i podspawać kawał nowej?
W uszach szum, w oczach łzy, na liczniku czterdzieści trzy ;)
Sam go mam sam go pcham ;)

Odp: Dziury w podłodze jak to naprawić
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 06, 2011, 15:28:00 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Jak jest dziura to prawdopodobnie blacha naokoło niej też jest przegnita. Zdejmiesz wykładzinę, zobaczysz jak to wygląda pod względem zniszczeń i konstrukcji. Musisz wyciąć chorą blachę i wspawać nową ,a nad to jeszcze bym naspawał dodatkowy płaszcz wzmacniający bo seryjny jest trochę słaby i przez to przy lewarowaniu podłogę wyrywa. Ale sam pomysł na lewarowanie jest dobry, mam podrdzewiałą podłogę w tym miejscu jeszcze się nie zapada przy podniesieniu dwóch kół z prawej. Bo z lewej jest gorzej i prawie mi się zarwał.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 06, 2011, 15:40:31 pm »

Offline pold20

• Sympatyk
  • REDTOP
    • Panda I 1.2 75 fire, Borek 2.0 DOHC GSI, Caro Plus 1,4GTI 16V, Caro Plus RED TOP, Caro Plus RED TOP Turbo, Omega A 3000 24V
Jest to najszybciej gnijące miejsce w podłodze po progach. Ja radzę Ci wyciąć cały ten uchwyt i zgnitą blachę i dopiero wtedy wspawać płat zdrowej blachy migomatem. U mnie było tak to wyciąłem ten uchwyt i tym sposobem nie gdzie siedzieć wilgoć. Zdejm wykładzinę i wytnij blachę dotąd aż będzie gruba i zdrowa żeby się elegancko spawało.
Żyj tak jak jutro miał być koniec świata

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 06, 2011, 16:10:53 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
Ja na wiosnę będę się pozbywał tych rynienek, ale to już zlecę blacharzowi :D
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak" ; Skoda Favorit

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 06, 2011, 16:15:41 pm »

Offline pold20

• Sympatyk
  • REDTOP
    • Panda I 1.2 75 fire, Borek 2.0 DOHC GSI, Caro Plus 1,4GTI 16V, Caro Plus RED TOP, Caro Plus RED TOP Turbo, Omega A 3000 24V
Ja na wiosnę będę się pozbywał tych rynienek, ale to już zlecę blacharzowi

Po co blacharzowi dawać zarobić jak to jest  banalne do zrobienia samemu.

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 06, 2011, 19:36:55 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
A mam pytanie czy tego miejsca akurat nie można zrobić zwykłą transformatorową spawarką? Ponieważ najłatwiejszy dostęp mam do niej, gdyż mam na działce (U ojca w pracy są migomaty, ale niestety nie mają spawacza, a z użyczeniem ich od tak nie będzie pewnie tak łatwo) Te szyny pod lewar usuwam i tak ani razu za to nie podnosiłem wole za resor lub most jakoś pewniej się wtedy czuje ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 06, 2011, 19:48:07 pm »

Offline pold20

• Sympatyk
  • REDTOP
A mam pytanie czy tego miejsca akurat nie można zrobić zwykłą transformatorową spawarką?
Da radę zrobić zwykłą spawarką. Musisz mieć elektrody 2mm i ustawiasz mały prąd spawania i powinno się bez problemu pospawać. Musisz tylko bardziej uważać żeby dziur nie wypalić. Sam kiedyś taką tłumik spawałem i dało radę.

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 06, 2011, 19:59:12 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
Znaczy jak ja nie dam razy to mój ojciec to zrobi on już ujarzmił tą spawarkę co mamy :D. Mój ojciec kiedyś tą spawarką też tłumik spawał tyle że był on w takim stanie że mój ojciec uspawał nową obudowę pod tłumik :D a mam w związku z tym jeszcze jedno pytanko ponieważ kolega ma też poldka i ma problem z podłużnicą urwał się kawałek ze starości :D w sensie zardzewiała czy podłużnice też mogę mu zrobić tą spawarką?

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 06, 2011, 20:09:37 pm »

Offline pold20

• Sympatyk
  • REDTOP
Ja powiem tak zwykłą spawarką to napewno da się zrobić blacharkę w samochodzie kwestia wprawy, migomatem poprostu łatwiej się spawa wiem bo mam jedno i drugie. Dlatego też jeśli masz się tam czego "złapać" to śmiało możesz podłużnice tez spawać zwykłą spawarką.
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 20:10:51 pm wysłana przez pold20 »

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 06, 2011, 20:42:01 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
No bo właśnie nie na jednym forum czytałem że jak spawać blachę itp w aucie to tylko migomat i zastanawiałem się czy może spawy są jakieś nie teges ale jeśli będzie git to na lato biorę się za szykowanie poldka

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 06, 2011, 20:51:15 pm »

Offline pold20

• Sympatyk
  • REDTOP
No bo właśnie nie na jednym forum czytałem że jak spawać blachę itp w aucie to tylko migomat i zastanawiałem się czy może spawy są jakieś nie tege
Każdy używa migomatu bo jest dużo lżej co nie oznacza ze zwykła nie pospawasz. Jak masz nie wiele dospawania to sobie bez problemu zrobisz. Ja u siebie miałem mnóstwo spawania więc musiałem mieć migomat. 

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 06, 2011, 20:59:12 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
No zobaczymy :D na razie znalazłem tylko podłogę do zrobienia ale Bóg jeden wie ile jeszcze znajdę :D ale ja jestem uparty i będę miał miesiąc czasu wolnego więc trochę czasu się znajdzie :)

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 06, 2011, 21:04:06 pm »

Offline pold20

• Sympatyk
  • REDTOP
będę miał miesiąc czasu wolnego
Jak coś jeszcze wyniknie a tak przeważnie bywa to może Ci braknąć czasu.
Mnie z bratem zrobienie wszystkiego zajęło dwa miesiące prawie. Kiedyś wstawię na youtube film z ze zdjęciami z prac nad moim to będziesz mógł zobaczyć ile miałem pracy.

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 06, 2011, 21:20:42 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
No ja liczę na to że jeszcze może mnie podłużnica zaskoczyć jak mojego kolegę :D no i możliwe ale nie na pewno że z błotnikami tylko przy samych zakończeniach/kantach nad kołami i progi. Chociaż zobaczę jak będzie z gotówką bo może kupie nowe błotniki i progi :D
Wiem że nie jest to jak zmiana silnika która trwa 6-8h albo złożenie nowego :D co zajęło mi 3dni z drobnymi problemami, bo tutaj jest więcej materiału jakby to rzec ;)
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 21:22:37 pm wysłana przez luka92 »

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 06, 2011, 21:45:05 pm »

Offline pold20

• Sympatyk
  • REDTOP
I jeszcze taka moja rada jak będziesz wspawywał jakiś element to najpierw nawierć sobie tym elemencie otwory np fi 8 przyłoż element na swoje miejsce i potem je zalej spawem, łatwiej się spawa i mocniej trzyma. No chyba że spawasz jakąs łatę na podłodze to obspawaj dookoła. :D

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 06, 2011, 21:47:00 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
Spoko, dzięki za rade :) na pewno wszelkie rady się przydadzą
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2011, 21:47:32 pm wysłana przez luka92 »

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 06, 2011, 22:12:23 pm »

Offline pold20

• Sympatyk
  • REDTOP
Od tego mamy to kochane forum żeby sobie doradzać

« Odpowiedź #17 dnia: Luty 06, 2011, 22:14:54 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
No ja jak na razie raczej zasięgam rad, chociaż mam już lekkie pojęcie o poldku :) trochę w nim w końcu robiłem (od 15 roku życia)

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 06, 2011, 22:33:42 pm »

Offline pold20

• Sympatyk
  • REDTOP
od 15 roku życia
u mnie polonez pojawił się gdy miałem 7 lat. był nowy caro plus z pierwszych wyjść

« Odpowiedź #19 dnia: Luty 06, 2011, 23:56:39 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
No ja w sumie to od 6 roku życia jestem z tym poldkiem, mój ojciec kupił go w 98 i wtedy miał już 7latek, ale mnie dopiero w wieku 15 lat  jakoś tak na serio zauroczył :) i zamierzam go odnowić i śmigać drugie tyle albo i jeszcze dłużej jak się uda ;)