Autor Wątek: Formatowanie nowego akumulatora Co i jak zroić żeby długo służył?  (Przeczytany 17887 razy)

Odp: Formatowanie nowego akumulatora Co i jak zroić żeby długo służył?
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 20, 2011, 15:13:03 pm »

Larry075

• Gość
zależy co masz na myśli "zwykły prostownik"? Trafo z telefonu i dioda prostownicza?

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 20, 2011, 15:28:33 pm »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Kilka ich było ;)
    • http://www.intermediaservice.pl

« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 21, 2011, 19:22:34 pm »

Offline Łukasz_ERW

• Sympatyk
Schemat takiego prostownika pochodzi z czasów, kiedy nie słyszano o akumulatorach, a jeśli już chcesz wiedzieć to różnica w naładowaniu do 15,5 a 16,6 to jakieś 5-7% naładowania akumulatora, na normalnym prostowniku ten wzrost trwa jakieś 2-3min przy prądzie w granicach 1A.
Chyba nie bardzo zrozumiałeś. Ładowałeś kiedy akumulator? Rzecz w tym, że jak normalnym prostownikiem będziesz ładował do 14 V to nie doładujesz. A jeśli 2 min od 15,5 do 16,6 to chyba na wykończonym akumulatorze.

To albo jeszcze mało widziałeś, albo słuchałeś sąsiada ogrodnika. A co ty myślisz, że akumulatory używane są tylko w samochodach? Zobaczy na systemy alarmowe, systemy podtrzymania, czy nawet głupi UPS. Tam wszędzie masz akumulatory bezobsługowe, które są całkowicie zamknięte, mogą pracować w każdej pozycji, nie wymagają uzupełnień itp. Do samochód też takie są, ba, sam taki miałem (z systemu alarmowego coś około 50-60Ah).  To że są podróby (np. obsługowe z naklejką na listwie z napisem bezobsłgowe) to nie znaczy że takich nie ma wcale.
O samochodach mówimy chyba, prawda "znafco"? Nie interesują mnie tu akumulatorki z telefonów, etc. i nie o nich mówiłem. Pojęcie akumulator "bezobsługowy" oznacza tylko tyle, że spełnia jakieś tam normy bezobsługowości, tzn., że w jakimś tam czasie ubędzie z niego nie więcej niż ileś tam elektrolitu.
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2011, 19:24:26 pm wysłana przez Łukasz »

« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 21, 2011, 20:55:37 pm »

Larry075

• Gość
O samochodach mówimy chyba, prawda "znafco"? Nie interesują mnie tu akumulatorki z telefonów, etc. i nie o nich mówiłem. Pojęcie akumulator "bezobsługowy" oznacza tylko tyle, że spełnia jakieś tam normy bezobsługowości, tzn., że w jakimś tam czasie ubędzie z niego nie więcej niż ileś tam elektrolitu.
Nie, kolego, coś chyba Ci się pomyliło. Mogłeś się domyślić, że jeśli piszę o akumulatorach nie tylko samochodowych, to siedze w tym z deczka dłużej niż Ci się wydaje. Akumulatory bezobsługowe, za te ceny co kupujesz, nie ma nic wspólnego z typowym akumulatoram bezobsługowym. Akumulator bezobsługowy to taki, w którym nie ma w ogóle ubytku wody, nie paruje! Nie wydziela gazów itp.

Skoro nie interesują Cie akumulatorki z telefonów, to dlaczego zachowujesz się jakbyś właśnie taki posiadał? Takie pomysły to tylko tu.

Chyba nie bardzo zrozumiałeś. Ładowałeś kiedy akumulator? Rzecz w tym, że jak normalnym prostownikiem będziesz ładował do 14 V to nie doładujesz. A jeśli 2 min od 15,5 do 16,6 to chyba na wykończonym akumulatorze.
Szkoda gadać.

« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 22, 2011, 00:26:54 am »

Offline Łukasz_ERW

• Sympatyk
Nie, kolego, coś chyba Ci się pomyliło. Mogłeś się domyślić, że jeśli piszę o akumulatorach nie tylko samochodowych
To wiem, co tu się domyślać, tyle, że mówimy tutaj o akumulatorach samochodowych, więc nie wiem po co wyskakujesz z innymi, poczytaj co znaczy termin "bezobsługowy" w odniesieniu do akumulatorów SAMOCHODOWYCH.
siedze w tym z deczka dłużej niż Ci się wydaje.
Guzik mnie obchodzi gdzie i ile siedzisz, zwłaszcza, że bzdury gadasz.
Akumulatory bezobsługowe, za te ceny co kupujesz, nie ma nic wspólnego z typowym akumulatoram bezobsługowym.
Ładny bełkot  :P Tak czy inaczej, wynika nawet z niego, że samochodowe akumulatory "bezobsługowe" tak naprawdę nimi NIE SĄ - i tylko tyle chciałem parę postów wcześniej powiedzieć, a Ty zaraz wyskakujesz jaki Ty mądry jesteś.
bezobsługowy to taki, w którym nie ma w ogóle ubytku wody, nie paruje! Nie wydziela gazów itp.
No i fajnie - zgoda, tylko które samochody mają naprawdę bezobslugowe akumulatory, a jeśli faktycznie już się pojawiły to ILE ich jest?

Skoro nie interesują Cie akumulatorki z telefonów, to dlaczego zachowujesz się jakbyś właśnie taki posiadał? Takie pomysły to tylko tu.
Rozwiń mnie ciemnemu tę jakże twórczą myśl wielkiego człowieka. Jak takiś mądry to oświeć mnie.

Szkoda gadać.
Aha, no tak -  to niepodważalny argument. Tylko tyle masz do powiedzenia?
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 01:01:27 am wysłana przez Łukasz »

« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 22, 2011, 11:40:40 am »

Larry075

• Gość
poczytaj co znaczy termin "bezobsługowy" w odniesieniu do akumulatorów SAMOCHODOWYCH.
Czytałem o tym już trzy lata, na np. wykładach. Nie ma znaczenia czy chodzi o samochód, czy statek kosmiczny, bezobsługowy to akumulator o którym pisałem wcześniej a nie te, które wciskają Ci znawco, w sklepie (Kiedyś na TTT okazało się że bezobsługowe wq. sklepów to te same akumulatory, tylko że listwy są przykryte naklejką)
Ładny bełkot   Tak czy inaczej, wynika nawet z niego, że samochodowe akumulatory "bezobsługowe" tak naprawdę nimi NIE SĄ - i tylko tyle chciałem parę postów wcześniej powiedzieć, a Ty zaraz wyskakujesz jaki Ty mądry jesteś.
Zaczyna się pyskówka, jaki bełkot, o czym ty wogóle piszesz? Napisałem wyraźnie że bezobsługowe o których piszecie wcześniej tak naprawde nimi nie są, o czym tu więcej pisać, może jakiś argument przeciwko napiszesz to mozemy podyskutować bo teraz za bardzo nie wiem o co Ci chodzi.
No i fajnie - zgoda, tylko które samochody mają naprawdę bezobslugowe akumulatory, a jeśli faktycznie już się pojawiły to ILE ich jest?
W każdym renomowanym sklapie kupisz bezobsługwy akumulator, żelowy, kosztuje nie wiele więcej a przez okres obsługi nie tykasz się go, w zime kręci naprawde świetnie, i moge to spokojnie powiedzieć, bo przez kilka lat na takim jeździłem (gdy mi się kończy w polonezie, napewno kupuje bezobsługowy). Nie rozładowuje się praktycznie w ogóle, samochód moze stać naprawde długi czas i bez problemu się go odpali.
Trzeba szukać dobrych sklepów, bo jest ich naprawde mało, ale za to można kupić akumulatory naprawde świeże i z dobrą obsługą.

Rozwiń mnie ciemnemu tę jakże twórczą myśl wielkiego człowieka. Jak takiś mądry to oświeć mnie.
Z tego co piszesz wywnioskowałem, że to ty jesteś autorem tematu - mój błąd.

ps. Dyskutujmy może jak ludzie, bo za chwile zaczna się wyzwiska i pyskówki

« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 22, 2011, 12:05:56 pm »

Offline Łukasz_ERW

• Sympatyk
bezobsługowy to akumulator o którym pisałem wcześniej a nie te, które wciskają Ci znawco, w sklepie
Ale mi wciskają? O czym Ty mówisz? Ja tylko mówiłem, że akumulatory samochodowe nazywane bezobsługowymi to zwykła ściema. Nie ma akumulatora kwasowego w 100% bezobsługowego. A żelowe to inna bajka i o nich nie pisałem. To znikomy odsetek wszystkich akumulatorów samochodowych. I tylko tyle chciałem powiedzieć, a Ty zrobiłeś z igły widły i zostałeś samozwańczym wielkim znawcą akumulatorów. A w końcu piszesz już prawie to samo co ja :-)

Zaczyna się pyskówka
Cieszę się, że w końcu to zauważyłeś. Tyle, że to nie ja zacząłem pisać o ogrodnikach.

ps. Dyskutujmy może jak ludzie
Tutaj popieram. Trzeba było nie zaczynać wyjeżdżając z ogrodnikami.

« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 22, 2011, 16:36:11 pm »

Larry075

• Gość
A w końcu piszesz już prawie to samo co ja :-)
Jak pod koniec dobrej dyskusji, okazuje się że mówimy o tym samym :-)

Ogólnie, chciałem napisać o tym, że akumulatory bez obsługowe nie istnieją, jest to poprostu chwyt marketingowy, a często okazuje się że listwa z korkami jest zakryta naklejką albo poprostu zalana - nieczym nie różni sie od normalnego aku.
Tyle, że to nie ja zacząłem pisać o ogrodnikach.
I tym chciałem podkreślić, że nie można robić tak, jak robi to autor (formatowanie niby) tematu. Można w łatwy sposób zaszkodzić akumulatorowi. Przykro mi że tym stwierdzeniem Cię uraziłem - efekt miałbyć inny.

« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 22, 2011, 17:36:58 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
ciekawa dyskusja sie nawiazala o akumulatorach ,formatowaniu , bezobslugowosci i zasilaczach impulsowych ,

obsluga to pojecie wzgledne ,ale jezeli tyzy sieakumulatora to bezobslugowe jak najbardziej istnieja i sa to aku z brakiem dostepu do cel (pod grozba utraty gwary) ,
kupujesz -> uzytkujesz -> wyrzucasz - to jest bezobslugowosc ,
oczywiscie mozan sie spinac ,ze naladowanie aku jak sie on rozladuje ,czy tez nawet wlozenie go pod maske to jakas obsluga ,ale nie popadajmy w paranoje ,

oczywiscie po okresie gwarancyjnym to jednak warto taki aku przemienic w obslugowy i zobaczyc co sie dzieje w celach ,to moze posluzy nam dluzej  niz bez obslugi

moim skromnym zdaniem to ladowarka zrobiony na trafo i prostowniku jest lepszy niz impulsyjna ,
nie jest taki maly i lekki ,a przez to tani w produkcji ,ale jednak ma przyjemniejszy wykres pracy - my moze tego wykresu nie widzimy ,ale aku widzi,

a to formatowanie aku olowianego to mnie nawet rozbawilo

P.S.
cena pojemnosci w aku podobna i myslalem o polaczeniu np. 8szt 7Ah po 35pln ,ale niestety maja bardzo maly uciag pradowy w stosunku do aku samochodowego
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 17:40:23 pm wysłana przez KGB »
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 22, 2011, 18:01:32 pm »

Offline krzychumy4

• Sympatyk
a to formatowanie aku olowianego to mnie nawet rozbawilo
mnie nie bo zdaję sobie sprawę co zrobiłem czytając wasze posty na forum :/

Po użytkowaniu akumulatora przez ostatnie trzy dni akumulator akumulator w aucie (stojąc nie użytkowany) utrzymuje cały czas wartość 12,65V...
To jest dobra wartość dla nowego aku?
Jeśli już to postaram się oddać na gwarancje i już :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 18:04:48 pm wysłana przez krzychumy4 »

« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 22, 2011, 18:34:58 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
nie no bez przesady ,jedno "formatowanie" nie powinno rozwalic nowego aku ,
wez go do domu i naladuj do pelna (na zaciskach z podlaczonym aku pojawia sie wtedy napiecie 15.5-16 V ,ale nie mozna tak go zostawic ,tylko trzeba odlaczyc po naladowaniu) i jezeli mozesz to potrzymaj w domu tak ze 3 dni ,
napiecie nie powinno spasc nizej niz 13v - chyba ze to Jenox to i 12.6v mozna uznac za norme :P ,
w aucie niestey jest jakis pobor pradu i ciezko wyczuc ile powinien trzymac ,
mozesz tez nie odpalac auta i sprawdzic ile bedzie mial za jakies 3dni ,
niestety ,ale auta na wtrysku trzeba odpalac co tydzien ,bo aku sie rozladowuje ,
u mnie aku na gwarancji ,ale zima -10C i 10dni stania ,to odpalenie staje sie malo prawdopodobne
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 22, 2011, 19:02:00 pm »

Larry075

• Gość
cena pojemnosci w aku podobna i myslalem o polaczeniu np. 8szt 7Ah po 35pln ,ale niestety maja bardzo maly uciag pradowy w stosunku do aku samochodowego

Akumulator charakteryzuje jeszcze trzeci parametr, czyli prąd maksymalny, można o nim przeczytać na nalepce.

« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 22, 2011, 19:25:49 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro

Akumulator charakteryzuje jeszcze trzeci parametr, czyli prąd maksymalny, można o nim przeczytać na nalepce.

a o czym napisalem w cytowanym przez ciebie urywku ?

« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 22, 2011, 19:28:28 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |

Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...