Autor Wątek: Polonez raz odpala raz nie POMOCY  (Przeczytany 5831 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Polonez raz odpala raz nie POMOCY
« dnia: Kwiecień 08, 2011, 17:28:51 pm »

wanisz

• Gość
Witam mam problem z moim autkiem jest to Polonez caro plus 2000r 1.6 BOSCH.

Mam instalacje gazową marki STAG2-W najprostrza instalacja.

Problem mam taki że ciężko odpala na bęzynie to znaczy, odpala i gaśnie po dodawaniu gazu za którymś razem wejdzie na obroty i przełączy się na gas i jest ok dodam jeszcze że przy odpalaniu silnik się trzesie i tak jakby się dławił.
Po resecie kompa poprzez odłaczenie aku lub wtyczki przy kąpie na parę minut problem (mija) jest wszystko ok śilnik ładnie chodzi na bęzynie potem przełączam na gaz ale tylko na chwile to zalerzy raz na pare naście odpaleń auta raz na 3/4 i problem powraca.

Jakiś czas temu miałem awarie regulatora napięcia miałem ok 18V na aku i tak jeżdziłem bo nawet nie wiedziałem dopiero po ciemku jak wszystko ładniej świeciło to zmierzyłem ładowanie, wymieniłem go może to jest powodem dalszej awarii

Odp: Polonez raz odpala raz nie POMOCY
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 08, 2011, 18:38:25 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Spróbuj pojeźzić parę dni na benzynie, bez przełączania na gaz. Najprawdopodobniej "kąmp" łapie Ci błędy.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 08, 2011, 19:16:31 pm »

wanisz

• Gość
Już tak robiłem i powraca spowrotem.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 08, 2011, 19:49:00 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Ale kiedy powraca? Jak jeździsz tylko na benzynie?
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 08, 2011, 20:17:31 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Spróbuj zacząć od słownika.

Zobacz czy masz okopcone na czarno swiece - istnieje wysokie prawdopodobieństwo że samochód dostaje jednocześnie benzynę i gaz.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 08, 2011, 20:33:12 pm »

wanisz

• Gość
Świece są ok jasny kolor więc to odpada
Bardziej bym obstawiał padnięty komp albo coś z instalacją gazową np odcięcie paliwa czy coś takiego

Bo tak jak napisałem jeśli zrobie reset kompa to wszystko jest ok chodzi silnik ładnie i po kilku przejechanych kilometrach np 15km zgaszenie, odpalenie 15km zgaszenie i tak np 5 razy i potem następne odpalenie jest lipa, odpala i gaśnie i tak na okrągło jak mu wcisne gaz to może  wejdze na obroty i przełączy się na gaz i jest ok

Dodam że były wymienione. filtr paliwa, pompa sprawna bo ją słychać, cały układ wtrysku wymieniony

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 08, 2011, 21:53:35 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Nie odpowiedziałeś.

Dodam że były wymienione. filtr paliwa, pompa sprawna bo ją słychać, cały układ wtrysku wymieniony
Jeśli mimo jazdy tylko na benzynie tak się dzieje, to szukałbym na linii cewka zapłonowa - komputer -  wtryskiwacz. Ja jednak mam cały czas wrażenie, że jaja zaczynają się dziać po nawet krótkim przełączeniu na gaz.
Jeśli jednak twierdzisz, że dzieje się źle na benzynie niezależnie od tego czy przełączysz na gaz czy nie, to pytanie do Ciebie:
1. Jak dawno temu wymieniałeś świece?
2. Jeśli wymieniałeś to czy jesteś pewien, że są dobre? - ja dopiero trzeci komplet trafiłem w porządku
3. Jak dawno temu wymieniałeś kable zapłonowe? - też możesz trafić na złe od nowości
4. Regulator napięcia - co założyłeś? Co prawda nie twierdzę, że regulator napięcia powoduje bezpośrednio takie cyrki, ale ...

Wtrysk Bosch jak dotąd nie okazał się zbyt awaryjnym. Psują się podstawowe rzeczy czyli świece i kable WN (taka jest jakość). Wszystkie problemy jakie z nim miałem nie dotyczyły ani komputera, ani wtrysku, ani czujnika temperatury, ani TPS, ani wtryskiwacza, ani sondy. Podejrzewałem wszystko, ale nie uszkodzone od początku nowe części.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 09, 2011, 09:21:41 am »

Offline Łukasz_ERW

• Sympatyk
Jeżeli dzieje się tak tylko po jeździe na gazie to widać komp łapie błędy, choć dziwne, że już po krótkiej jeździe daje to aż tak negatywne skutki. W takiej sytuacji najprościej byłoby zrobić zasilanie kompa po stacyjce - za każdym razem po zgaszeniu by się resetował. Albo jakiś przełącznik dać. To nie rozwiązanie problemu tylko jego obejście, w dodatku mało eleganckie, choć skuteczne. Nie wiem tylko czy można tak tego Boscha ciągle resetować, czy nie wymaga potem jakiejś adaptacji typu odpalenie i czekanie na niskich obrotach na włączenie wentylatora chłodnicy. Chyba tak zaleca instrukcja po odpięciu akumulatora...

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 09, 2011, 13:05:12 pm »

wanisz

• Gość
Z tym przełącznikiem to myślałem ale jest tak jak pisałeś i trzeba potem czekać aż wentylator się załączy

A co do świec kabli to były wymieniane przejechałem na nich może 5000tyś km ale moge je wymienić tylko cały czas chodzi mi po głowie fakt że po resecie jest wszystko ok czyli wszystko działa poprawnie a dopiero potem się coś dzieje i jest żle

Nie odpowiedziałeś.
Napisałem ale postaram się jaśniej

Zawsze odpalam autko na PB po chwili jak się zagrzeje troszke to dodaje gazu przełącza się na LPG i głównie chodzi o to odpalenie na PB odpalam i zamiast odpalić i wskoczyć na obroty to on, odpala i gaśnie, nie wskakuje na obroty i ich nie trzyma, teraz autko odpalam tak że odpalam daje gazu i odrazu przełącza się na LPG i śilnik pracuje ok jak zrobie reset to tych obiawów niema, odpalam wchodzi na obroty trzyma je i potem przełączam na LPG i tak kilka razy jest ok potem lipa

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 09, 2011, 13:16:11 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
jak zrobie reset to tych obiawów niema, odpalam wchodzi na obroty trzyma je i potem przełączam na LPG i tak kilka razy jest ok potem lipa
Czyli łapie błędy. Zrób tak jak pisze Łukasz - obejście po stacyjce. Normalnie komputer jest zasilany stale z akumulatora (podtrzymanie pamięci). Żeby się resetował po wyłączeniu stacyjki wystarczy tak podpiąć zasilanie sterownika, żeby dostawał je tylko i wyłącznie po przekręceniu stacyjki. Normalny elektryk samochodowy powinien umieć Ci to zrobić. Jeśli chodzi o ustawianie po resecie - jeżdżę tak prawie dwa lata i nic się nie dzieje. Odpalam z benzyny i jak złapie nieco temperatury przełączam na gaz.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 09, 2011, 13:23:59 pm »

wanisz

• Gość
Ale co możę być przyczyną, wcześniej tak nie było

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 09, 2011, 13:42:50 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Co do przyczyny to się nie wypowiem, bo jej nie określiłem. U mnie też kiedyś tak nie było, ale jak samochód zaczął ledwo co chodzić na benzynie a po resecie mu przechodziły usterki to stwierdziłem, że nie będę go męczył.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 09, 2011, 13:47:22 pm »

Larry075

• Gość
Skoro, już w FSO postanowili, że dadza w naszych ukochanych pojazdach, elektroniczny sterownik ECU, który nie tylko w razie złego działania zapisuje błędy, ale daje nam tą cudowną możliwość ich późniejszego odczytu, co jest jego chyba największą zaletą, jeśli nie masz kabelka, spytaj kogoś na forum - może w twojej okolicy ktoś jest, albo jedź do zakładu elektomechaniki (mechatroniki) samochodowej, tam zapłacisz max 50zł za podłączenie. Pozdrawiam.

W tym samochodzie raczej nie ma co się popsuć, a sprawdzał bym:
rozrząd - ale skoro na gazie chodzi w porządku to odpada.
wtryskiwacz benzyny - warto go wyczyścić, ew. podmienić na inny, sprawny
świece, przewody - jednak na gazie było by bardziej czuć ich niedomaganie
Niestety ale nic wiecej się popsuć nie może.
Kilka pytań.
Czy gdy zrobisz reset, i to pierwsze odpalenie jest w porządku, jakie obroty trzyma twój silnik, gdy jest zimny?
Czujnik temperatury? Jaką ma rezystancje na zimnym? Nie świeci Ci sie kontrolka silnika? spróbuj też odłączyć sonde (jeśli nie masz kat.).

@edit@
Co do przyczyny to się nie wypowiem, bo jej nie określiłem. U mnie też kiedyś tak nie było, ale jak samochód zaczął ledwo co chodzić na benzynie a po resecie mu przechodziły usterki to stwierdziłem, że nie będę go męczył.
Niestety, ale takie rozwiązania sa istotnie "druciarskie" - bez obrazy ale skoro coś zaczyna działać nie poprawnie z dnia na dzień, to warto to naprawić niż czekać aż sie kiedyś odezwje. Rozumiem np. gdy instalacja po zamontowaniu wywala błąd, ale w takim przypadku nawet o tym nie myśl (o resecie kompa po stacyjce).

Co do adaptacji to hmm... nie do końca jestem przekonany o jego działaniu, mój po odłączeniu aku i po adaptacji działał, i palił tyle samo jak bez niej.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2011, 13:50:42 pm wysłana przez Larry075 - ATU POLSKA »

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 09, 2011, 16:02:36 pm »

wanisz

• Gość
Obroty trzyma na zimnym tak ok 1400-1500 potem spadają do ok 900
Czujnik temperatury jaką ma rezystancje na zimnym tego nie wiem A jak to moge sprzawdzić wystarczy miernik
Kontrolka nie świeci się
Kata mam (chodz go wywale kiedyś)

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 09, 2011, 17:17:20 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Nie wiem Larry075 - ATU POLSKA jak Twoje doświadczenia w temacie usterek, ale ja już przerabiałem różne rzeczy z tym wtryskiem. Rozwiązanie z resetem jest w swojej istocie "druciarskie" ale jeśli tylko to pomaga? Podchodząc całkiem serio do tematu wanisz musiałby jeszcze sprawdzić jak ma ustawioną emulację instalacji gazowej. Skoro pojawiają się błędy po załączeniu LPG, to winna jest temu instalacja a nie elementy układu wtryskowego. Swoimi sugestiami próbuję tylko uchronić wanisza przed jeżdżeniem po serwisach i płaceniu po 50 - 100 zł za otwarcie maski i pogdybanie, że "może to, a może tamto". Przerabiałem na sobie i niewiele brakowało, a sprzedałbym ten samochód bo już miałem dość płacenia i gdybania.

Skoro, już w FSO postanowili, że dadza w naszych ukochanych pojazdach, elektroniczny sterownik ECU, który nie tylko w razie złego działania zapisuje błędy, ale daje nam tą cudowną możliwość ich późniejszego odczytu, co jest jego chyba największą zaletą, jeśli nie masz kabelka, spytaj kogoś na forum - może w twojej okolicy ktoś jest, albo jedź do zakładu elektomechaniki (mechatroniki) samochodowej, tam zapłacisz max 50zł za podłączenie.

Też byłem pasjonatem tego odczytywania. Silnik wyraźnie kulał, resetu nie robiłem (było to jeszcze przed zmianą podłaczenia komputera), a błędów nie było. Dosłownie nic a nic, wszystko w porządku. Nie wierzę w diagnozę tego wtrysku. Jak samemu nie weźmiesz schematu i nie posprawdzasz to komputer nic Ci tu nie powie.

Cytuj (zaznaczone)
świece,przewody - jednak na gazie było by bardziej czuć ich niedomaganie
Zdziwiłbyś się, ale miałem uwalone świece i na gazie nawet nie strzelił. Na zimno na benzynie nie dało się zapalić samochodu. Czasem heblowanie po 20 min. Dopiero wymiana świec dała pożądany rezultat. W serwisie już mi chcieli rozbierać silnik i wymieniać wałek rozrządu.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 09, 2011, 19:18:10 pm »

wanisz

• Gość
Czyli mogą to być świece.

Chciałem jechać dziś do sklepu i było tak, odpalam, odpalił ale obroty skaczą ok 500-1000 silnik się trzęsie i zgasł, odpalam znowu tak samo ale dodałem gazu przelączył się na LPG i pojechałem ale z pod sklepu mi już nie odpalił kręciłem kręciłem i tylko tak załapywał i nic, nawet dodawanie gazu nic nie pomaga, to wyciągłem wtyczke od kąpa na 3min i odpaliłem normalnie

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 09, 2011, 19:34:24 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Sprawdź czy masz dobrą mieszankę LPG.

Sprawdź czy jest sprawny emulator sondy lambda.

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 09, 2011, 20:38:50 pm »

wanisz

• Gość
jak go mogę sprawdzić
Moja instalacja lpg sklada się z 2x przekażniki ale jedno mnie dziwi bo jak ogladałem kable od sądy idą cztery kable i jeden jest przecięty i obie koncówki idą do przekażnika od przekażnika ida jeszcze dwa i idą na  elektrozawór gazu

A drugi przekażnik idzie na układ wtrysku do jakiejś wtyczki

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 09, 2011, 20:48:23 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Od zawsze się tak dzieje?

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 09, 2011, 21:03:20 pm »

wanisz

• Gość