Nie wiem jak w AXA ale przykładowo w Liberty Direct gdzie ostatnio przeszedłem z Benefii nie ma na potwierdzeniu zawarcia polisy mocy silnika. Jest tylko pojemnośc , model , marka , nr rej. , nr VIN , dane ubezpieczającego , wysokośc skladki , zakres ubezpieczenia , nr polisy i od kiedy do kiedy ważna jest.
Wczesniej w Benefii tez nie było mocy silnika. A moje auto (dostawcze akurat w tym przypadku) w tym roczniku tez wystepowalo z trzema mocami silnika o tej samej pojemności 103KM , 107KM , 115KM.
Przy kontroli pewnie nic Ci nie zrobia jak bedzie inna moc na polisie/potwierdzeniu niz w dowodzie , gorzej w przypadku ewentualnej chociazby kolizji , wtedy ubezpieczyciel moze zauwazyć niezgodnośc i moga byc wtedy problemy...
Ja na przykład jak wymieniałem dowód rejestracyjny na nowy musiałem zrobić uzupelnienie danych w stacji kontroli pojazdów , i jak w osobowej toyocie mam silnik 1.6 o mocy 115KM , tak na przeglądzie w dowód mi wpisali ze jest to wersja 1.6 99KM i ja nawet nie protestowałem bo co to za róznica co jest w dowodzie. Silnik i tak wyglada identycznie

. Ale tam gdzie ubezpieczam (mBank) nie ma to zadnej róznicy jaka moc silnika jest o danej pojemności , kiedys sprawdzałem rózne warianty które tez tam się zaznacza i wychodziła taka sama składka.