Autor Wątek: legalizacja butli lpg  (Przeczytany 10617 razy)

legalizacja butli lpg
« dnia: Maj 11, 2011, 17:30:41 pm »

Offline skyer

• Sympatyk
    • Audi A3 1.8T
Pozwoliłem sobie założyć nowy watek ,żeby raz na zawsze rozwiązać problem końca legalizacji zbiornika gazu.
Przeglądając internet , jak i to forum natknąłem się na wiele mylnych wątków na temat tego procesu.To nie prawda,ze powtórna legalizacja jest tylko na rok!!!!!!!!!Nie prawda również ,ze bardziej się opłaca kupić nowa butle.W legalizacjach zbiorników specjalizują się zakłady,które można znaleźć na stronie Transportowego Dozoru Technicznego. W Warszawie jest tylko jeden http://www.migaz-s.com.pl/kontakt.html
Zapłaciłem 200zl(!) i dostałem ponowna legalizacje na 10(!)lat.
Wszystko zależy od stanu zbiornika,wyglądu zewnętrznego,próby ciśnieniowej  itp.Jeśli jest wszystko w porządku(mój IRENE - cylindryczny  wygląda jak nowy) to nie ma sensu pchać się  w dodatkowe koszty.
Inny gaziarz za nowa butle i wymianę zawołał 350zl.Po przestudiowaniu neta dowiedziałem się również,ze trzeba zmienić wielozawór,bo nie można do nowej butli przełożyć starego jak się ma ten typ bez cewki jak ja,dochodzi 200zl.Mamy już 550.
Wiem,ze wymieniając butle samemu zaoszczędza się na robociźnie,ale za mniej niż 250zl się nowej nie kupi.
Facet przede mną płacił 250zl za "swoja'' legalizacje,domyślam się,ze ta cena (maksymalna) dotyczy zbiorników toroidalnych

Odp: legalizacja butli lpg
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 11, 2011, 17:57:17 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Jasne...

Używkę z papierami na szrocie kupiłem za 80zł. Za wymianę zapłaciłem 50zł - ważność mam do 2015. koszt 130zł..

W przypadku ponownej legalizacji starej butli:

Koszt dojazdu do najbliższego zakładu do stalowej woli to już sporo.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 11, 2011, 18:01:28 pm »

Offline skyer

• Sympatyk
    • Audi A3 1.8T
Super,gratuluje.
Pamiętam tez jak  pisałeś,ze legalizacja jest na rok.
Mam nadzieje,ze INNI użytkownicy skorzystają.

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 11, 2011, 18:15:22 pm »

Offline DaMaGe

• Sympatyk
    • PN C+ 1.6 GLI `2000
a ja jak bede u siebie wymienial za niecaly rok butle, to skusze sie raczej na nowke...i do tego elektrozawor tez nowka bo ten juz 'nie odbija'..a zaloze sobie to sam...wiec koszta wyjda mnie jakies 300-350 zl i mam spokoj na dluuugi czas...a na stara butle juz mam kupca tak wiec wyjdzie mnie gdzies 200-250...a z tego co slyszalem to wlasnie jak pisales moge zalegalizowac butle na kolejne lata - do 10...ale moga tez na 3(wtedy nie oplaca mi sie wydac 200 zl na legalizacje np)

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 11, 2011, 18:24:23 pm »

Offline skyer

• Sympatyk
    • Audi A3 1.8T
Chyba normalne,ze jak sia ma jakies zastrzezenia do dzialania zaworu i stanu butli to sie zastanawia nad nowym.Ja nie mialem takich problemow i duzo innych uzytkownikow rowniez ma podobnie,czytajcie ze zrozumieniem...
Poza tym nie wierze ze za 300zl mozna miec nowa butle i wielozawor...

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 11, 2011, 18:33:22 pm »

Offline DaMaGe

• Sympatyk
    • PN C+ 1.6 GLI `2000
http://allegro.pl/butla-zbiornik-lpg-walcowy-40-b-st-270-785-slask-i1591393812.html
http://allegro.pl/wielozawor-tomasetto-180-30-kolo-nowy-slask-i1602682040.html

pierwsze z brzegu z allegro przyklady...ja pytalem u siebie u gazownikow co moim 'pluszakiem' sie kiedys 'opiekowali'...i mi powiedzieli ze bez montazu zalatwia mi komplecik za okolo 300-350zl..

no jakby wszystko dzialalo jak powinno(zastrzezenia mam tylko co do wielozaworu bo butla wyglada idealnie) to tez bym pewnie sie na legalizacje zdecydowal:) po co przeplacac:)

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 11, 2011, 18:37:53 pm »

Offline skyer

• Sympatyk
    • Audi A3 1.8T
Jakby nie bylo sumujac dla zwyklego śmiertelnika jest to ponad 400zl,a co komus kiedys pan Kaziu obiecal to wiesz.
A potem sie slyszy w  telewizji ,ze sie samochod spalil,bo sobie ktos samemu zbiornik zamontowal.
Po co to komentowac co komu lepiej pasuje zrobic??
Nie po to zalozylem ten temat.

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 11, 2011, 18:42:15 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)
Pamiętam tez jak  pisałeś,ze legalizacja jest na rok.
Pamiętam jak pisałem ze legalizacja wtórna może być wydana na różny okres czasu.

Cytuj (zaznaczone)
Poza tym nie wierze ze za 300zl mozna miec nowa butle i wielozawor...

A no można... nawet jeszcze taniej.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 11, 2011, 18:43:55 pm »

Offline DaMaGe

• Sympatyk
    • PN C+ 1.6 GLI `2000
Jakby nie bylo sumujac dla zwyklego śmiertelnika jest to ponad 400zl,a co komus kiedys pan Kaziu obiecal to wiesz.
A potem sie slyszy w  telewizji ,ze sie samochod spalil,bo sobie ktos samemu zbiornik zamontowal.

jak nie mam o czyms pojecia, to sie tego nie ruszam;]

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 11, 2011, 18:44:35 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)
Gdybyś nie chciał komentarzy nie zakładałbyś tematu - twoja decyzja nie jest JEDYNĄ (czy najlepsza- wlasnie o tym dyskutujemy) dlatego mówie - najbliższy szrot - butla 80zł, potem do gazowników - montaż sprawdzenia itd 50zł. 130zł i mam jeszcze ponad 3 lata spokoju. Starą butlę opchnąłem komuś kto potrzebował 60L do "domowej roboty kompresora".

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 11, 2011, 18:58:28 pm »

Offline skyer

• Sympatyk
    • Audi A3 1.8T
dla mnie temat mozna usunac.
Zalozylem  go informacyjnie,bo wszedzie mozna przeczytać nieprawdziwe info o  ponownej legalizacji.
Watkow jaka butle kupic jest kilka i tam odbywa sie dyskusja na temat cen i sposobow.
Stingerek,taki byl spokoj jak miales bana.Az sie przyjemnie czytalo.Zaskoczysz nas jeszcze ponownym wyskokiem aby dalej tak bylo?:)

Nie ma opcji wygaszenia postu...
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2011, 19:00:35 pm wysłana przez skyer »

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 11, 2011, 19:23:39 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Ty mowisz jak ty zrobiłeś.
Ja mówie jak ja zrobiłem. Nigdzie się z Tobą nie sprzeczam ani nie neguję tego co mówisz - jak masz coś do mnie osobiście - zapraszam na PW.

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 11, 2011, 22:45:08 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Nie warto robić legalizacji.

Kupno używki ok 80zł (ceny oficjalne, a wiadomo okazje się zdarzają), jak walcowa to nawet taniej bo niemodne. Montaż we własnym zakresie gratis, bo tu filozofii żadnej nie ma.

Ewentualnie nówka sztuka w cenie legalizacji.

Nie popieram płacenia komuś 200zł za to, że może butla przejdzie badanie i dostanie termin ważności na 2 lata albo na 10lat. Ewentualnie wcale.

« Odpowiedź #13 dnia: Maj 11, 2011, 23:30:33 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)
Montaż we własnym zakresie gratis, bo tu filozofii żadnej nie ma.
Tutaj się zgodzę, jednak podam przykład na samym sobie.
Też myślałem że zrobie to sam ale...

Kupiłem butlę mniejszą... trzeba było przewiercać mocowania "szelek" niby nic....
dalej... wielozawór : okazało się że trzeba go obrócić o 90 stopni.... ok niby nic
Dalej... okazało sie że "końcówki weży" trzeba od nowa robić bo w nowej butli wielozawór był "siakiś inszy"

Można to zrobić samemu owszem - ale jak pojawią się komplikacje (brak jakiejś pierdółki) to zaczynają się schodki i 50zł to są pryszczate pieniądze...
Moim zdaniem warto dać to gazownikom , w razie komplikacji wszystko pod ręką.

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 11, 2011, 23:36:41 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
No racja, czasem za 50zł nie warto się paprać, szczególnie gdy pod ręką nie ma się na zapas części. Ja zawsze staram się mieć kilka baryłek, przejściówek, przewodów miedzianych itd.

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 11, 2011, 23:55:05 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
To jest wlasnie to - "robota stoi jak materiału nie ma" a potem bujaj się dzien czy dwa bo jakiejś naprawde głupotki ci brakuje.

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 12, 2011, 15:36:29 pm »

Offline junior

• magDaymnVE
  • Nowicjusz
To i ja się wypowiem bo miałem ten sam dylemat rok temu...

Widzisz kolego skyer nie piszesz o jednej istotnej rzeczy, bo dowiadywałem się gdzie legalizują butle i często  jest to spory kawałek drogi od miejsca zamieszkania( przynajmniej tak było w moim przypadku), taką legalizacje wykonują raz na tydzień i jeszcze trzeba im zwieźć oczywiście wymontowaną butle i zostawić (piszę na przykładzie zakładu z Tarnowskich Gór i Krakowa), same dojazdy to już wydatek, jeśli samochód użytkujesz codziennie jesteś zmuszony jeździć na benzynie i koszty wzrastają no i nie wiesz dokońca czy dostaniesz na te 10 lat czy na 5 lat bo nie przewidzisz stanu butli (nie chodzi o wygląd).

Jeśli miałbym komuś doradzić to poleciłbym kupno nowej butli, mnie walcowa butla 46 litrów nówka wyniosła 230zł z legalizacją na 10 lat oczywiście. Na tamten okres była to cena niższa niż u producetna w Częstochowie gdzie miałem osobiście nabyć butle, ale polecono mi hurtownie intercars i tam się udałem aby sprawdzić cene i porównać no i odrazu zamówiłem u nich bo taniej, dostawa w ciągu 2 dni.

Fakt że jeśli udałbym się do profesjnalistów to kazaliby jeszcze wywinieć ten elektrozawór/wielozawór , jak się o cene pytałem to śpiewali coś koło 200zł.

Przekłożenie butli to nie jest jakaś skomplikowana sprawa także nie bać się, a powolutku się zrobi :)

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 12, 2011, 17:57:53 pm »

Offline skyer

• Sympatyk
    • Audi A3 1.8T
Meczacy juz ten temat jest ,ale napisze jeszcze jedna rzecz.
W Warszawie legalizacje sa w srody i piatki i nie trzeba WYMONTOWYWAC butli.Trzeba dostarczyc pojazd z wyjezdzonym gazem na godzine 8 i odebrac o 16.
Jesli ktos ma butle w dobrym stanie wizualnym,bez rdzy nie ma sie czego obawiac,ze nie dostanie legalizacji.Jakos kazdy z ludzi przede mna dostawal na 10 lat.
Inna sprawa jak butla pordzewiala i niesprawny wielozawor-oczywista oczywistosc,ze wymiana na nowe , lub ze szrotu.
W Warszawie i okolicach ceny na szrotach kosmicznie wielkie...
Wiec dla mieszkancow WARSZAWY I OKOLIC rozwiazanie MOIM zdaniem bardzo rozsadne. KROPKA

W przekladanie butli samemu bal bym sie bawic a dobrze wiem,ze nie jest to skomplikowane.Ja wyznaje zasade,ze z gazem nie ma zartow.
Szkoda mi juz czasu na ta dyskusje.

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 12, 2011, 18:01:03 pm »

Offline Fist

• Sympatyk
    • Rover 25 1.6 16v
    • http://www.TutorialsBase.pl
A orientujecie się może czy na takie przedłużenie mogę przyjechać samochodem z zamontowaną instalacją ale nie wbitą w dowód?
Rover 25 1.6 16v
Cytuj (zaznaczone)
"J: Do 100 i ja odpuszczam
G: Ja nie patrze na zegary "

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 12, 2011, 18:12:31 pm »

Offline skyer

• Sympatyk
    • Audi A3 1.8T
Nie wiem,robia ksero dowodu rejestracyjnego,ale chyba tylko strone zewnętrzna.