Autor Wątek: Jak zdjąć deskę rozdzielczą w caro+?  (Przeczytany 3050 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak zdjąć deskę rozdzielczą w caro+?
« dnia: Czerwiec 08, 2011, 18:50:21 pm »

Offline GRAND

• Nowicjusz
Konkretniej - jak doleźć do licznika (czyt. tego z prędkościomierzem) w Polonezie Caro+.
To żadna nagląca sprawa, ale wiele razy zastanawiałem się jak to zrobić. Pewnie bym do tego doszedł metodą "prób i błędów", ale nie chcę jej podziergać. :D
Z góry thx za info. :)

Odp: Jak zdjąć deskę rozdzielczą w caro+?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 08, 2011, 18:56:39 pm »

Offline CoveName

• Sympatyk
  • Pasji Nie Zatrzymasz !
Masz zaślepke licznika z nawiewami, ściągasz zaślepki jeśli są wykręcasz dwie śruby, następnie odkręcasz kolejne dwie które znajdują się u góry zaślepki, ściągasz ją

Reszta już jest wiadoma myśle
W poszukiwaniu.........

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 08, 2011, 19:00:08 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Było już na forum nie raz.
W ramce zegarów znajduje się 7 wkrętów. Dwa za zaślepkami, dwa nad zegarami (pionowo) i po jednej w trzech kratkach nawiewów (po wyjęciu kratki widać je na górze). Po odkręceniu wszystkich wkrętów ramka trzyma się na zatrzaskach, po dwa w każdym otworze nawiewu, od góry i od dołu. Najlepiej nóż stołowy i płaski śrubokręt, podważyć zatrzaski i powoli wysuwać ramkę. Jak już ramka wylezie to masz widok na mocowanie zegarów. 3 wkręty, dwa po bokach i jeden na środku na dole. Po odkręceniu odchyl sobie lewą stronę zegarów i spróbuj odpiąć wtyczki (3 sztuki, dwie na zatrzaski po bokach oraz jedna - mała z zatrzaskiem na środku), a następnie spróbuj odpiąć linkę, o ile nie masz plomby.

P.S przy odchylaniu zegarów uważaj żeby nie porysować szybki o ich mocowanie z prawej strony.
I ramkę traktuj delikatnie, dość łatwo połamać jeśli ktoś nie ma wprawy.
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 08, 2011, 19:01:33 pm »

Offline CoveName

• Sympatyk
  • Pasji Nie Zatrzymasz !
No Kolega Multec to dokładniej sprecyzował :)
W poszukiwaniu.........

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 08, 2011, 20:16:19 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Proponuję zacząć od odpięcia linki prędkościomierza. Ona najbardziej blokuje manipulacje zegarami. Reszta tak jak napisał Multec. Jak będziesz ściągał tą nakładkę, rób ostrożnie i powoli. Lubią pękać po latach a z dokupieniem nowej problem straszny.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 08, 2011, 22:49:29 pm »

Offline Łukasz_ERW

• Sympatyk
Właściwie najważniejsze już powiedziano - ja dodam tylko, że ostrożnie zdejmuj kratki (masz pod nimi śruby), a żeby je zdjąć musisz je ustawić do góry albo w dół - już nie pamiętam - i podważyć np. wkrętakiem :-)

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 08, 2011, 23:12:20 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Kratki trzeba przekręcić maksymalnie do góry - wtedy gdy pchniemy je od dołu powinny wyskoczyć z osiek.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 09, 2011, 07:45:43 am »

mieciur

• Gość
Jeśli chodzi o wyjmowanie kratek widzę, że jest wiele sposobów. Ja robie tak, że kratki kieruję maxymalnie na dół (jakby miały dmuchac w stronę podłogi) i silnym energicznym ruchem pociągam i wychodzą. Robiłem tak kilkakrotnie i nigdy nic złego się nie stało.

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 11, 2011, 21:11:51 pm »

Offline GRAND

• Nowicjusz
Muszę wymienić podświetlenie zegarów u ojca w plusie, bo coś blado się świeci, no i nie chciałem nic zniszczyć. Dzięki za porady! :D