Autor Wątek: FSO Milicyjne/Policyjne  (Przeczytany 19374 razy)

Odp: FSO Milicyjne/Policyjne
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 06, 2011, 21:46:07 pm »

Diablo

• Gość
Witam bardzo ciekawy temacik pozwole sobie rowniez wyrazic moja skromna wiedze na temat pojazdow wyprodukowanych przez Fso a sluzacych w sluzbach mundurowych.Kilka lat temu mialem to nie wybale szczescie ze bylem posiadaczem napewno policyjnego poloneza.Samochod zakupilem w wieku 18lat wiec to bylo 7 lat temu ale z tego co pamietam to napewno byla to wersja przejsciowa przod akwarium/tyl poloneza pod maska zamontowana byla 2litorwa jednoska forda silnik sierry na gazniku 115km.Niestety z tamtego okresu nie zachowaly mi sie zadne zdjecia tego pojazdu a wielka szkdoa bo bezcenne bylo przebicie na przednich dwiarz niebieskiego koloru z napisem policja :D:D:D.

« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 06, 2011, 22:24:36 pm »

gregor1284

• Gość
Dziś rozmawiałem z emerytowanym milicjantem i mówił że za jego czasów nie było jakichś żadnych specjalnych wersji radiowozów. Mówił że te co były to najczęściej odrzuty z FSO poprawiane przez ich mechaników .Chodziło to jak chciało jakościowo było słabe. Pracował w Przasnyszu i Ostrołęce i tam takiego czegoś nie było .Opowiadał też o milicyjnej nysie na potwierdzenie tego jakie te radiowozy wtedy były ,to mówił że na zakrętach im się drzwi odsuwały ;d

« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 06, 2011, 22:40:27 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Nyski Policyjne to jeszcze ja pamiętam, przecież czymś brygada i grupy aresztowanych jeździć musiały.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 06, 2011, 23:01:28 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Nysy to się na zakrętach przewracały na bok. Przesuwane drzwi ciągle spadały. Podłogę miały z drewna. Miały też swoje plusy. Dużo miejsca w środku, na nocleg dobre, dodatkowa nagrzewnica na zimę, dziura w dachu na lato...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 07, 2011, 00:27:01 am »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
jak kto położył nyskę na klamce to może drzwi mu spadły. ja przejechałem nysą ponad 90 tys i ani jej nie przewróciłem ani mi drzwi nie spadły. trudno było wytłumaczyć ludziom żeby tymi zasuwanymi drzwiami nie trzaskali bo suwały i zamykały bardzo lekko, przynajmniej ja o to dbałem. bardzo dobry był to samochód, norma 14/ 100 a paliła 9/ 100. kartki oddawałem koleżance ona oddawała mi kartki na papierosy a paliwa miałem w beczce 200 litrów. nagrzewnica była szeroka ale miała zbyt małą wydajność mimo dwóch wentylatorów. z tyłu było w miarę ciepło ale kierowca siedział jak w lodówce, w zimie jeździłem w kożuchu i w czapce a kolana i stopy marzły.

BXMaster. pytałeś o kasę. każdy a przynajmniej większość bawiła się w sport za swoje pieniądze. opony rajdowe każdy załatwiał sobie sam, wyposażenie samochodu (licznik metrów Halda) niezbędne w tym sporcie też trzeba było zdobyć samemu. kiedyś na odprawie przed jakąś imprezą koleś przyniósł jakieś kombinezony- nałóżcie to będziecie wyglądać jak drużyna. to się ja pytam co nam z tego przyjdzie? no- będziecie reprezentować organizację. jak potrzebna pomoc to organizacja nas ma w dupie tylko jak trzeba reprezentacji to wtedy sobie o nas przypominacie- kolega zawsze niezadowolony- i mnie pod jakimś pozorem wyjebali. wszystko za własną kasę- wyjazd, hotel, żarcie, paliwo. czasem zwracali za paliwo ale kołomyja była z tym szalona. trzeba było tłumaczyć dlaczego samochód tyle pali.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2011, 01:09:48 am wysłana przez wrb »
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #45 dnia: Wrzesień 07, 2011, 01:02:36 am »

Offline banned

• Sympatyk
wrb, opisz proszę czym, gdzie, w jakich latach startowaliście, to szalenie ciekawe!

I skąd ludzie brali na to pieniądze? Zastanawia mnie jak to możliwe że ludzie jeździli i ścigali się po całym kraju nie mając często literalnie żadnej opłaconej reklamy na aucie... W dzisiejszych czasach tylko jednego synka milionera stać na to żeby się ścigać bez sponsorów ,a cała reszta jęczy że sponsorów mają ale masę własnej kasy wkładają... Wtedy to wszystko mniej zaawansowane było ale nawet zwykły samochód w stosunku do zarobków kosztował strasznie pieniądze, nie?
Modyfikuj wiadomość
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #46 dnia: Wrzesień 07, 2011, 09:30:00 am »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
bezcenne bylo przebicie na przednich dwiarz niebieskiego koloru z napisem policja :D:D:D.

Musiało być bezcenne, zważywszy, że radiowozy najczęściej były granatowe, a napis policja biały.

« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 04, 2012, 20:03:46 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Zaciekawił mnie ostatnio jeden detal, odnośnie policyjnych nieoznakowanych Polonezów C+. Raczej głupio byłoby jakby niebieska bomba zakładana na dach od strony kierowcy miała kabel przeciągnięty przed jego twarzą do standardowego gniazda zapalniczki, one miały jakieś dodatkowe gniazdo po lewej stronie kierownicy?

« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 04, 2012, 20:08:14 pm »

Offline PutiN|FSO

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16V
A ja kiedyś sie dowiedziałem ze PN C+ dla policji miały 59km. Nw czy to prawda czy bajka. Może mi ktoś coś na ten temat napisać?? <spoko>

« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 04, 2012, 20:09:29 pm »

Offline poldon82

• Dawid
  • Sympatyk
    • to co w sygnaturce :)
    • mój "Borewicz" z 1982r
A ja kiedyś sie dowiedziałem ze PN C+ dla policji miały 59km. Nw czy to prawda czy bajka. Może mi ktoś coś na ten temat napisać?? <spoko>
chyba kW ?

"...Telewizor, meble, mały fiat
Oto marzeń szczyt..."

« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 04, 2012, 20:09:38 pm »

Offline pold20

• Sympatyk
  • REDTOP
    • Panda I 1.2 75 fire, Borek 2.0 DOHC GSI, Caro Plus 1,4GTI 16V, Caro Plus RED TOP, Caro Plus RED TOP Turbo, Omega A 3000 24V
one miały jakieś dodatkowe gniazdo po lewej stronie kierownicy?
Miały bo widziałem na złomie że miały gniazdo z prawej i lewej strony. Teraz już się golimy tymi polonezami
Żyj tak jak jutro miał być koniec świata

« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 04, 2012, 20:10:42 pm »

Offline PutiN|FSO

• Sympatyk
chyba kW ?

Nie nie. KM. Jestem pewien bo nawet mnie to zdziwiło :-)

« Odpowiedź #52 dnia: Marzec 04, 2012, 20:55:59 pm »

michal939

• Gość
chyba kW ?

Nie nie. KM. Jestem pewien bo nawet mnie to zdziwiło :-)
Ktos zobaczył błednie wpisaną moc w dowodzie,poźniej poszła wieść w świat i jej wynik to twój post

« Odpowiedź #53 dnia: Marzec 04, 2012, 20:58:55 pm »

Offline PutiN|FSO

• Sympatyk
I dlatego napisalem go tu aby wyjasnic tą sytuacje :d

« Odpowiedź #54 dnia: Marzec 04, 2012, 23:25:27 pm »

Offline zazikupl

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.8GTI 16V Rover L-98, Polonez Caro 1.8GTI 16V Rover L-90
nie jest już tajemnicą, że carówki w kolorze L98 były klepane dla policji. Mój polonez był właśnie od policji odkupiony 4 lata temu. Miał silnik 1.6GLI ale specjalnie szału nie było jeżeli chodzi o osiągi. Sam silnik był już mocno dobity i ciągle się sypał. Zmieniłem na rovera i jest ok
Polonez Caro 1.8GTI 16V Rover L-98 96'
Polonez Caro 1.8GTI 16V Rover L-90 96'
Mazda 6 2.0 16V Sedan "Exclusive" 03'
3x Romet Chart 210/211 89', 2x Romet Ogar 200 89', MZ ETZ 250 88', 4x WSK 125 68' 83', Romet Pegaz 710, WFM M06 125 59' 62'

« Odpowiedź #55 dnia: Marzec 05, 2012, 00:05:42 am »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
Być może między innymi dla policji, bo ja miałem okazję w 1998 roku kupić takowego od I właściciela.

« Odpowiedź #56 dnia: Marzec 05, 2012, 11:13:47 am »

Offline pigini

• Sympatyk
  • Caro+/- ? 1,4 16v 1994
U mnie w aucie też nie ma rewelacji, co prawda trzyma się jakoś ale  140km/h nie przeleci  bez górki ;)
Odkupiony od policji w 2010roku w ciemno, bez akumulatora i możliwości sprawdzenia, ale udało się i nawet jeździ :)
Żadnych przeróbek poza tylnymi drzwiami blokowanymi przyciskiem od elektrycznych szyb  i dodatkową listwą bezpieczników i  przekaźników pod maską  nie zauważyłem.
Jeśli nie potrafisz naprawić czegoś młotkiem, masz problem natury elektrycznej.

« Odpowiedź #57 dnia: Marzec 05, 2012, 11:56:40 am »

Offline zazikupl

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.8GTI 16V Rover L-98, Polonez Caro 1.8GTI 16V Rover L-90
u mnie było sporo udziwnień i elektryki rozprowadzonej. Ostatecznie wszystko juz zdemontowałem
Polonez Caro 1.8GTI 16V Rover L-98 96'
Polonez Caro 1.8GTI 16V Rover L-90 96'
Mazda 6 2.0 16V Sedan "Exclusive" 03'
3x Romet Chart 210/211 89', 2x Romet Ogar 200 89', MZ ETZ 250 88', 4x WSK 125 68' 83', Romet Pegaz 710, WFM M06 125 59' 62'

« Odpowiedź #58 dnia: Marzec 05, 2012, 15:43:20 pm »

Offline pigini

• Sympatyk
  • Caro+/- ? 1,4 16v 1994

u mnie było sporo udziwnień i elektryki rozprowadzonej. Ostatecznie wszystko juz zdemontowałem

Jakie udziwnienia Ci dołożyli ???

Jeśli nie potrafisz naprawić czegoś młotkiem, masz problem natury elektrycznej.

« Odpowiedź #59 dnia: Marzec 05, 2012, 15:59:59 pm »

piciek

• Gość
Jakie udziwnienia Ci dołożyli ?
w policyjnym plusoroverze np był przycisk zamykania drzwi tylnych, taki jak ten do otwierania szyb, przycisk właczający światło wewnętrzne (świetlówkę), 2 akumulator z tyłu, gniazda zapalniczki w miejscu dżoja od lusterek, w bagaju i w miejscu gdzie był schowek, włącznik koguta, Radiostacja w miejscu radia. chyba tyle, jak mi się przypomni co tam jeszcze było to dopiszę