Autor Wątek: GPS w telefonie - zastosowanie motoryzacyjne.  (Przeczytany 21240 razy)

Odp: GPS w telefonie - zastosowanie motoryzacyjne.
« Odpowiedź #40 dnia: Październik 05, 2011, 07:38:31 am »

piciek

• Gość
solida mogę polecić, ale niedługo będzie następca, więc lepiej poczekać.

« Odpowiedź #41 dnia: Październik 05, 2011, 09:32:25 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Bocian jaki masz system operacyny w tym telefonie? jak windowsa to smiało drzyj Auto Mapę jak masz inny podaj a podam Ci nawigacje na to
Mój SE chyba ma swój własny system operacyjny... Aż tak się nie znam.

Swoją drogą na nawi mi nie zależy za bardzo. Liczyłem że uda się z telefonu zrobić jakiegoś G-techa czy inny przydatny gadżet motoryzacyjny.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #42 dnia: Październik 05, 2011, 12:38:48 pm »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
Cytat: mati_lecha w Dzisiaj o 00:37:08

czy XPERIA X8 czy Samsung Solid 2710

X8 muli jak sto ujów, o solidzie nie wypowiem bo nie miałem w ręce.

Ale może muli, bo za mało pamięci masz czy coś? W jakim sensie muli?

solida mogę polecić, ale niedługo będzie następca, więc lepiej poczekać.
A kiedy ma być ten następca?

I jeszcze jedna ważna dla mnie kwestia
Czy smartfon nie uszkodzi się jak będę go nosić w kieszeni bez etui? Matryca nie zniszczy się wtedy, albo jak będzie w plecaku z innymi rzeczami się walać?
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2011, 12:46:39 pm wysłana przez mati_lecha »

« Odpowiedź #43 dnia: Październik 05, 2011, 13:02:33 pm »

piciek

• Gość
A kiedy ma być ten następca?
nie mogę Ci udzielac takich informacji. ale na gsmarena albo telepolis na pewno jakieś daty są podane.
I jeszcze jedna ważna dla mnie kwestiaCzy smartfon nie uszkodzi się jak będę go nosić w kieszeni bez etui? Matryca nie zniszczy się wtedy, albo jak będzie w plecaku z innymi rzeczami się walać?
zależy, jeśli będzie matryca pokryta szklem hartowanym jak np w Wave to nic się nie stanie. Ja nosiłem przez ponad rok Wave, Galaxy S i SII i jakoś nic im się nie stało, a naprawdę ostro dostawały w kosć.

« Odpowiedź #44 dnia: Październik 05, 2011, 14:36:30 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Nowe niekoniecznie znaczy lepsze. :) Ja mojego Samsunga rzucam byle gdzie - już leżał na ziemi, na piasku, pod autem, na silniku i tak dalej. A to dlatego, że często używam go w charakterze latarki. Świeci naprawdę porządnie. :)
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #45 dnia: Październik 05, 2011, 14:44:34 pm »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
Ten następca 2710 to będzie smartfon z tego co wyczytałem, także aż tak napalony nie jestem. Ale teraz dopiero widzę, że 2710 nie ma WiFi , a to bardzo poważny błąd. No i nie wiem czy da się zainstalować na 2710 jakąś sensowną nawigację, żeby przed fotoradarami ostrzegała. No i czy na speedalarm tam się włączyć.

Teraz jeszcze Patrzę na Sony Ericsson Elm. Miał ktoś do czynienia z tym Elmem?

« Odpowiedź #46 dnia: Październik 05, 2011, 16:38:46 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Moim zdaniem B2710 w roli smartfona się nie sprawdzi. Ma przede wszystkim za mały do tego wyświetlacz. Oglądanie czegoś więcej niż nazwa stacji radiowej, kawałek mapki, sms, czy numer z którego ktoś do nas dzwoni na ekraniku wielkości pudełka zapałek to mordęga.
Jeśli ktoś koniecznie już musi mieć "smartcośtam" to powinien sobie kupić coś z jak największym ekranem. Ja nie kupiłem, bo wolę mieć telefon osobno i GPS osobno. Aktualnie używam tańszego aparatu z średnio ładnym wyświetlaczem, bez GPS, Facebooka, kompasu i podobnych bajerów, za to jest lżejszy i baterie duuuużo dłużej wytrzymują.
Zresztą w ogóle wolę mieć przy sobie 3 urządzenia o dobrych parametrach niż jedno "do wszystkiego" czyli do niczego. Dobrej cyfrówki, dobrego palma z GPS (lub połączenia GPS z tabletem) i dobrej komórki jednym urządzeniem się nie zastąpi. A jak się rozładują baterie, to nie mamy niczego <lol>

« Odpowiedź #47 dnia: Październik 05, 2011, 19:34:35 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Teraz jeszcze Patrzę na Sony Ericsson Elm. Miał ktoś do czynienia z tym Elmem
Ja mam takowego od sierpnia. To jest tzw. telefon wszystkomający. Z nawigacji nie korzystałem ale zdjęcia robi względne, WIFI często korzystam jak nie mam czasu odpalić lapka. radio daje radę nawet na 50-60km od nadajnika (przynajmniej te stacje co ja słucham). Bateria starcza na 4-5 dni. Wyświetlasz nie za wielki ale jak dla mnie starczy. klawiatura dość przyjemna. Z wad to kiepskie słuchawki w zestawie. Na szczęście mi się ostał kabelek ze starego W200i. Raz też mi zgłupiał że nie było dzwonka ani wibracji...

Prosty i solidny jak dla mnie. Przynajmniej nie ma za wiele do popsucia (miałem wziąść Hazela ale nie miałem przekonania do rozsuwanej klapki).

O zastosowaniach motoryzacyjnych jest ten temat bo zaczęło się właśnie od zakupu elma...

Jeśli chodzi o smartfony to siostrzeniec ma HTC i baterię co drugi dzień ładuje. parę innych osób też narzekało na ekrany dotykowe i inne tego typu rzeczy...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #48 dnia: Październik 05, 2011, 20:02:42 pm »

piciek

• Gość
Moim zdaniem B2710 w roli smartfona się nie sprawdzi
nie sprawdzi się bo nie ma żadnego OS.
Jeśli chodzi o smartfony to siostrzeniec ma HTC i baterię co drugi dzień ładuje. parę innych osób też narzekało na ekrany dotykowe i inne tego typu rzeczy...
HTC nigdy nie słynął z dobrych baterii. Dobrą baterię niestety ma iShit (ajfon) i deklasuje rywali. Smartfony z lepszą baterią to Galaxy SII - 1650 mAh wystarcza mu na 2 dni używania z nawigacja i pakietówką.
daleko w tyle wśród smartfonów stoją nokie, które symbian i MS pociągnęły na dno, SE z androidem przez kiepskie CPU też nie grzeszą dobrą jakością, o ile opakowanie mają niezłe. to szybkośc działania aplikacji daje sporo do życzenia, LG - też kiepskie firmware stosuje, przez co nie jest wart swych cen. reszta typu huawei itp nawet nie warto brać do ręki.
Mam doczynienia na codzień z dużą iloscią telefonów tyu smart, więc jeśli ktoś miałby jakieś pytanie to zaprawszam na pw.

« Odpowiedź #49 dnia: Październik 06, 2011, 00:04:22 am »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
Bocian, a nie wygląda ten ELM ma zbyt delikatny? W necie naczytałem się, że łatwo pęka obudowa.

No i czy ma latarkę?

A radio można tylko na słuchawkach słuchać?

« Odpowiedź #50 dnia: Październik 06, 2011, 01:10:21 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
SilverArrow - tam jest owszem system operacyjny. Własny od firmy Samsung.

« Odpowiedź #51 dnia: Październik 06, 2011, 08:48:26 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Bocian, a nie wygląda ten ELM ma zbyt delikatny? W necie naczytałem się, że łatwo pęka obudowa.
Jak nie będziesz nim wbijał gwoździ to nie powinien. Fakt nie noszę go w kieszeni a w etiu na pasku ale na razie nie ma na nim nawet ryski. niestety wyświetlacz bardzo lubi palce i panowie od daktyloskopii nie mieliby trudnego zadania...

No i czy ma latarkę?
Tak. Często korzystam. Ma nawet opcję SOS ale wolałbym nie musieć z niej korzystać ;).

A radio można tylko na słuchawkach słuchać?
No niestety tylko jak masz podpięty zestaw słuchawkowy bo robi on za antenę. sprzęt jest kompatybilny z głośnikami zewnętrznymi SE bo latem podłączałem do niego głośnik od starego W200i i miałem radyjko przy budowie ;).
Pozdrawiam
Bocian_s#313

« Odpowiedź #52 dnia: Październik 06, 2011, 09:52:04 am »

piciek

• Gość
SilverArrow - tam jest owszem system operacyjny. Własny od firmy Samsung.
System operacyjny, a środowisko javoskie w której działa to zupełnie inna bajka. nawet BADA nie jest tak naprawde systemem operacyjnym.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bada_OS#Architektura
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2011, 10:04:20 am wysłana przez SilverArrow »

« Odpowiedź #53 dnia: Październik 06, 2011, 14:30:46 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Oni twierdzą, że to jest system operacyjny. To samo można przeczytać na różnych portalach. Działa jakby to był system operacyjny, bo na wszystko trzeba poczekać. :d Mnie jest to całkowicie obojętne prawdę mówiąc. Ważne, że wirusów na niego jeszcze nie ma. :)

« Odpowiedź #54 dnia: Październik 06, 2011, 14:58:07 pm »

piciek

• Gość
Oni twierdzą, że to jest system operacyjny. To samo można przeczytać na różnych portalach. Działa jakby to był system operacyjny, bo na wszystko trzeba poczekać.  Mnie jest to całkowicie obojętne prawdę mówiąc. Ważne, że wirusów na niego jeszcze nie ma.
twierdzą, że jest to platforma.

« Odpowiedź #55 dnia: Październik 06, 2011, 15:38:32 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
No cóż. Niech sobie będzie platforma. Nawet może być wiertnicza jak dla mnie... ;) Niniejszym zdementowaliśmy nieprawdziwe informacje, które można poczytać w różnych miejscach w necie. :d

« Odpowiedź #56 dnia: Październik 06, 2011, 22:57:52 pm »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
Pewnie do końca roku zdecyduję co wziąć ;)
Teraz jeszcze mi się spodobały Nokie, ale niby bankrutują. Coś niby mają zrezygnować z OviMaps. Co wtedy?

Czy na google maps pokazuje prędkość może, albo na tym OviMaps?

Macie doświadczenia z Nokią 2710, albo C5-00?

« Odpowiedź #57 dnia: Październik 07, 2011, 01:05:36 am »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
w ovimapach jest prędkość i aktualna i średnia.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

« Odpowiedź #58 dnia: Październik 07, 2011, 14:00:45 pm »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
A na GoogleMaps podaje coś odnośnie prędkości?

Bo Solid 2710 ma GoogleMaps i jestem ciekawy czy chociaż prędkość tam podaje. Albo czy można zainstalować na ELMA czy Solida jakąś aplikację, żeby chociaż prędkość była. Do androida coś nie wiem czy się dam przekonać.

« Odpowiedź #59 dnia: Październik 07, 2011, 18:30:18 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Poświęcę się i sprawdzę na swoim :d <lol>